Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Milan Marodić

U SKC Sveti Sava, u okviru Nedelje pravoslavlja, 28.marta, prof. dr sci. med. Stamenko Šušak održao je zanimljivo predavanje pod dužim nazivom:

- Epistemološka "metafizika srca" - D li srce ima svoje razloge koje razum ne poznaje?

U prilogu je zvučni zapis istog.

Čet, 29.03.2018 - 16:41

Izložba u SKC Svet Sava povodom otvaranje nedelje pravoslavlja

Pon, 26.03.2018 - 19:11

U prostorijama Bunjevačke matice održana je promocija 25. Bunjevačkog kalendara za prostu 2018.godinu. Iza ovog jubilarnog, ali i tradicionalnog izdanja stoje Bunjevački kulturni centar iz Subotice i Bunjevačka matica, koji su zajedničkim snagama doprinili da Kalendar dočeka svoju promociju.

Uridnik Kalendara i začetnik ideje da u proteklih 25 godina Bunjevački kalendar u kontinuitetu ugleda svitlost dana, Miroslav Vojnić Hajduk - Marača rekao je da ovaj jubilarni broj donosi odriđene izmene.

“Kroz Kalendar nastavljamo tradiciju bunjevačke pisane riči, a novo izdanje je plod mukotrpnog rada od godinu dana. Uvik se trudimo da Kalendar bude prid čitaocima prid Materice. Evo već od samih korica ima malih izmena. Smatramo da je to doprinelo upravo svečanoj promociji...

detaljnije
Sub, 16.12.2017 - 18:25

U Velikoj većnici Gradske kuće, održana je četvrta po redu tribina u sklopu manifestacije Duh i kultura, sa temom "Božansko nadahnuće srpske nauke"

Predavač je bila Aleksandra Ninković Tašić.

U izuzetno nadahnutoj i zanimljivoj priči ispričani su neki nepoznati detalji iz života Mihajla Pupina, Nikole Tesle i Milutina Milankoviću za koje se ne zna jer se o tome nije pisalo ili je čak pisano namerno pogrešno.

Tema je tribine je, u stvari, bila saznanje da je u sva ova tri čoveka zajedničko bilo: vera, nauka i ljubav, odnosno uslov koji je potreban da bilo koji čovek uradi ili otkrije nešto značajno za ljudsku civilizaciju.

Čet, 23.11.2017 - 23:32

Večeras na sceni Jadran, pripadnici zajednice Srba i Bunjevca su svečanom akademijom obeležili 99 godina od oslobođenja Subotice u Prvom svetskom ratu.

U drugom delu programa svečane akademije nastupili su: folklorni ansambl Bunjevačkog Centra iz Subotice, folklorni ansambl Toza Marković iz Novog Sada, hor Mironosice, recitatirka Anđela Stojčić i dramski umetnici Miloš Stanković i Boško Boškov.

U prilogu inspirativan govor Mile Tasića o dešavanjima pri oslobođenju Subotice u prvom svetskom ratu.

 

U nastavku prilog sa www.subotica.rs

***

Večeras je, na sceni „Jadran“, održana...

detaljnije
Ned, 12.11.2017 - 23:30

Gradski odbor Srpske radikalne stranke obeležio je danas slavu sveta Tri jerarha, u prostorijama Nove opštine, u prisustvu funkcionera, članova, simpatizera i dugogodišnjih prijatelja.

Kum slave je bio Đorđe Malbašić.

Poslanik u pokrajinskom parlamentu Nemanja Šarčević dao je izjavu za medije u kojoj kaže da je najzad prilika Srbija dobije pravog predsednika u liku dr Vojislava Šešelja.

Obred je izveo otac Dragan Stokin i u obraćanju prisutnima između ostalog je rekao (pogledati video prilog u celini - Srbin je teološka odrednica!):

- ... Nema pravoslavaca bez Pravoslavlja, nema Pravoslavlja bez crkve. Liturgije je ono što je temelj...

detaljnije
Ned, 12.02.2017 - 19:10

Povodom Božića po julijanskom kalendaru, tradicionalno po 24. put u centru grada, od strane SKC "Sveti Sava"  bilo je organizovano paljenje badnjaka.

Nenaviknuti na ovakve hladnoće, građani su se skupili za nijansu u manjem broju nego prethodnih prilika, ali prisutno je bilo oko hiljadu vernika.

 

Pet, 06.01.2017 - 19:37

Помен и полагање венаца на споменик палим јунацима у ослободилачким ратовима 1912-1918. године

Ned, 13.11.2016 - 16:17

Svečana akademija "Braća uvek - uvik zajedno" u okviru manifestacije obeležavanja 13 novembra 1918.,  98. godina slobode.

učestvovali su: Mešoviti hor SKC,,Sveti Sava", Folklorni ansambl i orkestar Bunjevačkog kulturnog centra, Miloš Stanković dramski umetnik, KUD Svetozar Marković iz Novog Sada, Učenici odseka za tradicionalno pevanje -Muzička škola Subotica, recitatori Anđela Stojičić i Stefan Banić.

U prilog u izjave organizatora i detalj sa otvaranja kada se skupu obratio Dragi Vučković, načelnik SBUO, kso i razmena priznanja od strane Bunjevačkog kulturnog centra i SKC "Sveti sava".

Sub, 12.11.2016 - 21:39

U okviru programa obeležavanja 98 godina slobode, večeras je u SKC Sveti Sava otvorena izložba fotografija "Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata" - autora Aleksandra Vasilića.

Milan Tasić je potsetio na to da je Srbija tokom prvog svetskog rata izgubila polovinu svoje vojske od oko 700.000 ljudi koji su učestvovali u radu, citirajući kazivanja savezničkih generala iz toga vremena.

Izložbu je otvorila Miroslava Babić, članica Gradskog veća zadužena za kulturu.

U prilogu zvučni zapis govora učesnika otvaranja izložbe.

A više o ovome pročitajte ovde.

 

Čet, 10.11.2016 - 21:00
Subscribe to Milan Marodić