Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Intervju

Branka Veselinović

Nagrada za životno delo “Mali princ” dodeljena je glumici Branki Veselinović u sredu, 18. septembra u njenom domu, dva dana nakon njenog 101. rođendana. Međunarodni festival pozorišta za decu u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica dodelio joj je ovo priznanje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu.

Najstarija srpska glumica povodom nagrade je izjavila:

„Pozdravljam ljude iz celog sveta i vrlo sam srećna što kao nekadašnja međunarodna ambasadorka Unicefa dobijam ovo priznanje. Mnogi ovako duboku starost ne mogu da dožive i ja sam jedna sam od retkih koji u ovom dobu života sa zadovoljstvom, čašću, poštovanjem i uzbuđenjem primaju ovu nagradu. Zahvaljujući umetničkom i humanitarnom radu doživela sam da mi ovom dodelom čestitate...

detaljnije
Pet, 20.09.2019 - 14:09

Ivan Tumbas je rođen u Subotici 7. prosinca 1965. godine od roditelja Jakova Tumbasa i Elizabete rođene Džavić. Školovao se u rodnom gradu gdje i sad živi i radi. Pisanjem se počeo baviti u svojim mladalačkim godinama, s inspiracijom čuvanja ikavice. Svoja  djela pripovjetkama, člancima i pjesmama objavljuje u tisku: “Glas ravnice”, “Pučkoj Kasini”, “Hrvatskim novinama”, “Subotičkim novinama”, “Subotičkoj Danici”, te sudjeluje u "Liri naivi". U skorije vrijeme objavljuje svoja djela i na društvenim portalima i mrežama.

Prva knjiga pripovidaka na ikavici Ivana Tumbasa obuhvata 50 priča iz života na severu Bačke, na 152 strane.

Ej, kad se sitim davni vrimena kad su ženska čeljad nediljom poslipodne izašla na sokak, pa svaka sa sobom ponela šamedlu i udri u...

detaljnije
Uto, 10.09.2019 - 08:35

Jedan od članova žirija Glavnog programa na 26. Festivalu evropskog filma Palić, održanom od 20. do 26. jula, bio je britanski glumac Tom Burk. Ovaj 38-ogodišnji umetnik prisutan je na matičnoj sceni skoro par decenija, tokom kojih je odigrao brojne uloge u BBC-jevim TV  produkcijama, ali i u nezavisnim i visokobudžetnim filmovima. Glumio je u filmovima Nikolasa Vindinga Refna, Rejfa Fajnsa, i mnogih drugih, scenu je delio sa Rajanom Goslingom, a na pozorišnim daskama sarađivao je i sa legendarnim Alanom Rikmanom.

U oštroj takmičarskoj konkurenciji, zajedno sa svojim kolegama Lorensom Tulijem, Martom Bereš, Alešom Pavlinom i Silasom Coumerkasom dodelio je nagradu Zlatni toranj za najbolji film ostvarenju „Jadnici“ francuskog reditelja Lađa Lija. Tomu Burku je ovo, kako smo...

detaljnije
Ned, 28.07.2019 - 15:44

Francuska DJ zvezda Matt Sassari pred nastup na 17. Summer3p festivalu (26-28. jul) razgovarao je sa nama o izvođačima koji su na njega uticali, omiljenom delu sveta kada su nastupi u pitanju, budućim projektima i naravno – našem Festivalu.

Zdravo Matt, hvala ti na vremenu koje si izdvojio. Reci nam molim te malo više o svojim počecina, kako si se zainteresovao za elektronsku muziku?

Ćao momci, zadovoljstvo mi je. Počeo sam da slušam elektronsku muziku vrlo mlad, sa oko 10 godina sam se upoznao sa izvođačima kao što su Benny Benassi, Daft Punk etc.

Da li i kako činjenica da si iz Marselja i Francuske utiče na muziku koju stvaraš? Navedi nam molim te omiljene autore iz Francuske ali i ostatka sveta.

Tako je,...

detaljnije
Čet, 18.07.2019 - 16:57

Kiša je padala popodne u subotu 1. juna, a OŠ Sečenji Ištvan bila je mesto dešavanja gde sam planirao stići. Ovogodišnja manifestacija, žetvenih svečanosti, ima svoju predigru kao “Dužijanca malenih” i sala ove škole je bila izabrana za mesto održavanja, jer bi učesnici pokisli da se ovo dešavalo na predviđenom mestu, na trgu u centru grada. Našao sam parking i ušao. Deca su na sve strane trčkarala u narodnim nošnjama pripremajući se za nastupe.

U toj gužvi sam se susreo sa Vesnom Weis, direktoricom škole, koja me odmah odvela na sprat škole da vidim šta se priprema kao iznenađenje osnovncima ove škole, a takođe i njihovu muzičku radionicu, grupu pevača koja priprema nastup, o kojima će verovatno biti posebna priča.

... detaljnije
Pon, 03.06.2019 - 20:16

Završio sam oficijelni deo praćenja Urbanovih dana na Velikoj Terasi, u subotu 4.maja, okačio promo Željka Zorića, viteza vinskog reda Arena Zabatkiensis, na instagram (https://www.instagram.com/subotica.info/) da bude vidljiv do ponoći, gde je on najavio popodnevno kuvanje riblje čorbe za Zlatni kotlić Palića i dobru žurku sa stanovitim rokerima iz grada koji će svirati na Rtu pesnika.

Krenuo sam do Ženskog štranda. Vreme je bilo idealno za snimak štranda iz drona, igračke.

Rožika, gazdarica Ženskog štranda, bila je na jednoj od svojih pozicija, sada desno od šanka u društvu sa jednom devojkom. Mahnuo sam joj u izlasku na punu terasu da vidim kako bi izgledao...

detaljnije
Pon, 27.05.2019 - 10:39

Szabó Barna ÉvaEvetke (Eva Sabo Barna), rođena, živi i radi u Subotici. Godine 2008. diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti – MOME u Budimpešti, na smeru dizajner tekstilnih materijala. Brend „Evetke Wear“ osnovala je iste godine.

 

Kakva garderoba je Evetke Wear?

Počela sam da kreiram i proizvodim žensku i mušku garderobu za ljude koji imaju svoj stil i koji vole da budu jedinstveni. Kreiram za one, koji obožavaju šarenilo i boje, za ljude, čija će posebnost još više biti istaknuta u garderobi mojih ruku. „EVETKE WEAR“ je vesela garderoba za sve one kojima je osmeh sastavni deo svakog dana, za sve one koji su neobični i drugačiji.

Kako bi nazvala svoju modu? Casual wear...

detaljnije
Pet, 03.05.2019 - 09:52

Krajem marta u Mladosti predstavljen je treći album Nafte "Antirealizam" - https://nafta.bandcamp.com/album/antirealizam-antirealism

Tim povodom razgovaramo sa Banetom, frontmenom benda.

Antirealizam, u smislu simulacija i virtuelnih svetova u koje smo kao čovečanstvo zabrazdili?

I to, a i što počinje da mi se ne sviđa konstelacija nekih stvari u kulturi i društvu uopšteno. Mnogima, to je očigledno. Opet borba. Laž postaje istina, istina postaje laž vrlo često i vrlo vešto. Laže te ministar, laže te direktor, laže te i predsednik i režimski spoljno-politički komentator. Samo oni sa vrlo uvežbanim antenama mogu odmah da prepoznaju šta se krije iza motiva pokvarenih mehanizama i...

detaljnije
Uto, 23.04.2019 - 10:38
Iva Vidaković

Iva Vidaković, sekretar streličarskog i parastreličarskog kluba "Veteran", jednog od malobrojnih u Srbiji, koji okuplja ratne veterane invalide, invalide i fizički zdrave osobe. Rođena je i živi u Subotici, voli da putuje, upoznaje nove krajeve sveta i neke nove ljude. Sport je uvek bio prisutan u njenom životu, a u poslednje dve godine to je streličarstvo. Pored borilačkih sportova, sportova sa i bez lopte, radoznalost ju je odvukla na neku drugu stranu, a to su luk i strela. Slušajući kako bivši kolega, danas veliki prijatelj, priča sa sinovima kako će da idu na strelište da probaju ovu veštinu, upitala se može li i ona da ide s njima i vidi šta je to. I tako je sve počelo....

Streličarstvo je drevna veština. Kada je došlo do popularnosti streličarstva kao sporta?...

detaljnije
Sub, 13.04.2019 - 10:05

Mi se u gradu osećamo sigurno u toj meri da niko od članova Islamske zajednice ni ne preispituje taj osećaj, kaže Ibazir Uzeir, predsednik odbora Islamske zajednice.

Muslimani u Subotici su bezbedni i dobrodošli. Mi smo deo ovog grada, kaže u razgovoru za „Politiku“ Ibazir Uzeir, predsednik Odbora Medžlisa Islamske zajednice u Subotici.

Na nedavni incident kada su u gradu primećene antimuslimanske nalepnice, odmahuje rukom. „I grad i naša zajednica su zdravi i zreli organizmi koji se lako brane od tih usputnih virusa“, kaže.

„Mi se u gradu osećamo sigurno u toj meri da niko od članova Islamske zajednice ni ne preispituje taj osećaj. Subotica ne poznaje netrpeljivost....

detaljnije
Sub, 06.04.2019 - 15:25
Tomislav Mačković

Nije Bela bijo ni siroma, a ni bogat - imo je taman toliko koliko mu triba. Bavijo se zemljoradnjom i uvik u čisto sve radijo - imo je za se svu mašineriju. Prid žetvu u avliju su mu banila trojica iz protiv-požarne zaštite, da mu prigledadu kombaj i ostalu mašineriju što će učestvovat u žetvi…

Pripovitke iz života tavankutski Bunjevaca“ Tomislava Mačkovića vredno su i verodostojno svedočanstvo o ljudima u vremenu na prostoru omeđenom naslovom. O knjizi savremene bunjevačke proze u izdanju Bunjevačke matice govori njen autor, Tomislav Mačković.

Na kojim prostorima su se dešavale ove pripovesti?

Priče koje su zapisane ispričane su svuda, na potezu od nekadašnjeg Kertes šora na Čikeriji, preko Ljutova,...

detaljnije
Sre, 30.01.2019 - 16:41
Мирјана Стевановић

Ове године се по четврти пут одржавају Дечји светосавски дани, од 26. јануара до 1. фебруара. Са програмом Дечјих светосавских дана можете да се упознате овде: https://www.subotica.info/2019/01/23/4-dechji-svetosavski-dani

О манифестацији говори Мирјана Стевановић, идејни творац и водећи члан организационог одбора.

Која идеја је покренула Дечје светосавске дане?

Дечји светосавски дани настали су из потребе да се стваралаштво и труд уложени у припремање школске славе не забораве дан након одржавања. Такође и да се ученици и наставници из различитих школа упознају и зближе.

Ко све учествује у овогодишњој манифестацији?

ОиСШ...

detaljnije
Pet, 25.01.2019 - 17:41

Ovaj intervju, iz oktobra prošle godine, je dugo čekao da dođe na red da se prekuca. Toliko, da mi je počeo biti mora koja se pojavljivala s vremena na vreme. Izgleda da je mera prevršena danas 14.01.2019.

Radi se o razgovoru sa osobom sa ljubavi prema slikanju, Josipom Križanović, koja je zadnjih godina zaredala sa dobijanjem priznanja za svoje radove.

***

-  Znači, prvo pitanje za slikara je naravno - Zašto si počela crtati?

- Odgovor na to pitanje još uvek ne znam. Verovatno, dok budem tragala za njim, i dalje ću slikati. Slikam unazad već sedamnaest godina i složio se prosto takav momenat da sam neke svoje želje, kao i ambicije, posložila u...

detaljnije
Pon, 14.01.2019 - 22:15

Andraš Urban - Festival Dezire bavi se stvarnošću u kojoj živimo

– Za režiju drame „Rodoljupci” u Narodnom pozorištu u Beogradu, sredinom novembra, reditelju Andrašu Urbanu uručena je nagrada „Bojan Stupica“ koju Udruženje dramskih umetnika Srbije dodeljuje bijenalno. Nekoliko dana nakon toga, Urban je ponovo stajao na sceni, ali ovoga puta da u matičnom pozorištu „Kostolanji Deže” u Subotici, čiji je direktor, otvori Međunarodni regionalni festival savremenog pozorišta – Dezire, deseti po redu.

Na festivalu – koji je počeo 23. novembra, a završava se večeras  – dva, čak i tri puta dnevno igraju se predstave jer je na njegovom programu ukupno 19 ostvarenja. Dinamično je, dok razgovaramo za „Politiku” Andrašu Urbanu...

detaljnije
Ned, 02.12.2018 - 09:32
Nevenka Udicki - AIK Banka

AIK Banku klijenti prepoznaju kao uspešnu i stabilnu, a stanovnici Subotice imaju priliku da se još jednom uvere da je poveravanje ušteđevine AIK Banci pravi izbor. O ponudi štednih proizvoda koje je AIK Banka pripremila svojim klijentima, razgovarali smo sa Nevenkom Udicki, direktorom filijale Subotica.

Kakvu ponudu je AIK Banka spremila svojim štedišama povodom Nedelje štednje?

Dugi niz godina AIK Banka je među vodećim bankama u Srbiji kada je reč o ponudi štednih proizvoda građanima. Kao i prethodnih godina i ove godine smo našu ponudu obogatili novim proizvodom – FLEKSIBILNA OROČENA ŠTEDNJA u evrima, koja omogućava štedišama da oroče svoja sredstva na 12, 25 i 36 meseci po atraktivnim kamatnim stopama uz mogućnost da u svakom trenutku, ako im novac...

detaljnije
Pet, 30.11.2018 - 15:05

- I koliko si ti proveo na radu u inostranstvu, kako se to službeno kaže? - upitao sam prijatelja, dok smo ispijali kavu na terasi Pelivana, posle više od mesec dana od zadnjeg susreta.

- Mesec dana.

- I ti si kao i mnogi drugi odlučio da odeš iz finansijskih razloga…

- Da, kao i svi ostali.

 - Kako si došao do posla?

- Preko interneta sam potražio posao, negovanja starih i bolesnih, kojima je neophodna nega.

- Ti se prijaviš i kažeš da želiš biti negovatelj, i oni ti daju osobu?

- Da, prijaviš se i naravno oni naprave intervju sa tobom, gde te pitaju da li imaš isustva sa time, ako si radio, koje vrste bolesnika si radio. Poželjno je znanje jezika sredine u koju ideš, u ovom slučaju nemačkog, jer je...

detaljnije
Pon, 01.10.2018 - 10:19

Tokom protekle nedelje, od 02. - 06. jula, u Karmelu sveti Ilija (http://karmel.hr/?page_id=301), na obali jezera akumulacije Buško blato, okupilo se 19 devojaka iz četrnaest zemalja koje su učestvovale na 5. reviji tradicijske odeće i izboru za najlepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji izvan Rebublike Hrvatske.

... detaljnije
Pon, 09.07.2018 - 14:02

Vesna Weiss, direktor OŠ „Sečenji Ištvan“, ali pre svega profesor srpskog jezika, autorka dva priručnika za učenje srpskog jezika koja mogu da koriste đaci u mađarskim odeljenjima kao pomoć u učenju, kao i radne sveske i čitanke za peti razred predmeta Srpski jezik kao nematernji u izdanju Izdavačke kuće Klett, koji će se uskoro naći na tržištu udžbenika.

Povod je, dakle, priznanje koje je OŠ „Sečenji Ištvan“ dobilo na IX danu talenata u Budimpešti – akreditacija Centar za talente - https://www.subotica.info/2018/04/10/os-secenji-istvan-akreditovana-kao-.... Šta je Centar za talente kao priznanje,...

detaljnije
Uto, 17.04.2018 - 20:39

Hronologija razloga ovog intervjua:

Prvo je bio Maršal Tito, pa potom sednica Skupštine grada zbog postavljanja spomenika Korvinus Rex-u i onda poziv Blašku Gabriću, na poticaj koleginice da se sazna koje autor tog dela:

- Možeš li mi dati broj Franje Mačkovića?

- Mogu, nazovi me ponovo.

- Ok.

- …. On je na Paliću negde?

- Da, otiđi do njega, pa ćeš vidit tušta kipova po dvorištu i među njima jednog ogromnog, vidit ćeš.

- Važi, hvala ti.

 

Tako sam posle razmene mail sa suprugom Franje Maćkovića, došao do prvog snimka kipa Korvinusa Rexa...

detaljnije
Sub, 07.04.2018 - 16:48

Pre desetak dana u Subotici je održano prvenstvo Srbije u plivanju za pionire na kojem je za najboljeg plivača proglašen Danilo Dulić, član plivačkog kluba Spartak. Danilo je na pionirskom Prvenstvu osvojio čak šest medalja od kojih su četiri zlatne i dve srebrne. 

Porazgovarali smo sa mladim talentovanim plivačem koji je na školskom prvenstvu koje je održano u Kragujevcu zlatnu medalju osvojio za svoju školu "Miloš Crnjanski" a na nedavnom pionirskom prvenstvu Srbije koje je održano u Subotici okitio se sa čak šest medalja, zlatne medalje osvojio je na 100m slobodno, 400m slobodno, 100 m delfin i u štafeti mešovito 4x50m dok su mu srebrne...

detaljnije
Uto, 27.03.2018 - 23:35