Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Intervju

Шта је грип?

Грип је заразна болест која се преноси са оболеле особе на здраву особу, путем ваздуха, углавном кашљањем, кијањем, али и блиским контактом (пољубац, инфициране руке и предмети опште употребе). Епидемија грипа се обично јавља зими. Свака особа било ког узраста може да се зарази грипом.

Који су симптоми грипа?

У уобичајене симптоме спадају:

  • повишена телесна температура, грозница и осећај језе
  • кашаљ
  • главобоља
  • бол у мишићима
  • умор, малаксалост.

Симптоми грипа се јављају изненада (понекад у року од неколико сати) и могу да трају од неколико дана до две недеље. Већина људи се брзо опорави, али понекад грип може да проузрокује озбиљне компликације, укључујући упалу...

detaljnije
Sub, 14.10.2017 - 10:36

Sve je spremno za drugu konferenciju o bezbednosti dece „Bezbednost i odgovornost 2017“ koja će u petak, 15. septembra, biti održana u Subotici. Fondacija Tijana Jurić pripremala je ovu stručnu konferenciju mesecima unazad, a teme i predavači, kao i veliki broj prijavljenih učesnika, neki su od pokazatelja da će druga konferencija nadmašiti prvu, prošlogodišnju.

Osnivač Fondacije, Igor Jurić, kaže da je i ove godine fokus na aktuelnoj problematici na polju bezbednosti dece, kakva su digitalno nasilje, nestala lica, i najteža krivična dela počinjena nad decom.

– Ove godine će predavači govoriti o brzoj potrazi za nestalom decom, bezbednom korišćenju interneta, a poseban segment biće namenjen izlaganju pravnika koji će analizirati inicijativu naše Fondacije...

detaljnije
Uto, 12.09.2017 - 14:04

U okviru izbora Miss World Car & Motosports, Aleksandar Rajkov, vlasnik licence za ovaj izbor, sa grupom devojaka koje se takmiče za dotičnu titulu bio je gost domaćinima Elitte Palić, na večeri u restoranu Mala Gostiona.

Tom prilikom gostima u restoranu, on je na proprilično iznenađenje prisutnih, predstavio predsednika Liberlenda, g.Vít Jedličku.

Naravno, predsednik Liberlanda, ali tu moramo dati ogradu koja stoji na Wikipediji (Službena stranica Liberlanda navodi da je država nastala u vrijeme tekućeg...

detaljnije
Pon, 11.09.2017 - 23:40

Jedna od najuspešnijih aktivnih subotičkih sportista je sigurno i odbojkašica Sanja Malagurski koja je svoju karijeru započela u ŽOK Subotica a nakon toga igrala u nekoliko zemalja. Sanja je u nastupima za seniorsku reprezentaciju Srbije osvojila niz medalja.

Ove sezone naša nacionalna selekcija pruža odlične rezultate a danas ih očekuje početak završnog turnira Gran Prija F6 koji se održava u kineskom gradu Nanđingu. karijeru je započela u ŽOK Subotica a već 2006 godine (sa svojih 16 godina) je karijeru nastavila u inostranstvu u ekipi Hit Nova Gorica (Slovenija). Nastupala je za klubove u Sloveniji, Rumuniji, Poljskoj, dalekom Brazilu i Italiji. Trenutno je novi član ekipe Foppapedreti Iz Bergama (Italija)

Po ostvarenim rezultatima iza tebe je veoma...

detaljnije
Sre, 02.08.2017 - 12:46

Milica Hinić, studentkinja četvrte godine Ekonomskog fakulteta u Subotici i članica AIESEC organizacije vođene od strane mladih:

- Za AIESEC sam čula od najbolje drugarice i videći njen postignut uspeh odlučila sam da pokušam i ja da se prijavim za članstvo u ovakvoj organizaciji.

Članstvo u AIESEC-u mi je pružilo saznanje da sam deo mladih ljudi koji usavršavaju svoje znanje, utiču na svoj lični i profesionalni razvoj i pomažu drugima u njihovim novim iskustvima. Kao deo tima za odlazeće prakse imala sam priliku da radim sa mladim ljudima širom Subotice utičem na njihov razvoj, upoznam druge ambiciozne mlade ljude koji žele nešto da promene u svojoj okolini. Pored fakulteta imala sam priliku da naučim kako deluje pravi poslovni svet, da se oprobam u radu...

detaljnije
Sub, 15.07.2017 - 13:40
Robert Sabadoš

Želja jevrejske zajednice je da njoj bude povereno upravljanje muzeje- holokausta kako bi imali mesto gde možemo da ostavimo kamenčić u znak sećanja, kaže Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije. Jevreji Srbije živeli su 70 godina od strane pomoći, Zakon o restituciji je doneo obrt

Nedavno je za predsednika Saveza jevrejskih opština Srbije izabran predsednik subotičke Jevrejske opštine, advokat Robert Sabadoš. Pod okriljem Saveza nalazi se deset jevrejskih opština od Subotice i Sombora do Niša koje okupljaju oko tri hiljade Jevreja u čitavoj Srbiji. Mnoge od jevrejskih opština imaju tek 20 do 30 članova, poput Niša ili Kikinde, u Somboru je oko 50-tak članova, a ostale imaju preko 100 članova. Među njima najveća je...

detaljnije
Uto, 06.06.2017 - 10:51

Схватила се коначно моћ позоришта, па свако које иоле улази у конфронтацију са стварношћу једноставно бива финансијски санкционисано и тиме му се онемогућава рад, каже редитељка Селма Спахић. Задатак нам је да о томе и говоримо.

Редитељка Селма Спахић у јануару је режирала у Зеници представу „Моја Фабрика“, пре тога у септембру 2016. године на сцени Хрватског народног казалишта „Племенити Иван Зајц“  Ријеци да режирала је „Мајстора и Маргариту“ Булгакова, и ево је, већ готово месец дана у Суботици, у театру „Костолањи Дежо“.

Готово свака представа коју је до сада потписала представљала је потрес у позоришном свету. Од дипломског „Буђења пролећа“, потом представе „Хипермнезија“ награђене на...

detaljnije
Sub, 29.04.2017 - 19:08

Ja kao ovisnik od mobilnog telefona i fotografisanja, s vremena na vreme pogledam aplikacije koje nude bezbroj načina - filtera za obradu fotografije, obično portreta. Takvih aplikacija ima veoma veliki broj i teško se odlučiti za neku, ali ipak broj skidanja i ocena iste pomaže da odaberete neku. Sve je pripremljeno da što lakše dođete do svoje fotografije. Pri uključenju aplikacije već je aktivna kamera za selfi, što može da vas zateče ponekada, jer ta slika se odmah negde u oblacima podataka zavede pod vašim brojem i likom, i koju nikada nećete moći da obrišete. Ideja Džordža Orwella opisana u romanu “1984” je sada već daleka istorija, vi ste sada non stop u autocenzuri. Spontanost i sloboda su pojmovi koje će se morati redefinisati.

... detaljnije
Sub, 01.04.2017 - 12:58
Aleksandra Prćić

Aleksandra Prćić je posle završenih doktorskih studija na Odseku za Etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu u četvrtak 9. marta odbranila  doktorski rad na temu “Hrvatska manjina u Srbiji i školovanje na hrvatskom jeziku“.

Pošto je ova tema, problematika oko školstva, bila aktuelna u zadnje vreme, odnosno nalazila se u žiži međudržavnog dijaloga Srbije i Hrvatske, bilo je zanimljivo čuti šta kaže istraživanje na tu temu.

Kako si se odlučila upravo ova tema bude predmet tvoje doktorske teze?

Područje koje izučava Etnologija i kulturna antropologija je vrlo široko. Prva asocijacija kada je riječ o etnologiji je izučavanje  tradicijske kulture,...

detaljnije
Pon, 13.03.2017 - 18:36
Andrea Kikić

Andrea Kikić, master ekonomije, v.d. direktora Regionalne deponije d.o.o. Subotica, koja bi ove godine trebalo da počne sa radom, odn. da preuzima otpad iz grada Subotice i opština Bačka Topola, Kanjiža, Senta, Mali Iđoš, Čoka, Novi Kneževac.

Kako će izgledati regionalna deponija kada bude puštena u rad?

Regionalni sistem za upravljanje otpadom ima tri transfer stanice iz kojih se otpad prevozi u regionalni centar za upravljanje otpadom (kompleks regionalne sanitarne deponije), i u svakoj opštini po jedan centar za prikupljanje otpada (reciklažno dvorište). U ovim centrima za prikupljane otpad će se preuzimati od građana: zeleni otpad, kabasti otpad, građevinski šut i veća količina reciklabilnog otpada, koja će se odvoziti na regionalno...

detaljnije
Sre, 08.03.2017 - 16:14

Музичко и балетско образовање је најбољи сегмент образовања, а читава Европа признаје да су Србија, Хрватска и Словенија у овој области задржале квалитет

– Пре четири године Музичка школа у Суботици покренула је заједничке камерне концерте ученика уметничких школа из Марибора, Осијека, Београда и школе домаћина. „Камерно музицирање претпоставља само три или четири члана оркестра, али је посебно јер захтева да се прати други инструмент, он подразумева емпатију и толеранцију у музици, каже Едита Барлаи, директорица суботичке Музичке школе.

 Иницијатива је прихваћена и постала део музичког програма који се одвија у Суботици и у којем је почетком ове седмице било 30-так учесника из сва четири...

detaljnije
Sre, 08.02.2017 - 21:23

Od početka rada Medija centra u stalnoj sam komunikaciji sa Andreom Vaci i njenim saradnikom u pres centru Milanom Aleksićem i poznajem njihov rad, tako da je saopštenje koje je stiglo juče, potvrda njenog kvalitetnog rada koji obavlja od početka rada press centra.

Tako da sam je zamolio da kaže ukratko o ovom priznanju i kako je došlo do njega.

 - Dozvoli mi da se, pre svega, zahvalim Međunarodnoj komisiji, žiriju,  Međunarodnom organizacionom odboru PRO PR konferencije na priznanju.

Čestitam svim dobitnicima PRO PR Awards koji su svojim znanјem, radom i predanošću doprineli razvoju profesije....

detaljnije
Uto, 24.01.2017 - 15:32

U decembru 2016, Lenard Lacko je osvojio IV državni turniri u organizaciji Srpske bilijar aoscijacije, pa je to bio motiv da se susretnem sa njime, posle informacije koju mi je dala koleginica Biljana Vučković.

Našao sam ga u bilijar klubu Montevideo u Bolmanskoj ulici gde je danas došao svoj redovni trening od par sati.

U Montevideo klubu možeta da igrate bilijar, na dva stola, a tu je i igraonice sa par video igara i stolovima za fudbal, i nekoliko aparata igre na sreću, a ako želite, može se organizovati i rođendanska žurka.

- Kakva je ovo igra, koja vrsta bilijara je u pitanju?

-To je Američki bilijar koji ima četiri discipline, koji čine, osmica, devetka,...

detaljnije
Ned, 15.01.2017 - 15:09

Aleksandar Ćuk, Subatičko dite, mladi režiser i scenarista koji se odmetnuo u Holivud (ili LA new wave, ako vam draža alternativa). Do sada je već uradio nekoliko kratkih filmova, a realizovao je i scenario na poziv prestižnog Sundance instituta (poznatog upravo kao odskočna daska za velike filmadžije). Pored filma, uspeh je ostvario i scenariom za igru "Klaus" (Playstation4 i uskoro PC) koja je jednako odlično primljena od publike i kritike.

Već neko vreme živiš u Los Anđelesu. Kakve su razlike između njihovih i naših pravila igre?

Slušaj, prvo ću ti reci da Kalifornija nije kao ostatak Amerike. Tamo su likovi i karakteru negde između - imaju chill, opuštenost i ljudskost, ali imaju i američku koncentraciju na kapitalizam. Sviđa...

detaljnije
Čet, 12.01.2017 - 11:18

U okviru sporta ne sme se zaboraviti ni rekreacija, za sve one koji se sportom više ne bave na profesionalnom nivou, ili, bar žele da svoje telo, pa i dušu, učine zdravijim. Među mestima sa dugim stažom rekreativnih sportova u Subotici, pogotovo za pripadnice lepšeg pola, nalazi se svakako i „N“ centar koji nudi niz programa.

- „N centar“ funkcioniše već 23 godine – otkriva nam Emina Savin, koja ujedno i vodi više programa u ovoj organizaciji. Kako kaže, posle aktivnog igranja košarke važno je bilo pronaći nešto što ostavlja telo zdravim.

- U košarci sam aktivno bila jedanaest godina. Kada sam završila karijeru, 2004. godine sam počela aktivno da se bavim rekreativnim sportom, a i postala predavač. Generalno, čini mi se da žene koje se...

detaljnije
Pet, 30.12.2016 - 20:19

Aktuelna situacija treba da potakne promene i to ne samo u crkvama, nego i u društvu, porodici, samom čoveku. Valja se zapitati koji sam ja lik iz te Božićne priče: da li Irod? Ili možda onaj koji je zatvorio vrata pred nazaretskom porodicom i trudnom ženom? Ili sam onaj pastir koji je znao prepoznati ono dobro u detetu i pokloniti se lepoti stvorenosti?: pita se velečasni Dragan Muharem

U domovima naših sugrađana koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru danas je svečano. Praznik Hristovog rođenja okuplja porodice i prijatelje koji zajedno slave, ali i u ovom trenutko neminovno je podsetiti se da je iza nas jedna turbulentna godina po svim...

detaljnije
Ned, 25.12.2016 - 17:29
Denis Rajčić

Subotičko dite Denis Rajčić pokupio je nedavno pregršt medalja na evropskim takmičenjima u prirodnom body-buildingu i fitnesu (što znači bez dopinga i hemije). U ovom tekstu ispričaćemo priče sa balkanskog prvenstva u Bratislavi, sa balkanskog prvenstva održanog u BiH i prvenstva Italije, pa koga interesuje, može sve da sazna o ovom sportu:

Prvo o Bratislavi

22.10. održano je Evropsko prvenstvo u Natural Bodybuildingu i Fitnessu bez dopinga u Bratislavi (Slovačka) na kojem sam nakon Balkanskog prvenstva (gde sam se pobedivši kvalifikovao za ovo) ponovno osvojio zlatnu medalju - ovog puta u disciplini Men's Physique (kategorija masters) u vodećoj svetskoj natural bodybuilding i fitness federaciji - INBA (...

detaljnije
Čet, 22.12.2016 - 12:22

Čest je slučaj da sportisti i sportiskinje koje splet okolnosti spreči da se maksimalno iskažu kao takmičari, ljubav prema sportu nastave kroz trenerski rad. Jedan od takvih primera se ogleda i kroz karijeru Andree Milodanović, odbojkaškog trenera koja je svoju karijeru počela u Subotici, a sada je gradi u Mađarskoj. Trenutno je u klubu UTE, sa kojim se bori za medalje i u tekućoj sezone.

- Moja igračka karijera sigurno nije bila zapažena. Trenirala sam u vreme kada su na našim prostorima kuljali ratovi, kada su bile restrikcije, inflacija..., kada baš nije bilo mnogo mogućnosti za napredak. Sve svoje igračke dane provela sam u Spartaku, a jednu polusezonu sam igrala u Kruševcu, gde sam prvenstveno bila trener, ali sam uskočila u igru kada nam se jedna od...

detaljnije
Uto, 20.12.2016 - 22:04

Sever Bačke se može pohvačiti dugom tradicijom negovanja konjičkog sporta. U stvari, druženje čoveka i plemenitih životinja traje odavno, a kako od njih sve manje zavisimo u poslu, pravi zaljubljenici su uporni da kroz vidove konjičkog sporta (kasači, galoperi, preponaši) očuvaju ljubav, nekako utkanu u genima.

Iako se i u ovom sportu nekako u narodu dodaje epitet „muški“, Monika Kečenović iz Subotice potvrđuje suprotno. Sa konjima je od malih nogu, a ljubav prema ovom sportu verovatno je bila ključna i pri zasnivanju sopstvene porodice.

- Moja ljubav prema konjima rodila se na jednom starom salašu kod porodičnog prijatelja gde sam odlazila sa mojim roditeljima. On je imao „radnu“ kobilu, zvala se Beba, dobro se sećam. Imala sam svega tri godine kada...

detaljnije
Sub, 10.12.2016 - 18:59

Lepa vest sa početka tekuće sezone obradovala je sve ljubitelje ženske košarke u Subotici – Sanja Orozović se vratila u Spartak! I zaista, koliko je Sanja značila za igru Golubica videlo se po seriji dobrih rezultata. No, dobre igre privukle su pažnju stranih klubova, pa je tako karijeru ubrzo nastavila u Poljskoj.

Za prvi tim Spartaka zaigrala je u sezoni 2006/2007, a prilika da prvi put ode van Subotice , bar na kratko, otvorila se tri sezone kasnije.

– Iz Spartaka sam prvi put otišla u sezoni 2009/2010. Bio je to prelazak u Partizan, za plej-of i finale Kupa Srbije. Tada sam prvi put osetila kako je kada se u sportu nešto osvojili, naime, uspele smo tada da prekinemo niz Hemofarma i da postanemo prvakinje države – seća se Sanja Orozović.

... detaljnije
Ned, 04.12.2016 - 19:48