Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Golub Karaman

Друштво српско-руског пријатељства „Св. Александар Невски“ Суботица организовало је јуче предавање са темом  „Национално-виђено очима православља“. Предавач је био отац Драган Стокин старешина Храма „Светог Вазнесења Господњег“ у Суботици.

Sre, 11.10.2017 - 15:05

Joviste doo je obeležilo je sinoć deset godina rada, kao što je obećano ranije videti ovde ( https://www.subotica.info/2017/03/01/deset-uspesnih-godina-rada-kompanij...), u veoma veselom raspoloženju sa velikim brojem gostiju: zaposlenih, saradnika, kooperanata, prijatelja firme, porodice vlasnika, u novom hali skopljenoj zadnjih nekoliko dana.

Zanimljiva priča o nastanku ove firme je ispričana u biltenu koji je ovom prilikom štampan i podeljen gostima.

Vlasnik Siniša Mišanović u biltenu kaže da, kada je kupio kartu u jednom pravcu za Novi Sad, jednom prilikom dok se vozio sa bratom, stali su na semaforu iz Audija Q7 i rekao - Jednog dana vozit ću ovaj auto!...

detaljnije
Ned, 01.10.2017 - 13:57

У Великој већници Градске куће синоћ је читалачкој публици представљен роман Владимира Пиштала „Сунце овог дана: Писмо Андрићу“. Аутора овог романа-писма дубоке оданости нашем Нобеловцу, Владимира Пиштала, помоћника покрајинског секретара за културу Зорана Хаџи Лазина, оснивача издавачке куће „Агора“ Ненада Шапоњу, представнике Удружења „Херцеговина“ и присутне љубитеље писане речи у име градоначелника Суботице Богдана Лабана, локалне самоуправе и у своје лично име поздравила је Мирослава Бабић, помоћник градоначелника за област културе.

– Осећај је чудан док пажљиво бирам речи замишљајући да нас из универзума слуша и гледа Иво Андрић. Да би имали смелости писати Андрићу морамо га добро познавати. Проникнути у ликове његовог стваралаштва баш...

detaljnije
Pet, 04.08.2017 - 22:59

U galeriji Otvorenog univerziteta u Subotici otvorena je izložba sportskh fotgrafija Jovana Mirčeskog, člana UNS-a. Izložba nosi naziv „Trijumf Novaka Djokovića na Rolan Garosu 2016“.  i sastoji se od   30 fotografija  formata 100x70cm  i tri  formata 350x120cm.

Izložbu je otovrio Srdjan Djoković, otac Novaka Đokovića, koji je na otvaranju govorio o Novakovom uspehu na Rolan Garosu, kao i sadašnjoj situaciji. Na otvaranju je govio i Nikola Špear nekadašnji selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije  i Milan Jerinkić predsednik skupštne Teniskog saveza Srbije.  Jovan MIrceski je  10 godina  čekao  da  Novak Djoković pobedi u Parizu na teniskim terenima u Bulonjskoj šumi njemu najdražem gren slemu  turniru na ATP turu. To se dogodilo prošle...

detaljnije
Čet, 16.03.2017 - 14:47

U prostorijama UG Srpsko-ruskog prijateljstva, 02.marta 2017., trenutno iznad poslastičarnice Ravel, diplomirani grafičar i likovni pedagog, Ljiljana Krtinić, priznata umetnica, sa velikim brojem svetskih nagrada, prezentovala je svoj zadnji u nizu kalendar, za 2017 godinu.

Priča, ispisana na stranicama ovog kalendara, u vremenu u kojem živimo sa mnoštvom (dez)-informacija, možda se može se nazvati istorija Srba pisana alternativnim činjenicama, sa izvadcima iz enciklopedije Catena Mundi, štampane 1992.(autor Predrag Dragić Kijuk)

U video zapisu, gde Ljiljana daje osnovne informacije, o tome kako je do ovoga došla iz...

detaljnije
Sub, 04.03.2017 - 21:33

U Savremenoj galeriji Subotica (SGSU) juče, 21. oktobra 2016. u 19 časova održan je prvi razgovor u novom ciklusu programa naše galerije pod nazivom “Razgovor sa razlogom”. Prva gošća ovog programa bila je dr Dubravka Stojanović, redovna profesorka Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu i jedna od osnivača Udruženja za društvenu istoriju. Dr Dubravka Stojanović od samih početaka svog naučnog rada bavi se procesima modernizacije i pitanjima demokratije u Srbiji i na Balkanu krajem 19. i početkom 20. veka, evropskim uticajima u Srbiji početkom 20. veka, ulogom žena u srpskom društvu, kao i interpretacijama istorije u novijim srpskim udžbenicima.

Razgovor je vodio Mirko Grlica, istoričar i muzejski savetnik...

detaljnije
Sub, 22.10.2016 - 17:34

U Gradskoj kući, 07.decembra, održano je predavanje na temu Save Mrkalja učitelja i filologa u organizaciji Saveza srpskih udruženja SBUO.

O Savi Mrkalju više saznajte ovde, gde će te videti da je Vuk Karadžić samo doterao pismo koje je Mrkalj kreirao, a zanimljivo je i saznati da slogan -  "Piši kao što govoriš i čitaj kao što je napisano" postavio nemački filolog i gramatičar Adelung....

Uto, 08.12.2015 - 11:41

Slava Društva Srpsko-Ruskog prijateljstva „Sv. Aleksandar Nevski“ obeležena je sinoć, 12. septembra, rezanjem slavskog kolača u Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, nakon čega je za goste priređena Trpeza ljubavi u Novoj opštini.

Među brojnim zvanicama, pored članova društva i simpatizera, prisutni su bili i članovi gradske uprave, g-đa dr Etela Jerinkić, Tomislav Veljković, Ljuben Hristov, predstavnici Građevinskog fakulteta, Politehničke škole, predstavnici Rusa iz Subotice i drugih udruženja, istaknuti privrednici i naši sugrađani. 

photo: Slobodanka Bukva

Ned, 13.09.2015 - 17:49

U petak, 12 juna, u Velikoj većnici Gradske kuće, Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Sv. Aleksandar Nevski“ svečano je obeležilo deset  godina svoga rada u našem gradu. Veoma bogat kulturno umetnički program održan je pred prepunim gledalištem i u veoma prijatnoj atmosferi.  Veče je počelo srpskom i ruskom himnom a nakon obraćanja predsednika prof. dr Radmila Todosijevića usledile su baletske tačke, recitacije kao i veoma bogat umetnički program. Pored hora Srpske pravoslavne crkve „Sv. Roman Melod“ koji je pored himni izveo više duhovnih pesama kao i veoma atraktivan splet izvornih srpskih pesama, nastupili su i gosti iz Baranje sa najpoznatijim ruskim pesmama, etno grupa „Zlatovez“ iz Subotice, baletske grupe „Mon Miraž“ i „Raičević“. Rusku poeziju čitali su prof. Irina Lobač i...

detaljnije
Ned, 14.06.2015 - 08:43

Izložba "MOSTOVI, VREMENA, BUDIMPEŠTA” postavljena je u vestibilu Gradske kuće.

Pozdravne reči na otvaranju izložbe, prisutnima i gostima, uputio je Jenő Maglai, gradonačelnik Subotice i Péter Módos, kustos zaklade Európai Utas.

Izložbu je otvorio Ferenc Kalmár, savetnik u Ministarstvu inostranih poslova Mađarske.

Sre, 29.04.2015 - 10:40
Subscribe to Golub Karaman