Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Branko Pokornić

Bajmok je tradicionalno bio domaćin Festivala Bunjevačkih jela koji se ove godine organizovao po dvanaesti put.

Okupio se veliki broj zaljubljenika u tradicionalnu bunjevačku kuhinju. Na festivalu se predstavilo 35 ekipa sa 150 učesnika koji su pripremilik preko 60 vrsta jela, što je trideset pošto više u odnosu na prošlu godinu. 

Po ustaljenoj praksi kuvala se tarana sa kobasicom a na kraju Festivala zahvalnicama su nagrađeni svi izlagači a posebnim poklonima oni najbolji.

Sub, 26.08.2017 - 18:24

Intoniranjem himne „Bože pravde“ i bunjevačke svečane pesme „Podvikuje bunjevačka vila“ večeras je u Velikoj većnici Gradske kuće počela svečana akademija kojom je bunjevačka nacionalna manjina obeležila „Dan Dužijance“, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca. Hleb od novog žita predsednici Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzani Kujundžić Ostojić predali su bandašica Ivana Brančić i bandaš Damir Sadojević, članovi Kulturno-umetničkog društva „Aleksandrovo“, iz Subotice.

Predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzana Kujundžić Ostojić je, tim povodom, izjavila da se Dužijanca kroz vekove obeležavala na različite načine, prvo na salašima, a od 1911. godine i u crkvi. Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine od 2006. godine ga...

detaljnije
Uto, 15.08.2017 - 21:35

U subotu je ispred Doma kulture u Baloj Bosni, povodom praznika sv. Ivana Cvitnjaka, održano tradicionalno preskakanje vatre.

Ned, 25.06.2017 - 14:29

U restoranu "Spartak" u dobrom raspoloženju gotovo svih prisutnih održano je bunjevačko prelo.

U prilozima više o ovome.

***

Dopuna od  Nikola Stantića

Poruke Bunjevcima uputio je priko svog izaslanika Nedeljka Tenjovića i pridsidnik Republike Srbije Tomislav Nikolić. Tenjović je, izmed ostalog, kazo:

– Prenosim vam želje predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića da svoj praznik provedete u radosnoj atmosferi i prenosim vam njegove iskrene pozdrave u znak sećanja 1879....

detaljnije
Čet, 02.02.2017 - 23:29

U okviru „Libreria kluba”, u utorak, 29. novembra, otvorena je „Čitaonica bunjevačke zajednice”. Projekat je podržan od strane Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, a realizuje se u saradnji sa Udruženjem građana „Bunjevački omladinski centar”.

U UG „Bunjevački omladiski centar” imali smo čast da dobijemo poziv da budemo deo ovog divnog projekta u prostoru koji je namenjen za promovisanje nacionalnih manjina. Mi smo prvi počeli da realizujemo naše planove, biće tu još nekoliko nacionalnih manjina, a predstavljamo se našim izdanjima, knjigama, novinama, časopisima, ali i elektronskim izdanjima. Značajno da je imamo priliku da se u ovom prostoru predstavimo kao ostale manjine, a pozivamo sve, ne samo Bunjevce, nego i sve...

detaljnije
Sre, 30.11.2016 - 14:12

Po već dobro poznatoj tradiciji Bunjevački kulturni centar „Bajmok“ organizovao je „Bal za Svetu Katu“, čime se i ovo udruženje priključuje obeležavanju nacionalnog praznika Bunjevaca – Dana Velike narodne skupštine.

Kako je to već i običaj u Bajmoku, u kulturno-umetničkom delu programa nastupila su deca koja u OŠ „Vuk Karadžić“ pohađaju predmet bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture.

– Poklonili smo ovo veče, koje je u sklopu obeležavanja nacionalnog praznika Bunjevaca, svim Katama. Njima smo čestitali imendan, a sve Kate, Katice, Katarine... dobile su prigodan program. Među 180 gostiju su tri generacije, a posebno nam je drago što su tu i najmlađi, deca koja uče bunjevački i školi, oni koji su tek...

detaljnije
Ned, 27.11.2016 - 15:58

U svečanoj sali Otvorenog univerziteta u Subotici u četvrtak, 10. novembra, održana je proslava desetogodišnjice izučavanja izbornog predmeta bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture.

Bila je to prilika da se na jednom mestu okupe predavači bunjevačkog, direktori škola, roditelji, deca, ali i da se vidi i čuje šta je to sve rađeno u protkelih deset godina.

– Srećna sam što je u toku deseta školska godina kako se izučava bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture. Ovo je za nas istorijski jubilej. Imali smo u prošlosti škole na bunjevačkom, planove i udžbenike, sve do školske 1919/20, kada je jednostavno završeno školovanje na bunjevačkom maternjem jeziku. Od tada, pa do prethodnih deset godina, nije...

detaljnije
Pet, 11.11.2016 - 00:48

Svečanim zatvaranjem, u petak, 9. septembra, završen je tradicionalni Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva. Organizator, Kulturno-umetničko društvo „Bunjevka“, priredio je pet festivalskih dana, a sve je bilo uokvireno kroz tri jubileja. Bio je to jubilarni, petnaesti Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva, KUD „Bunjevka“ je proslavila dvadeset godina postojanja, a glavna tema, koja se protezala kroz svih pet dana jeste vredan jubilej za Bunjevce – 330 godina od dolaska na ove prostore.

Festival, koji je drugu godinu uvršten među manifestacije od posebnog značaja za Grad Suboticu, počeo je u ponedeljak, premijerom predstave „Zemlja naši pradidova“ kojoj se, kroz scenski nastup, govori o obeležavanju 330 godina od dolaska Bunjevaca na ove prostore, što je uostalom i...

detaljnije
Sub, 10.09.2016 - 10:12

Bajmok je tradicionalno bio domaćin Festivala Bunjevačkih jela koji  se ove godine organizovao po jedanaesti put. Okupio se veliki broj zaljubljenika u tradicionalnu bunjevačku kuhinju koji su mogli da uživaju u sedamdeset vrsta jela. 

Po ustaljenoj praksi kuvala se tarana sa kobasicom a na kraju Festivala zahvalnicama su nagrađeni svi izlagači a posebnim poklonima oni najbolji.

Uskoro opširnije o nagrađenim pojedincima.  

Sub, 27.08.2016 - 17:03

Bunjevci, ko nacionalna manjina u Srbiji, imaje pravo na obilužavanje četri nacionalna praznika, a jedan od najsvečaniji, „Dan Dužijance” obilužen je u ponediljak, 15. avgusta.

Svečana povorka u kojoj su bili Bunjevci, obučeni u narodnu nošnju, prošla je Korzoom, od Bunjevačke matice do centralnog gradskog trga di su učesnici, pod tornjom Gradske kuće, odigrali bunjevačka kola, a potom je defile nastavljen do spomen-biste Blašku Rajiću, prid kojom je dr Suzana Kujundžić Ostojić, pridsidnica Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine u Srbiji, položila cviće.

Obilužavanje nacionalnog praznika nastavljeno je u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici, di je održana i svečana akademija. Nakon intoniranja nacionalne himne „Bože pravde”, al i svečane pisme Bunjevaca „...

detaljnije
Pon, 15.08.2016 - 23:42
Subscribe to Branko Pokornić