Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Dragan Krstić

Dragan Krstić, profesor filosofije u subotičkoj gimnaziji "Svetozar Marković" i osnivač Estetičke tribine "Dijalog", koja je ove godine proslavila 25 godina postojanja, počasni član Estetičkog društva Srbije, održao je u svečanoj sali Prve beogradske gimnazije
predavanje na temu "Film kao organon filosofije".

U jednoipostanom predavanju učenicima i nastavnicima beogradskih gimanzija i srednjih škola na početku je pokazano na koji način film, kao sredstvo umetničkog izraza, može biti upotrebljen u razvijanju pobude za filosofsko istraživanje, da bi u drugom delu, profesor Krstić predstavio model filosofsko-predagoškog filma, koji se može uspešno koristi u radu sa učenicima.

Predavanje je organizovalo Srpsko filozofsko društvo.

Uto, 12.12.2017 - 01:13

U subotu, 2. 12. 2017. godine, u Svečanoj sali Gimnazije ,,Svetozar Marković” u Subotici, u 18h, odžana je premijera dokumentarnog filma Vladimira i Ognjena Janića O filozofiji u mojoj Gimnaziji i koncert čeliskinje Milene Radović.

Film govori o dvadesetpetogodišnjem radu tribine Dijalog i obeležavanju četvrt veka postojanja ove filozofske Tribine, jedinstvene u Republici Srbiji po tome što se na njoj govori isključivo o estetičkim problemima.

Scene u filmu O filozofiji u mojoj Gimnaziji prati muzika Johana Sebastijana Baha u interpretaciji mlade čeliskinje Milene Radović, koja je posle projekcije filma održala koncert sa svojim gostima.

Veliki aplauz je izazvao mladi pijanista Kozma Prem, gost Milene Radović, koji je odsvirao svoju kompoziciju tako reći virtouznom...

detaljnije
Uto, 05.12.2017 - 13:02

U ponedeljak, 13. 11. 2017. godine, u Gimnaziji ,,Svetozar Marković” u Subotici, u klubu 23, održana je tribina na temu: Kritičar i problem vrednovanja umetničkog dela.

O problemu vrednovanja umetničkog dela, s posebnim osvrtom na književno delo, govorili su: prof. dr Sreten Petrović, prof. dr Slobodan Vladušić, doc. dr Una Popović i dr Aleksandar Stevanović. Tribinu je, u saradnji sa Srpskim filozofskim društvom, organizovao i vodio Dragan Krstić, profesor filozofije.

Na početku tribine profesor Dragan Krstić je otvorio niz pitanja (oslanjajući se na mišljenja poznatih filozofa-estetičara, teoretičara, kritičara i umetnika poput Deni Didroa, Nikolaja Berđajeva, Tomasa Sternsa Eliota, Ivana Fohta, Milana Rankovića, Dragana Jeremića, Oskara Vajdla, Bjelinskog itd) koja se...

detaljnije
Sre, 15.11.2017 - 09:11

U utorak, 16. maja 2017. godine, u Svečanoj sali gimnazije ,,Svetozar Marković” u Subotici, sa početkom u 18 časova, obeležena je dvadesetopetogodišnjica postojanja estetičke tribine ,,Dijalog”.

Obeležavanje četvrt veka postojanja ove Tribine, jedinstvene u Republici Srbiji, koja je, uzgred rečeno, jedno od najstarijih filozofskih dogadjanja u našoj zemlji, započelo je muzikom Johana Sebastijana Baha, u interpretaciji mlade subotičke čeliskinje Milene Radović i projekcijom dokumentarnog filma Subotički estetički nokturno, koji su snimili maturanti: Vladimir i Ognjen Janić i Nađa Popović.

Subotički estetički nokturno je kratka retrospektiva dvadesetopetogodišnjih događanja na tribini ,,Dijalog”, koju je osnovao profesor filozofije Dragan Krstić, 29. 9. 1992. godine, s...

detaljnije
Sre, 17.05.2017 - 05:51

U ponedeljak, 6. 2. 2017. godine, u prepunoj Svečanoj sali Gimnazije, sa početkom u 18:45, održana je premijera filma Eliza 2, koji su snimili članovi filozofsko-filmske sekcije gimnazije ,,Svetozar Marković“ u Subotici.

U realizaciji ovog filma učestvovalo je 56 maturanata, 3 učenika trećeg razreda, 2 učenika drugog razreda, 4 profesora (Bojana Đorojević, Ljiljana Filipović, Željko Vujanović i Dragan Krstić), pravnica Gimnazije, Gordana Berić Pištalo i spremačica Mirjana Medenica.

Ovaj film su potpisala četiri autora: Vladimir Janić, Ognjen Janić, Uroš Vasović i prof. Dragan Krstić....

detaljnije
Sre, 08.02.2017 - 00:06

Predsednik Srpskog filozofskog društva, Slobodan Kanjevac i profesor filozofije, Dragan Krstić, organizovali su tribinu na temu: Umetnost i istina. Tribina je realizovana u Gimnaziji ,,Svetozar Marković” u Subotici, u prepunom klubu 23, u utorak, 25. 10. 2016. godine, sa početkom u 18 časova.

O umetnosti i istini govorili su: dr Una Popović, docent Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, dr Sreten Petrović, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu i dr Aleksandar Stevanović, predsednik Sekcije nastavnika filozofije Beograda. Tribinu je vodio Dragan Krstić, profesor filozofije u Gimnaziji ,,Svetozar Marković” u Subotici.

U uvodnom obraćanju publici pomenuti istaknuti filozofi su naglasili da tribina ,,Dijalog”, sudeći po broju...

detaljnije
Čet, 27.10.2016 - 13:55

Oko 19h počela je vreva u gradu, automobili koji traže parking, policija koja zbog gužve reguliše „saobraćaj“ na pešačkom prelazu. Euforija i uzbuđenje u vazduhu. Osim subotičana i subotičkih registracija, moglo se videti i poveći broj (veći od uobičajenog subotom uveče) automobila iz Sombora, Zrenjanina, Novog Sada, Kikinde, Beograda, kao i iz Mađarske. Došli ljudi na koncert „čarobnjaka“ doneli još malo euforije.

Jer ipak je Merlin u okviru svoje turneje „Hotel nacional“ Merlin je na mapu koncerata uvrstio i Suboticu.

Stadion je bio krcat, između 5 i 6000 posetilaca, i mnogo mnogo uzbuđenja i euforije.

Iz publike se pre početka koncerta moglo čuti „Dino mi te volimo“, zatim su se pevali refreni pesama, kako bi zvezda večeri to pre izašla na binu i započela...

detaljnije
Ned, 17.07.2016 - 21:06

U sredu, 18. 5. 2016. godine, u prepunoj Svečanoj sali Gimnazije ,,Svetozar Marković“ u Subotici, održana je premijera filma ,,Eliza“, koji su snimili članovi filozofsko-filmske sekcije, koju vodi profesor filozofije Dragan Krstić.

U realizaciji filma učestvovalo je 40 učenika, tri profesora, pravnik Gimnazije i kafe kuvarica.

Ovaj film, kao i prethodni filmovi člsnova filozofsko-filmske sekcije, spada u novi filmski žanr-pedagoško- filozofski film, tj. filozofsko-edukativni film (koji je sa svojim učenicima stvorio profesor Dragan Krstić) čiji je cilj da se filozofski sadržaji izlože u formi zanimljivih filmskih priča iz života maturanata.

,,Eliza“ je zanimljiva filmska priča o strogoj direktorici Elizi koja dolazi na čas starom profesoru filozofije Krstivoju...

detaljnije
Čet, 19.05.2016 - 20:16

U nedelju, 29. 11. 2015. godine, u prepunoj sali bioskopa Eurocinema premijerno je prikazan novi film članova filozofsko-filmske sekcije, Gimnazije ,,Svetozar Marković“ u Subotici, Jelena u svetu muzike i filozofije 2.

Ovaj film su potpisala tri autora: Monja Vuković, Stipan Milodanović i prof. Dragan Krstić.

Film Jelena u svetu muzike i filozofije 2 spada u novi filmski žanr, pedagoško-filozofski film, koji je sa svojim učenicima stvorio Dragan Krstić, profesor filozofije, organizator i koordinator filozofsko-filmske sekcije. Cilj ovog filmskog žanra je filozofska edukacija mladih u formi zanimljivih priča vezanih za život maturanata, protkanih filozofskim dijalozima, ispričanih filmskim jezikom, sa neskrivenim umetničkim pretenzijama.

Pored...

detaljnije
Uto, 01.12.2015 - 18:23

U sredu, 21. 10. 2015. godine, u subotičkoj Gimnaziji, u klubu 23, sa početkom u  18 časova, održana je tribina na temu: O ukusu u našem vremenu. Tribinu je priredilo Srpsko filozofsko društvo u saradnji sa Gimnazijom ,,Svetozar Marković” u Subotici. O ukusu u našem vremenu, s posebnim osvrtom na problem ukusa u vremenu dominacije medijske kulture govorili su: dr Una Popović, docent Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, dr Sreten Petrović, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu i dr Aleksandar...

detaljnije
Uto, 27.10.2015 - 08:02
Subscribe to Dragan Krstić