Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Boško Kovačević

O teorijskom opusu Karla Marksa različito se piše, govori, ocenjuje i vrednuje. U rasponu od osporavanja i anatemisanja, do veličanja i kanonizovanja kreću se mišljenja o njegovom stvaralačkom fundusu misli i dela. Posebno se poslednjih decenija, po slomu socijalizma kao prakse, raširilo shvatanje da je Marks marginalni teoretičar društvene zbilje i da ga je točak istorije učinio anahronim. Njegovi protivnici, oponenti i negatori imaju prevashodno u vidu krah socijalizma u SSSR, Jugoistočnoj Evropi, imaju u optici njegovo materijalističko shvatanje istorije, te revolucionarne pristupe društvenim promenama i dakako razornu kritiku kapitala, koji je postao dominantni svetski proces i sistem.

Međutim, kada se odbace ovakve i slične...

detaljnije
Pet, 04.05.2018 - 10:24

Svoj sedamnaesti rođendan, ulazak u punoletstvo, red vitezova vina „Arena zabatkiensis“ su obeležili obrednim izlaskom u vinograd Boni Lasla, na Radanovacu, u ponedeljak, 22. januara ove godine.

O zaštitniku vinara sv. Vinku pogledati recimo ovde - http://narodni.net/22-sjecnja-blagan-svetog-vinka-ili-vincekovo/

Svi važni detalji ceremonije i detalj o presi za vino staroj skoro 120 godina pogledajte u prilozima...

 

Pon, 22.01.2018 - 17:07

U Gradskoj biblioteci održana je 10. sednica Saveta za obeležavanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića, na kojoj su govorili dr Latinka Perović, predsednica Saveta i Dragan Rokvić, direktor biblioteke.

U nastavku je predstavljena knjiga Radivoja Cvetićanina „Konstantinović. Hronika”, na kojoj su govorili književnik Ottó Tolnai,
prof. dr. Duško Radosavljević, politolog dr. Boško Kovačević, kao i sam autor.

*

Hronika kao vrelo - povodom knjige "Konstantinović, hronika" - dr Boško Kovačević

Pokušaću ovim iskazom o knjizi „Konstantinović, hronika“ da ukažem, da podvučem, da vam skrenem pažnju na samo neke sekvence života i ubeđenja, koja su junaka ovog štiva definisala i bojila da misaono traje duže od profanog života. R...

detaljnije
Pet, 27.10.2017 - 16:23

U prilogu zvučni zapis govornika...

Čet, 09.02.2017 - 20:56

U Gradskoj knjižnici 12. srpnja predstavljen je zbornik „O duhu otvorenosti – dimenzije misaonog nasljeđa Radomira Konstantinovića”.

Zbornik je objavljen u sunakladi subotičke Gradske knjižnice i sarajevskog University pressa. Istodobno je promoviran i novi broj časopisa „Rukovet”, u kojemu je objavljen i tekst Radomira Konstantinovića pod nazivom „Grad u kome sam se rodio”.

Na predstavljanju su govorili: urednica Zbornika dr. sc. Aleksandra Đurić Bosnić, dr. sc. Boško Kovačević,  filozof Ivan Milenković i ravnatelj Gradske knjižnice Subotica Dragan Rokvić.

Sre, 13.07.2016 - 00:40

U velikoj sali Velike terase na Paliću održana promocija knjige "Banja Palić" autora Dragutina Miljkovića.

Knjiga je pisana dvojezično na mađarskom i srpskom jeziku i sadrži zbirku stoletnih iskustava stečenih od vremena početka turizma na Paliću što je istovetno i početak rada Palićke banje. Obuhvata period kada je Palić bio izuzetno popularna turistička destinacija pa sve do današnjih dana kada je potrebno oživljavanje turizma. Knjiga nudi interesantne istorijske činjenice vezane za Palićko jezero, vile kao i društveni život. Knjiga će se moći kupiti u knjižari "Danilo Kiš" u Subotici.

Dragutin Miljković, autor knjige iznosi činjenice o tome kako je knjiga nastala - U ovaj grad sam došao u jesen 1945 godine ujutru u 4 sata bačen kao iz padobrana i...

detaljnije
Pet, 26.02.2016 - 10:50

Detalji sa komemoracije u Gradskoj kući povodom smrti bivšeg gradonačelnika Jožefa Kase.

U prilozima su zvučni zapisi gde su govorili gradonačelnik Jene Maglai, Žarko Korać i Ištvan Osi.

U video zapisima je prilog "In memoriam" pripremeljen od isečaka iz političke istorije Jožefa Kase (arhiva Šifliš Zoltan i Tomislav Dedović) i dokumentarac sa skupa u centru grada kada se organizovao miting protiv NATO bombardovanja - "Target" gde se Jožef Kasa obratio kao tadašnji gradonačelnik Subotice.

 

Sub, 06.02.2016 - 15:20

Udruženja Bošnjaka Vojvodine organizovalo je u petak 18.decembra, promociju knjige prof. dr. sc. Esada Ćimića - "Od monologa prema dijalogu o bošnjačkoj sudbini".

Ovo je jedan od lepih primera saradnje nacionalnih zajednica našeg grada gde su Bunjevci omogućili da se u njihovom reprezentativnom prostoru promoviše knjiga. Domaćin je bio Marko Marjanušić.

Ispred Udruženja Bošnjaka Vojvodine goste i promotere je pozdravio Teufik Isaković. Publika je bila relativno mala ali su zato bili prisutni nekadašnji studenti autora knjige: dr Boško Kovačević i Dušan Torbica.

Medijator je bio dipl.ing.Dževad Jogunčić, predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Zagreb koji prvo reč dao  dr.sc.Rouhullah Ghaderi...

detaljnije
Pon, 21.12.2015 - 01:42

Trodnevni međunarodni okrugli sto "Dimenzije misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića" započinje sutra u Vili Majur, na Kelebiji.

Danas u ponedeljak, 26.X, povodom toga je u čitaonici Gradske biblioteke održan koktel prijem doborodošlice do sada pristiglim učesnicima i kao i organizatorima događaja.

Ovom prilikom gostima su se obratili direktor biblioteke Dragan Rokvić, gradonačaelnik Jene Maglai i Ištvan Pastor, predsednik Skupšine Vojvodine.

Detalji u prilogu..

 

Pon, 26.10.2015 - 23:47

U znaku obležavanja 25 godina od osnivanja Udruženja TERRA’S, u četvrtak,15. oktobra, uz prisustvo mnogobrojnih prijatelja i kolega, na Otvorenom univerzitetu svečano je otvoren 11. Međunarodni festival organskih proizvoda BIOFEST 2015.

Povodom jubileja na početku su uručena priznanja najzaslužnijim pojedincima koji su dali nemerljiv doprinos u uspešnom radu ovog udruženja: članovima Upravnog odbora: prof. dr Tomislavu Sudareviću, profesoru na Ekonomskom fakultetu, Nenadu Novakoviću, direktoru OCS-a i Snježani Mitrović, zatima stručnom saradniku i predevaču, Barnislavi Pantelić, iz Poljoprivredne stručne službe Subotica, Peteru Kolatu iz Mađarske i Angelini Bertović, direktorici predizeća za reciklažu, Eco Fenix B Team.   

Čestitajući nagrađenima u ime pokrovitelja 11....

detaljnije
Pet, 16.10.2015 - 09:22
Subscribe to Boško Kovačević