Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

external

Proteklog vikenda održano je Okružno takmičenje iz fizike za učenike osnovih škola. Od ove školske godine, domaćin takmičenja iz fizike za osnovce u Severnobačkom okrugu je OŠ “Jovan Mikić” iz Subotice. Na ovaj nivo takmičenja plasiralo se najboljih 80 učenika iz Subotice, Bačke Topole i Malog Iđoša koji su ostvarili zavidan rezultat na Gradskom, odnosno Opštinskom takmičenju.

Takmičenje iz ovog predmeta podrazumeva izradu pet tekstualnih zadataka koji zahtevajuodređeno predznanje iz matematike, pa se često isti učenici pripremaju paralelno i za takmičenje iz matematike.

- Najvažniji ciljevi takmičenja u znanju iz fizike učenika osnovnih škola su navikavanje učenika na radni napor i sagledavanje značaja postignutih rezultata, razvijanje ljubavi učenika prema fizici i...

detaljnije
Pon, 19.03.2018 - 10:45

http://www.podrzizivot.com/pomozimo-martinu-posi-3/

Martin Poša rođen je 03.09.2002. godine u Subotici.

Sa nepunih šest meseci, prvi put je operisan u Beogradu, zbog hidrocefalusa.

Pored hidrocefalusa, Martin još boluje od epilepsije, hipertenzije i slabovidosti.

Do 2008. godine je imao pet operacija na mozgu, da bi 2012. godine operisao i tumor na mozgu.

Tokom 2016. godine lekari su mu zamenili šant u mozgu u Beogradu.

Trenutno je nepokretan, koristi pelene i katetere, školuje se od kuće, shodno mogućnostima.

Fondacija je u maju mesecu uplatila 3.900,00 EUR KBC “Zagreb”, za Martinovu operaciju dva tumora na mozgu, koji su ga životno ugrožavali. Operacija je uspešno...

detaljnije
Pon, 12.03.2018 - 22:29

Promocija Zbornika radova „Vidakoviću u čast“ sa Međunarodnog znanstvenog simpozija prigodom 100. obljetnice  rođenja i 50. obljetnice smrti Albe Vidakovića

U organizaciji Katoličkog društva „Ivan Antunović“ u subotu, 10. ožujka u Muzičkoj školi u Subotici održana je promocija zbornika „Vidakoviću u čast“. Zbornik sadrži radove s Međunarodnog znanstvenog simpozija održanog 2014. godine prigodom 100. obljetnice  rođenja i 50. obljetnice smrti Albe Vidakovića. Ovaj simpozij pod imenom „Dani Albe Vidakovića“ s bogatim programom, kako onim koncertnim, tako i u okviru međunarodnog znanstvenog skupa i liturgijskom proslavom održan je u organizaciji Subotičke biskupije, Katoličkog društva „Ivan Antunović” iz Subotice,  Instituta za crkvenu glazbu „...

detaljnije
Ned, 11.03.2018 - 23:35

Na sceni Dečjeg pozorišta u sredu, 28. februara sa početkom u 18.00 časova premijerno je izvedena predstava „Pustolovine Toma Sojera“ u režiji Predraga Štrbca, po dramatizaciji Aleksandre Glovacki.

Predstava je inspirisana romanom Marka Tvena „Doživljaji Toma Sojera“, izvodi se na srpskom jeziku i namenjena je deci uzrasta iznad četiri godine.

Reč reditelja: „Biće gusar! To je prava stvar! Sada je budućnost jasno ležala pred njim i blistala nezamislivim sjajem. Kako li će se njegovo ime pročuti po svetu! Kako li će veličanstveno seći razigrane talase ploveći na dugačkom, niskom, crnom i brzom brodu nazvanom „Duh oluje“! Da, to je rešeno: njegov je životni put određen. Pobeći se od kuće i započeti novi život.“ – M. Tven „Doživljaji Toma Sojera“

Avantura...

detaljnije
Sub, 03.03.2018 - 20:22

Album je prvo bio kompletno snimljen u Mirkovom kućnom studiju i takav je bio poslat raznim kućama. Na albumu se nalazi 11 pesama. Ubrzo posle slanja javila se Olga Kepčija iz Metropolisa (inače voditelj i urednik legendarne emisije Hit 202 sa Radija 202) i rekla da im se materijal veoma sviđa i da bi oni želeli to da objave. Potpisan je Ugovor o digitalnom objavljivanju albuma. Pošto smo mi želeli da album bude vrhunski, kompletan materijal smo uradili ponovo u novosadskom studiju Revolver. 

Što se tiče stila, veoma je teško definisati tačan stil naše muzike, ali u principu, recimo da je to čist Rock&Roll sa dodacima modernih ritmova, semplova, repa, a ima i akustičnih balada, regea itd. Mi volimo da eksperimentišemo sa stilovima i tu se može očekivati neočekivano.

...

detaljnije
Sre, 28.02.2018 - 20:56

Udruženje vinogradara, proizvođača vina i rakije „Sveti Trifun“ iz Bajmoka, 19.2.2o18 je zvanično obeležilo osnivanje Udruženja i Dan Svetog Trifuna.

Udruženje vinogradara, proizvođača vina i rakije „Sveti Trifun“ iz Bajmoka osnovano je krajem januara. Cilj udruženja je promocija domaćih proizvoda - vina, rakije, grožđa i drugog voća, sa naglaskom da se kroz proizvodnju zadrže mladi na selu. Zainteresovanost za bavljenje ovim poslovima postoji, iako stručnjaci ističu da je za njihovu uspešnost izuzetno važan trud, rad i ljubav.

Planovi za budućnost su veliki i ambiciozni, a uključuju organizovanje minimum pet manifestacija tokom godine. U okviru obeležavanja prikazana je rezidba vinove loze kod vinara iz Bajmoka Branka Petrovića, vinograd je osveštan i izabran je kum ...

detaljnije
Sre, 21.02.2018 - 21:19

U prostorijama Visoke tehnička škola strukovnih studija Subotica, prošle nedelje, svečano je potpisan ugovor o stipendiranju studenta Davora Horvackog od strane kompanije Studio Present iz Subotice.

Davor je student 3. godine Visoke tehničke škole strukovnih studija na smeru tehničke informatike.

Njemu je uručena stipendija u vrednosti od 180.000 dinara.

Subotička firma Studio present godinama sarađuje sa Visokom školom strukovnih studija, a ovo je prvi put da su dodelili stipendiju nekom od studenata jer su prepoznali njegov talenat.

Više fotografija pogledajte ovde - https://www.vts.su.ac.rs/vest/nova-stipendija-za-naseg-studenta-1

Pon, 19.02.2018 - 10:51

AIK Banka obogatila je svoju ponudu modelom štednje sa stepenastom isplatom kamate, gde kamata zavisi od perioda u kome se depozit nalazi u toku oročenja, uz više kamatne stope po proteku određenog perioda i garantovane kamatne stope za protekli period.

Prednosti stepenastog modela štednje, pored mogućnosti da klijent ostvari višu kamatnu stopu na duži period, jeste i mogućnost razoročenja štednog uloga pre isteka ugovorenog roka oročenja, uz priznavanje kamate za izdržani period. Sredstva se oročavaju na period do 36 meseci, a visina kamatne stope ide do 1.6% godišnje. Ponudom stepenaste štednje, AIK Banka nastoji da nagradi lojalnost štediša, dok istovremeno pruža osećaj sigurnosti, jer im obezbeđuje raspoloživost sredstava u svakom trenutku uz isplatu atraktivne kamate.

... detaljnije
Sub, 10.02.2018 - 10:29

Градски одбор Јединствене Србије у Суботици, обавештава јавност да је од свог оснивања у децембру прошле године, обавио низ активности и остварио небројено много контаката са грађанима Суботице. Основна потреба Суботичана јесте заједница и то заједница читавог народа који живи на нашем подручју, и та заједница треба да послужи као солидан темељ и довољно широк оквир за развој тог народа, за развој свих нас.

Ово, дакле, није идеја него потреба Суботичана, потреба која се све јасније артикулише и све јаче чује, а одјек те потребе јесте и оснивање месног одбора наше странке „Дудова шума“, дана 19.01.2018. године. У препуној сали на Отвореном универзитету изабрано је руководство Месног одбора „Дудова шума“. За председника је изабран успешни...

detaljnije
Sub, 20.01.2018 - 15:40
Pon, 15.01.2018 - 16:29
Subscribe to external