Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Marko Marjanušić

Komemorativnim skupom i polaganjem venaca i cveća na spomenik „Balada vešanih“, obeležena je 76. godišnjica od tragičnog 18. novembra 1941. godine kada su fašisti, pred takozvanim prekim sudom, osudili na smrt i pogubili vešanjem petnaestoro subotičkih mladih rodoljuba.

Komemorativnim skupom i polaganjem venaca i cveća na spomenik „Balada vešanih“, obeležena je 76. godišnjica od tragičnog 18. novembra 1941. godine kada su fašisti, pred takozvanim prekim sudom, osudili na smrt i pogubili vešanjem petnaestoro subotičkih mladih rodoljuba. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, venac je položila pomoćnik gradonačelnika za obrazovanje, socijalnu zaštitu i zdravstvo, Etela Jerinkić. U ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga venac je...

detaljnije
Pet, 17.11.2017 - 19:46

Večeras na sceni Jadran, pripadnici zajednice Srba i Bunjevca su svečanom akademijom obeležili 99 godina od oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu.

U drugom delu programa svečane akademije nastupili su: folklorni ansambl Bunjevačkog Centra iz Subotice, folklorni ansambl Toza Marković iz Novog Sada, hor Mironosice, recitatirka Anđela Stojčić i dramski umetnici Miloš Stanković i Boško Boškov.

U prilogu inspirativan govor Mile Tasića o dešavanjima pri oslobođenju Subotice u prvom svetskom ratu.

 

U nastavku prilog sa www.subotica.rs

***

Večeras je, na sceni „Jadran“, održana...

detaljnije
Ned, 12.11.2017 - 23:30

Predstavnici gradskog udruženja sport za sve predstavili su rezultate takmičara iz Severno bačkog okruga koji su sa velikim uspehom učestvovali na 12. Sportskoj Olimpijadi radnika Vojvodine koje je održano u  Bečeju i Novom Bečeju u dva takmičarska vikenda 23/24 septembra i 7/8 oktobra 2017 u 19 sportova za muškarce i 13 za žene. 

Na takmičenju je učestvovalo 7 Regiona i dva grada domaćina. Za Prvenstvo Vojvodine iz grada Subotice učestvovalo je 213 takmičara (135 u muškoj i 78 ženskoj konkurenciji). Prvog takmičarskog vikenda Region Severna Bačka je u ukupnom plasmanu ubedljivo osvojio prvo mesto, sa ukupno 15 prvih mesta, 11 drugih i 11 trećih mesta. Subotički takmičari su osvojiloi 9 prvih mesta, 6 drugih i 8 trećih mesta.

Drugog takmičarskog vikenda 7. i 8. oktobra ...

detaljnije
Sre, 18.10.2017 - 21:26

Dana 13.10.2017. je Gradska biblioteka Subotica proslavila Dan biblioteke, 127. jubilej od osnivanja. U okviru svečanosti otvorena je izložba pod nazivom Ištvan Ivanji, osnivač biblioteke i monograf autora Dore Hičik, više diplomirane bibliotekarke i Dragana Rokvića, direktora Gradske biblioteke Subotica. Izložba koja je posvećena Ištvanu Ivanjiju povodom 100. godišnjice od smrti, predstavila je njegov život i stvaralački opus. Nakon otvaranja izložbe na kojoj su govorili autori, sledela je svečana akademija na kojoj su se publici obratili direktor Gradske biblioteke Subotica i dr Slaven Bačić, predsednik Hrvatskog nacionalnog veća.

Nakon pozdravnih govora, dodeljena je Nagrada za zavičajnu knjigu godine dr Lajošu Hovanju inženjeru i...

detaljnije
Ned, 15.10.2017 - 10:14

Intoniranjem himne „Bože pravde“ i bunjevačke svečane pesme „Podvikuje bunjevačka vila“ večeras je u Velikoj većnici Gradske kuće počela svečana akademija kojom je bunjevačka nacionalna manjina obeležila „Dan Dužijance“, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca. Hleb od novog žita predsednici Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzani Kujundžić Ostojić predali su bandašica Ivana Brančić i bandaš Damir Sadojević, članovi Kulturno-umetničkog društva „Aleksandrovo“, iz Subotice.

Predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzana Kujundžić Ostojić je, tim povodom, izjavila da se Dužijanca kroz vekove obeležavala na različite načine, prvo na salašima, a od 1911. godine i u crkvi. Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine od 2006. godine ga...

detaljnije
Uto, 15.08.2017 - 21:35

Veljko Vojnić danas je izabran za predsednika Bunjevačke Matice na redovnoj Izbornoj škupštini. Dosadašnji predsednik, Ivan Sedlak ostaje kao počani predsednik Bunjevačke Matice. U radu skupštine učestvovalo je 46 redovnih članova, a izabran je i novi Glavni odbor Bunjevačke Matice koji sada broji 13 članova, kao i predsednici razlilitih odbora. Veljko Vojnić je istakao da će se truditi da poboljša, već dobru, saradnju i sa drugim maticama.

Pet, 19.05.2017 - 23:30

I ove godine će se 1. maja održati tradicionalni Trimbi  na relaciji između Subotice i Palića, u organizaciji Gradskog saveza „Sport za sve“, uz pokroviteljstvo Grada Subotice a uz pomoć sponzora.

Trimbi je najavio Marko Marjanušić, predsednik GS Sport za sve. - Ovo je jedna lepa rekreativna akcija koja traje 42 godine, imala je uspone i padove, imala je i nekoliko hiljada učesnika. Ideja je da sve generacije praznik iskoriste da se rekreiraju. Danas je auto preuzeo primat, ali trendove iz gradova Evrope u kojima se bicikli vraćaju na ulice obećava. Zato i mi, preko Trimbija, pokušavamo da mlade naviknemo na ovaj trend. Očekujemo sve da 1. maja, ujutru, od 8 sati, dođu na Trimbi, sa prijateljima, porodicama... Učesnički tiket je i ove godine popularne cene,...

detaljnije
Pet, 28.04.2017 - 20:03

U prilogu zvučni zapis govornika...

Čet, 09.02.2017 - 20:56

U nedelju, 4.12.u Domu kulture u Maloj Bosni održana je 13. Izložba božićnjaka. Organizator izložbe je bilo UG,, Bunjevačka vila,,. Izloženo je preko 40 božićnjaka iz Male Bosne, Tavankuta, Starog Žednika, Subotice, Ljutova itd.

Posetioci izložbe su pored božićnjaka imali priliku videti i radove sa božićnim motivima. 

Izložbu je otvorio zamenik predsednika Skupštine Grada Subotice, Veljko Vojnić, dok su u kulturnom delu programa učestvovali članovi dramske sekcije ,, Bunjevačke vile,, i pevački duo KUD-a ,, Bunjevka,,. 

Na izložbi je prvi put predstavljena knjige podpredsednice udruženja, Marije Bošnjak pod nazivom,, Čežnja,,čiji je izdavač,, Bunjevački medija centar,,.

O izložbi i o značaju Božića, kao i o samoj knjizi je govorio vlč. Dragan Muharem....

detaljnije
Pon, 05.12.2016 - 07:05

Danas je obeležen 29. novembar, bivši Dan bivše Republike. Mnogima koji se sećaju života u ExYU izaziva sa pravom nostalgiju i emocije.

U amfiteatru Otvorenog univerziteta, Mikloš Olajoš Naš sa svojim komunisitma je večeras okupo "old timere" iz SFRJ i jednog mladića, u društvu Blaška Gabrića.

Uz hor, himnu, pesme, recitacije, ples i druženje prisutni su prizvali sebi sećanje kako se nekada živelo ovde.

U prilogu je jedna mala anketa - Reci jednom rečju JUGOSLAVIJA!?

Neki su našli reč, a neki su morali reći par više :)

Otac Dragan Stokin je bio u prolazu, zainteresovalo ga dešavanje, pa je bacio pogled. Dovoljno da ga upitam o istoj temi. U prilogu je i njegovo opširnije objašnjenje asocijacije na Jugoslaviju.

Kasnije još...

detaljnije
Uto, 29.11.2016 - 22:41
Subscribe to Marko Marjanušić