Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Ivan Šarčević

Podizanjem gradske zastave i svečanom sednicom Skupštine grada, na kojoj su uručene diplome i plakete zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“, obeležen je Dan grada Subotice, 1. septembar. Svečanosti održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće prisustvovali su predstavnici generalnih konzulata u Subotici, državnih i pokrajinskih organa, nacionalnih saveta nacionalnih zajednica, bratskih i partnerskih gradova, verskih zajednica i kulturnih institucija, kao i odbornici Skupštine grada.

Pet, 01.09.2017 - 23:23

Intoniranjem himne „Bože pravde“ i bunjevačke svečane pesme „Podvikuje bunjevačka vila“ večeras je u Velikoj većnici Gradske kuće počela svečana akademija kojom je bunjevačka nacionalna manjina obeležila „Dan Dužijance“, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca. Hleb od novog žita predsednici Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzani Kujundžić Ostojić predali su bandašica Ivana Brančić i bandaš Damir Sadojević, članovi Kulturno-umetničkog društva „Aleksandrovo“, iz Subotice.

Predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzana Kujundžić Ostojić je, tim povodom, izjavila da se Dužijanca kroz vekove obeležavala na različite načine, prvo na salašima, a od 1911. godine i u crkvi. Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine od 2006. godine ga...

detaljnije
Uto, 15.08.2017 - 21:35

Dugi niz godina jedna autobuska stanica stoji tik uz ogradu imanja Ivana Šarčevića, a i sa razlogom, on i meštani Verušića su je tamo sagradili, bice tome skoro četrdeset godina.

Ali tek kada su je devojke i devojčice iz sela ocrtale iznutra, kako kada su se nekad ambetuši oslikavali, zapala je za oko jednom od putnika na autobuskoj liniji ka gradu, koji je onda skrenuo pažnju medijima, i onda Bilja zove i idemo da to zabeležimo...

Svojevremeno Ivan Šarčević je sa svojim šogorom Jakovom i meštanima sagradio ovaj objekat koji služio uglavnom komšijama i deci iz ove mesne zajednice da bi išli u školu i do grada. Jedna "kućica" koja je odolela zubu vremena štiteći putnike dok su čekali autobus za grad.

Ovog puta ženska ekipa koja je sada po četvrti put oslikala već...

detaljnije
Pon, 07.08.2017 - 20:56

Na salašu Milana Uzelca “Ludoš 007” juče i danas  održava se V Likovna kolonija Bunjevačke matice.

Pridsidnik Bunjevačke Matice Veljko Vojnić tom prilikom je istakao da  se Kolonija  sastoji iz dve faze.

“ Prvu fazu kolonije čini stvaranje slika na platnu naših  eminentnih  umetnika i umetnica, kao i izrada slika u tehnici slame, što je posebno obeležje Bunjevaca. Prvog i drugog dana Likovne kolonije koji se odvija na salašu Milana Uzelca, koji isto učestvuje u radu kolonije. U drugoj fazi ćemo nakon što uramimo sva dele, izložićemo ih u Bunjevačkoj Matici i to u novembru. Svaki umetnik ili umetnica će da urade tri platna, od kojih dva ostaju Matici”, rekao je pridsidnik Bunjevačke Matice Veljko Vojnić.

U radu kolonije učestvovuje osam slikara i slikarki  i tri...

detaljnije
Ned, 18.06.2017 - 16:04

Veljko Vojnić danas je izabran za predsednika Bunjevačke Matice na redovnoj Izbornoj škupštini. Dosadašnji predsednik, Ivan Sedlak ostaje kao počani predsednik Bunjevačke Matice. U radu skupštine učestvovalo je 46 redovnih članova, a izabran je i novi Glavni odbor Bunjevačke Matice koji sada broji 13 članova, kao i predsednici razlilitih odbora. Veljko Vojnić je istakao da će se truditi da poboljša, već dobru, saradnju i sa drugim maticama.

Pet, 19.05.2017 - 23:30

U prepunim prostorijama Bunjevačke matice večeras je otvorena osma samostalna izložba Ivan Šarčevića Šarca pod nazivom "Sunčana rana jesen".

Više o radu ovog slikara amatera koji zadnjih dvadesetak godina slika da bi u svojim penzionerskim danima usavršio svoju tehniku slikanja pročitajte u opisu Mileta Tasića na prvoj slici izveštaja.

A raspoloženje po otvaranju izložbe vidite u video prilogu...

Uto, 11.10.2016 - 21:26

Sinoć, 10 avgusta, otvorena je izložbe slika nastalih na XIX. Međunarodnoj likovnoj koloniji “Bunarić 2015”. Izložbu je otvorio umetnik, Milan Tasić.

Iznenađenje večeri je bila Ljiljana Crnić, Splićanka u Beogradu, koja je pročitala odlomak iz njene nove knjige priča, deveta po redu, o baba Mariji. Prilog je u video zapisu gde ćete moći čuti pravi splitiski dijalekt govora.

 Izložba će biti otvorena do 24.08.2016. i prodajnog je karaktera.

Čet, 11.08.2016 - 20:14

U HKC Bunjevačko kolo, 19. maja otvorena stalna postavka bunjevačke (kuće) sobe.

U prilogu govor Ružšce Šimić

Ruzica Šimić:
Cijenjeni uzvanici, dragi gosti, Prijatelji,

Rekoh, u prvoj rečenici da je ovo skromna svečanost. Da, skromna je po načinu na koji obilježavamo ovaj čin otvaranja stalne postavke - Bunjevačke kuće (sobe), ali tim više želimo da nam skromnost ne umanji značenje ovoga događaja. Stariji Subotičani se se sjećaju da je u staroj postavci Gradskog muzeja (Dok je bio u  današnjim Likovnim susretima (Savremena galerija Subotica)  a i u Gradskoj kući) bila stalna postavka "Bunjevačke sobe", kojom smo se ponosili, koju su djeca iz svih krajeva na ekskurzijama posjećivali, koja je bila "mali...

detaljnije
Pet, 20.05.2016 - 16:38

Dobro raspoloženje se stvorilo među posetiocima festivala u dvorištu motela Konak dok se rakija probala a čvarci mezili.

Par detalja o festivalu čujte od jednog od organizatora i učesnika Ivana Piukovića.

A šta se dešava po pitanju malih prozvođača koji bi da iziđu na tržište pročitajte ovde.

 

Sub, 14.11.2015 - 18:33

U galeriji Otvorenog univerzitete večeras je otvorena Jesenjska prodajna izložba likovnog odjela HKC "Bunjevačko kolo".

Goste su pozdravili: ispred likovnog odjela Ivana Vukov i Marinko Prćić predsednik HKC "Bunjevačko kolo".

Otvaranju su prisustvovali generalni konzul R.Hrvatske u Generalnom konzulatu R.Hrvatske u Subotici, član gradskog veća Ljuben Hristov.

Pon, 19.10.2015 - 23:49
Subscribe to Ivan Šarčević