Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Intervju

Kao ovisnik od mobilnog telefona i fotografisanja, s vremena na vreme pogledam aplikacije koje nude bezbroj načina - filtera za obradu fotografije, obično portreta. Takvih aplikacija ima veoma veliki broj i teško se odlučiti za neku, ali ipak broj skidanja i ocena iste pomaže da odaberete neku. Sve je pripremljeno da što lakše dođete do svoje fotografije. Pri uključenju aplikacije već je aktivna kamera za selfi, što može da vas zateče ponekada, jer ta slika se odmah negde u oblacima podataka zavede pod vašim brojem i likom, i koju nikada nećete moći da obrišete. Ideja Džordža Orwella opisana u romanu “1984” je sada već daleka istorija, vi ste sada non stop u autocenzuri. Spontanost i sloboda su pojmovi koje će se morati redefinisati.

***...

detaljnije
Sub, 01.04.2017 - 12:58
Aleksandra Prćić

Aleksandra Prćić je posle završenih doktorskih studija na Odseku za Etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu u četvrtak 9. marta odbranila  doktorski rad na temu “Hrvatska manjina u Srbiji i školovanje na hrvatskom jeziku“.

Pošto je ova tema, problematika oko školstva, bila aktuelna u zadnje vreme, odnosno nalazila se u žiži međudržavnog dijaloga Srbije i Hrvatske, bilo je zanimljivo čuti šta kaže istraživanje na tu temu.

Kako si se odlučila upravo ova tema bude predmet tvoje doktorske teze?

Područje koje izučava Etnologija i kulturna antropologija je vrlo široko. Prva asocijacija kada je riječ o etnologiji je izučavanje  tradicijske kulture,...

detaljnije
Pon, 13.03.2017 - 18:36
Andrea Kikić

Andrea Kikić, master ekonomije, v.d. direktora Regionalne deponije d.o.o. Subotica, koja bi ove godine trebalo da počne sa radom, odn. da preuzima otpad iz grada Subotice i opština Bačka Topola, Kanjiža, Senta, Mali Iđoš, Čoka, Novi Kneževac.

Kako će izgledati regionalna deponija kada bude puštena u rad?

Regionalni sistem za upravljanje otpadom ima tri transfer stanice iz kojih se otpad prevozi u regionalni centar za upravljanje otpadom (kompleks regionalne sanitarne deponije), i u svakoj opštini po jedan centar za prikupljanje otpada (reciklažno dvorište). U ovim centrima za prikupljane otpad će se preuzimati od građana: zeleni otpad, kabasti otpad, građevinski šut i veća količina reciklabilnog otpada, koja će se odvoziti na regionalno...

detaljnije
Sre, 08.03.2017 - 16:14

Музичко и балетско образовање је најбољи сегмент образовања, а читава Европа признаје да су Србија, Хрватска и Словенија у овој области задржале квалитет

– Пре четири године Музичка школа у Суботици покренула је заједничке камерне концерте ученика уметничких школа из Марибора, Осијека, Београда и школе домаћина. „Камерно музицирање претпоставља само три или четири члана оркестра, али је посебно јер захтева да се прати други инструмент, он подразумева емпатију и толеранцију у музици, каже Едита Барлаи, директорица суботичке Музичке школе.

 Иницијатива је прихваћена и постала део музичког програма који се одвија у Суботици и у којем је почетком ове седмице било 30-так учесника из сва четири...

detaljnije
Sre, 08.02.2017 - 21:23

Od početka rada Medija centra u stalnoj sam komunikaciji sa Andreom Vaci i njenim saradnikom u pres centru Milanom Aleksićem i poznajem njihov rad, tako da je saopštenje koje je stiglo juče, potvrda njenog kvalitetnog rada koji obavlja od početka rada press centra.

Tako da sam je zamolio da kaže ukratko o ovom priznanju i kako je došlo do njega.

 - Dozvoli mi da se, pre svega, zahvalim Međunarodnoj komisiji, žiriju,  Međunarodnom organizacionom odboru PRO PR konferencije na priznanju.

Čestitam svim dobitnicima PRO PR Awards koji su svojim znanјem, radom i predanošću doprineli razvoju profesije....

detaljnije
Uto, 24.01.2017 - 15:32

U decembru 2016, Lenard Lacko je osvojio IV državni turniri u organizaciji Srpske bilijar aoscijacije, pa je to bio motiv da se susretnem sa njime, posle informacije koju mi je dala koleginica Biljana Vučković.

Našao sam ga u bilijar klubu Montevideo u Bolmanskoj ulici gde je danas došao svoj redovni trening od par sati.

U Montevideo klubu možeta da igrate bilijar, na dva stola, a tu je i igraonice sa par video igara i stolovima za fudbal, i nekoliko aparata igre na sreću, a ako želite, može se organizovati i rođendanska žurka.

- Kakva je ovo igra, koja vrsta bilijara je u pitanju?

-To je Američki bilijar koji ima četiri discipline, koji čine, osmica, devetka,...

detaljnije
Ned, 15.01.2017 - 15:09

Aleksandar Ćuk, Subatičko dite, mladi režiser i scenarista koji se odmetnuo u Holivud (ili LA new wave, ako vam draža alternativa). Do sada je već uradio nekoliko kratkih filmova, a realizovao je i scenario na poziv prestižnog Sundance instituta (poznatog upravo kao odskočna daska za velike filmadžije). Pored filma, uspeh je ostvario i scenariom za igru "Klaus" (Playstation4 i uskoro PC) koja je jednako odlično primljena od publike i kritike.

Već neko vreme živiš u Los Anđelesu. Kakve su razlike između njihovih i naših pravila igre?

Slušaj, prvo ću ti reci da Kalifornija nije kao ostatak Amerike. Tamo su likovi i karakteru negde između - imaju chill, opuštenost i ljudskost, ali imaju i američku koncentraciju na kapitalizam. Sviđa...

detaljnije
Čet, 12.01.2017 - 11:18

U okviru sporta ne sme se zaboraviti ni rekreacija, za sve one koji se sportom više ne bave na profesionalnom nivou, ili, bar žele da svoje telo, pa i dušu, učine zdravijim. Među mestima sa dugim stažom rekreativnih sportova u Subotici, pogotovo za pripadnice lepšeg pola, nalazi se svakako i „N“ centar koji nudi niz programa.

- „N centar“ funkcioniše već 23 godine – otkriva nam Emina Savin, koja ujedno i vodi više programa u ovoj organizaciji. Kako kaže, posle aktivnog igranja košarke važno je bilo pronaći nešto što ostavlja telo zdravim.

- U košarci sam aktivno bila jedanaest godina. Kada sam završila karijeru, 2004. godine sam počela aktivno da se bavim rekreativnim sportom, a i postala predavač. Generalno, čini mi se da žene koje se...

detaljnije
Pet, 30.12.2016 - 20:19

Aktuelna situacija treba da potakne promene i to ne samo u crkvama, nego i u društvu, porodici, samom čoveku. Valja se zapitati koji sam ja lik iz te Božićne priče: da li Irod? Ili možda onaj koji je zatvorio vrata pred nazaretskom porodicom i trudnom ženom? Ili sam onaj pastir koji je znao prepoznati ono dobro u detetu i pokloniti se lepoti stvorenosti?: pita se velečasni Dragan Muharem

U domovima naših sugrađana koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru danas je svečano. Praznik Hristovog rođenja okuplja porodice i prijatelje koji zajedno slave, ali i u ovom trenutko neminovno je podsetiti se da je iza nas jedna turbulentna godina po svim...

detaljnije
Ned, 25.12.2016 - 17:29
Denis Rajčić

Subotičko dite Denis Rajčić pokupio je nedavno pregršt medalja na evropskim takmičenjima u prirodnom body-buildingu i fitnesu (što znači bez dopinga i hemije). U ovom tekstu ispričaćemo priče sa balkanskog prvenstva u Bratislavi, sa balkanskog prvenstva održanog u BiH i prvenstva Italije, pa koga interesuje, može sve da sazna o ovom sportu:

Prvo o Bratislavi

22.10. održano je Evropsko prvenstvo u Natural Bodybuildingu i Fitnessu bez dopinga u Bratislavi (Slovačka) na kojem sam nakon Balkanskog prvenstva (gde sam se pobedivši kvalifikovao za ovo) ponovno osvojio zlatnu medalju - ovog puta u disciplini Men's Physique (kategorija masters) u vodećoj svetskoj natural bodybuilding i fitness federaciji - INBA (...

detaljnije
Čet, 22.12.2016 - 12:22

Čest je slučaj da sportisti i sportiskinje koje splet okolnosti spreči da se maksimalno iskažu kao takmičari, ljubav prema sportu nastave kroz trenerski rad. Jedan od takvih primera se ogleda i kroz karijeru Andree Milodanović, odbojkaškog trenera koja je svoju karijeru počela u Subotici, a sada je gradi u Mađarskoj. Trenutno je u klubu UTE, sa kojim se bori za medalje i u tekućoj sezone.

- Moja igračka karijera sigurno nije bila zapažena. Trenirala sam u vreme kada su na našim prostorima kuljali ratovi, kada su bile restrikcije, inflacija..., kada baš nije bilo mnogo mogućnosti za napredak. Sve svoje igračke dane provela sam u Spartaku, a jednu polusezonu sam igrala u Kruševcu, gde sam prvenstveno bila trener, ali sam uskočila u igru kada nam se jedna od...

detaljnije
Uto, 20.12.2016 - 22:04

Sever Bačke se može pohvačiti dugom tradicijom negovanja konjičkog sporta. U stvari, druženje čoveka i plemenitih životinja traje odavno, a kako od njih sve manje zavisimo u poslu, pravi zaljubljenici su uporni da kroz vidove konjičkog sporta (kasači, galoperi, preponaši) očuvaju ljubav, nekako utkanu u genima.

Iako se i u ovom sportu nekako u narodu dodaje epitet „muški“, Monika Kečenović iz Subotice potvrđuje suprotno. Sa konjima je od malih nogu, a ljubav prema ovom sportu verovatno je bila ključna i pri zasnivanju sopstvene porodice.

- Moja ljubav prema konjima rodila se na jednom starom salašu kod porodičnog prijatelja gde sam odlazila sa mojim roditeljima. On je imao „radnu“ kobilu, zvala se Beba, dobro se sećam. Imala sam svega tri godine kada...

detaljnije
Sub, 10.12.2016 - 18:59

Lepa vest sa početka tekuće sezone obradovala je sve ljubitelje ženske košarke u Subotici – Sanja Orozović se vratila u Spartak! I zaista, koliko je Sanja značila za igru Golubica videlo se po seriji dobrih rezultata. No, dobre igre privukle su pažnju stranih klubova, pa je tako karijeru ubrzo nastavila u Poljskoj.

Za prvi tim Spartaka zaigrala je u sezoni 2006/2007, a prilika da prvi put ode van Subotice , bar na kratko, otvorila se tri sezone kasnije.

– Iz Spartaka sam prvi put otišla u sezoni 2009/2010. Bio je to prelazak u Partizan, za plej-of i finale Kupa Srbije. Tada sam prvi put osetila kako je kada se u sportu nešto osvojili, naime, uspele smo tada da prekinemo niz Hemofarma i da postanemo prvakinje države – seća se Sanja Orozović.

... detaljnije
Ned, 04.12.2016 - 19:48

Ženski fudbalski klub Spartak se sigurno ne može zamisliti bez Violete Slović. Iako je rođena u Kragujevcu, Violeta je „alfa i omega“ na terenu u Subotici gde drži poziciju štopera još od 2010. godine. Naravno, najveći uspesi su joj vezani upravo za Golubice sa kojima ima šest titula državnog prvaka, te pet osvojenih u Kupu Srbije. Iako je fudbal, pogotovo u shvatanju prosečno ljubitelja sporta u Srbiji, muška igra, Violeta, zajedno sa svojim saigračicama, te predrasude itekako razbija.

Kako to u sportu obično i biva, bavljenje sportom počelo je slučajno, prvo kroz dečiju igru, a potom se priča zahuktavala.

- Sa bratom Miletom i ostalim dečacima iz ulice sam igrala fudbal. Potom je fudbal postao aktuelan i u školi, zaigrala sam za školsku ekipu sa kojom sam osvojila...

detaljnije
Uto, 29.11.2016 - 19:52

Dok u Hali sportova u Subotici gledamo kako se neka nova generacija odbojkašica Spartaka muči da dođe do pobede, ne možemo, a da se ne setimo vremena od samo pre dve sezone kada se činilo da će Golubice konačno stići do titule. Na žalost, titula nije osvojena, ali će ta generacija ostati upamćena kao jedna od najboljih u novijoj istoriji subotičke odbojke. Tu generaciju predvodila je sjajna Marta Drpa, te sezone (2014/15) i MVP lige.

Marta je, naravno, nastavila svoju profesionalnu karijeru van Subotice, ali na naš grad, kako i sama priznaje za portal www.subotica.info, nije zaboravila.

Često vraćam film na vreme provedeno u Subotici. I dalje tvrdim da je to najlepša godina u mojoj karijeri i najiskrenije mislim da ni jedna...

detaljnije
Čet, 10.11.2016 - 23:56

Ranije ove godine pratio sam jedan događaj u organizaciji Siemenesa, finale je bila večera na salašu vinarije Zvonka Bogdana. Tada smo se Atila i ja prethodni put sreli na zajedničkom zadatku da se zabeleži druženje zaposlenih i saradnika te velike firme. Atila je imao zadatak da tokom večeri nacrta karikature dvadesetak prisutnih.

- Dobio sam poziv da radim nešto slično na jednom izuzetnom skupu. Ne mogu ni da pričam o tome kako sam “uzbuđen”, još nije definitivno ali…Pričat ću ti, ako, i kad se desi!

- Dobro :) - posle nekoliko dana, dobio...

detaljnije
Sre, 09.11.2016 - 10:42

Na salonu Dani srpske karikature koji je bio otvoren 17.oktobra u galeriji Otvorenog univerziteta, prisutan je bio Milenko Kosanović, poznati&priznati karikaturista koji godinama na drugoj strani nedeljnika Subotičke novine daje svoj komentar na život u našem okruženju.

... detaljnije
Ned, 23.10.2016 - 23:01

Nova klizačka sezona u Subotici je počela nedavno, već u decembru, a naša najbolja klizačica Leona Rogić se već odavno nalazi u trenažnom procesu. Iako je takmičarka Spartaka, živi i radi u Beogradu, a kako je radila u proteklom periodu govore rezultati sa Prvenstva Srbije gde je debitovala u kategoriji juniorki i osvojila prvo mesto.

– Prelazni period između prethodne i ove sezone je bio ovoga puta kratak za mene. Uspeli smo da obezbedimo učešće na tri kampa u toku leta (već od druge polovine juna), tako da odmora skoro da i nije bilo – ističe Leona Rogić na početku.

Da Leona lako može da preskoči koleginice iste generacije bilo je jasno već tokom prethodne sezone, a zamisao je i sprovedena u delo.

– Moj trener Milica Stanković je predložila da pređem...

detaljnije
Čet, 20.10.2016 - 01:17

Lina Gorg i Luise Gilbert,  diplomirani inžinjer životne sredine, odnosno budući inžinjer organske poljoprivrede, su dve mlade osobe, u ovom slučaju istraživači, koji se bave održivim razvojem. One su bile odabrani preko ASA programa stažiranja, (koji finansira BMZ - Savezno ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju Nemačke),  i stigle su nedavno na Palić, konkretno u J.P. Palić Ludaš.

Rohmann Michell, hidrolog u Park Paliću koji se bavi problematikom sanacije jezera Palić, dogovorio mi je susret sa njima četiri nedelje od njihovog...

detaljnije
Pon, 19.09.2016 - 11:53
Nikola Miković

Posle pisanja Đorđeta Branisavljevića, u njegovom blogu, o staroj poznatoj temi Ima bombe nema bombe u našem jezeru Palić, javio se i jedan svedok koji je bio video - doživeo taj momentat na obali Muškog štranda.

No pre toga, radi povezanosti treba, pročitati tekst na linku  što se tiče zvaničnog dela “istrage” o tragovima bombe u jezeru koji je svojevremeno pisala A.Isakov za Politiku iz 2005. (ovde - https://www.subotica.info/2005/11/16/o-bombi-u-palicu).

A tu su i još dva (https://www.subotica.info/blog/dorde-branisavljevic/ima-bombe-nema-bombe  i ...

detaljnije
Sre, 07.09.2016 - 12:32