Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Ljubomir Đorđević

U čitaonici Gradske biblioteke, 14.XII, predstavljena je knjiga novinarke i spisateljice Katarine Korponaić – „Tajanstvena Subotica“ (porodična i zavičajna hronika).

Knjiga razotkriva Katarininu porodičnu istoriju a okvir za priču su povesni događaji koji se odigravaju u njenom gradu. Veliki istorijski događaji dobijaju svoje „lice“ kada se razotkriju sudbine običnih ljudi. Tako je i „Tajanstvena Subotica“ svedočanstvo trajanja jedne porodice i jednog grada od 18. veka do današnjih dana.

Na promociji su govorili recenzenti Ljubomir Đorđević, novinar, i Stevan Mačković, direktor Istorijskog arhiva Subotice.

 

Hvala za photo&info Dejanu Mrkiću.

Pet, 15.12.2017 - 14:07

U gradskoj čitaonici je u sredu, 16 novembra bila promovisana knjiga "Jugoslovenstvo poslije svega". Knjiga koja je okupila sve Jugoslovene i komuniste u Subotici, a prosek im je bio preko sedamdeset godina.

Gosti na promociji su bili: autor knjige Dragan Markovina, hrvatski istoričar i politički aktivist, i vlasnik izdavačke kuće MostArt Dragan Stojković. Voditelj je bio sociologu penziji ...

detaljnije
Sub, 19.11.2016 - 02:00

Društvo za istinu o NOB i Jugoslaviji poziva na promociju knjige –  DRAGAN MARKOVINA: "JUGOSLAVENSTVO POSLIJE SVEGA"

PROMOCIJA ĆE SE ODRŽATI U ČITAONICI GRADSKE BIBLIOTEKE SUBOTICA (ulaz od strane poslastičarnice "Ravel") DANA 16. NOVEMBRA 2016. GODINE, SREDA, SA POČETKOM U 18.00 SATI.

MODERATOR PROMOCIJE I UVODNIČAR:

  • LJUBOMIR ĐORĐEVIĆ, SOCIOLOG I NOVINAR
  • UVODNIČAR: DRAGAN STOJKOVIĆ, IZDAVAČ, "MOSTART" ZEMUN

D. MARKOVINA, povjesničar, publicista i pisac: "…Ova knjiga dokida šutnju o jednom važnom pitanju koje se na kulturnom planu događa, sviđalo se to nekome ili ne. Na kraju krajeva, to što se neka tema ne problematizira, ne znači da je nema i da će se šutnjom otkloniti."

Knjiga će se moći kupiti na promociji....

Pon, 14.11.2016 - 12:47

U velikoj sali Velike terase na Paliću održana promocija knjige "Banja Palić" autora Dragutina Miljkovića.

Knjiga je pisana dvojezično na mađarskom i srpskom jeziku i sadrži zbirku stoletnih iskustava stečenih od vremena početka turizma na Paliću što je istovetno i početak rada Palićke banje. Obuhvata period kada je Palić bio izuzetno popularna turistička destinacija pa sve do današnjih dana kada je potrebno oživljavanje turizma. Knjiga nudi interesantne istorijske činjenice vezane za Palićko jezero, vile kao i društveni život. Knjiga će se moći kupiti u knjižari "Danilo Kiš" u Subotici.

Dragutin Miljković, autor knjige iznosi činjenice o tome kako je knjiga nastala - U ovaj grad sam došao u jesen 1945 godine ujutru u 4 sata bačen kao iz padobrana i...

detaljnije
Pet, 26.02.2016 - 10:50

U znaku obležavanja 25 godina od osnivanja Udruženja TERRA’S, u četvrtak,15. oktobra, uz prisustvo mnogobrojnih prijatelja i kolega, na Otvorenom univerzitetu svečano je otvoren 11. Međunarodni festival organskih proizvoda BIOFEST 2015.

Povodom jubileja na početku su uručena priznanja najzaslužnijim pojedincima koji su dali nemerljiv doprinos u uspešnom radu ovog udruženja: članovima Upravnog odbora: prof. dr Tomislavu Sudareviću, profesoru na Ekonomskom fakultetu, Nenadu Novakoviću, direktoru OCS-a i Snježani Mitrović, zatima stručnom saradniku i predevaču, Barnislavi Pantelić, iz Poljoprivredne stručne službe Subotica, Peteru Kolatu iz Mađarske i Angelini Bertović, direktorici predizeća za reciklažu, Eco Fenix B Team.   

Čestitajući nagrađenima u ime pokrovitelja 11....

detaljnije
Pet, 16.10.2015 - 09:22

Savez vojvođanskih agrarnih udruženja organizovao je danas protestnu manifestaciju "bolje deliti nego prosipati". Mlekari su podelili besplatno mleko kod Zelene fontane, uglavnom penzionerima kojima svaki dinar znači. Njih tridesetak koji su se okupli u 10.00 su sačekali da se potpišu i dobiju bočicu mleka. Taj potpis je u stvari bio neki vid podrške mlekarima koji su organizovali skup i podelili press materijal.

Bilo je nekoliko prisutnih građana koji su došli samo da pruže podršku dotičnom udruženju, ne uzimajući mleko. A bilo je i nas novinara koji smo očekivali slike sa cisternama iz kojih curi mleko...

U pitanju su očigledno mali proizvođači mleka koji predaju mleko na otkupnim stanicama a koje se polako gase, verovatno iz nerentabinlosti, monopola od strane...

detaljnije
Čet, 28.05.2015 - 15:46

Zgrada na Trgu republike 2 spada u one koje su zaštićene kao arhitektonske vrednosti kod Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, ali njeno održavanje briga je i obaveza stanara-vlasnika stanova i poslovnih prostora, a ne Zavoda. Tako da su oni, stanari, svojevremeno postavili zaštitnu ogradu oko iste na mestima gde su ugroženi prolaznici ispred zgrade.

Novost je da nema ograde i prolaznici prolaze nesvesni da opasnost nije uklonjena nego da je ograda koja im je ograničavala prilaz zgradi ukradena!

Držite se dalje od privlačnih izloga u prizemlju zgrade!

Više o tome od Ljubomira Đorđevića u vidoe prilogu, koji je obavestio sve nadležne pismeno - overeno pečatom, od gradonačelnika do policije, da stanari neće biti krivi ako se nekome...

detaljnije
Pon, 07.04.2014 - 13:58

Veliko nezadovoljstvo tranzicijom kojoj se ne nazire kraj, rezignacija i nedostatak nade u budućnost, doveli su ljude na sindikalnu tribinu na kojoj je kao najveći problem uočen potpuni nedostatak politike u smislu stvarnog posredovanja između interesa kapitala i ljudi, odn. njihovog osnovnog prava na rad. Nepostojanje osnovne volje da se posreduje između interesa države, kapitala i ljudi (odn. njihovog rada) prouzroči dalje gomilanje društvenih problema koji će, ko zna, kako je Ljubomir Đorđević rekao, možda na kraju i morati da se čiste usranom motkom, asocirajući na aktuelna dešavanja u Bosni

Tajming govornika:

  • 00.00. - 02.44. - ...
detaljnije
Pet, 07.02.2014 - 10:53

Blaško Gabrić, YUgosloven, ex-Kanađanin, Bunjevac, Palićanin, vlasnik dela IV Jugoslavije, ponovo je danas uz pomoć sociologa, novinara u penziji, Ljubomira Đorđevića, podsetio na ideju koja ga drži odavno. A to je kako nagovoriti, ubediti gastarbajtere, da deo svoga ušteđenog novca, penzije i ostalih prihoda potroše efikasnije ovde, na Paliću, Subotici, Vojvodini, Srbiji, nego u inostranstvu gde su se zatekli po završetku radnog veka. 

Odštampan je klasičan katalog koji oslikava ponudu našeg grada i šire okoline u kome je u uvodnoj reči autora (slika 9) jasno rečene namere predsednika Matice useljenika i povratnika. A ciljevi su pomoć u adaptaciji povratnika na ove prostore, da eventualno ne prođu kao primer ovde, a i da se odluče na...

detaljnije
Uto, 12.11.2013 - 15:32
arh Karolj Terteli sluša pitanja i primedbe građana

U velikoj većnici gradske kuće urbanisti na čelu sa Kornelijom Evetović Cvijanović i Terteli Karoljem "pokušali" su da održe javnu prezentacije Plana generalne regulacije I za zonu gradskog centra i užeg jezgra grada koji je već doživeo velike kritike zainteresovanih i zabrinutih građana prošli puta. Posla kraćeg uvodnog dela i prvog pitanja o konkretnoj ulici prezentacija je zapala u diskusiju i prebacivanje između dve strane. Nebojša Janjić, predsednik komisije, bio je bojkotovan u pokušaju da da bilo kakav odgovor prisutnima. 

Posle 2 sata i 45 minuta zaključak, kompromisno rešenje, je bilo da se sa ovim prezentacijama krene po Mesnim zajednicama i da se prolongira datum o svemu ovome...

U nastavku info Natalije Jakovljević Ivanić, a tokom sledećih nekoliko sati, ide...

detaljnije
Uto, 19.02.2013 - 12:45
Subscribe to Ljubomir Đorđević