Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Nela Tonković

Tradicionalna "Izložba za jedan zid" u subotu je upisala još jednog umetnika na zid u prodavnici ramova "Buza", Mirka Molnara, sa svojim "mračnim" strukturama, mikro sveta.

Ned, 23.12.2018 - 10:00

Sinoć je u prostorijama Matice bunjevačke predstavljena publikacija "Palata Samka Manojlovića" kao i prezentacija multimedijalne aplikacije "Kulturno nasleđe severne bačke i severnog banata".

O knjizi je govorila Olga Kovačev Ninkov (01.35 - 19.20), o radovima na samoj palati idrugim detaljima je govorio autor knjige Goran Bolić (19.30 - 43.20), dok je mobilnu android aplikaciju, na kojoj se mogu videti mnogi primeri zaštićenih objekata, predstavio Aleksandar Pejić - ICBTECH doo (46.53 - 52.50).

Skenirajte QR kod u prilogu i on vodi vas na aplikaciju...
 

Sub, 22.12.2018 - 19:07

U Savremenoj galeriji postavljena je izložba „Slikom zajedno“, povodom 10 godina rada manjinskih zavoda za kulturu u Vojvodinine.

Više o tome u prilozima.

Autori radova su: Alena Klaćikova, Lea Vidaković, Maja Rakočević Cvijanov, Valentina Brostean, David Nađ Abonji i Darjan Hardi.

 

Sub, 29.09.2018 - 10:28

Večeras su gosti u Klein house / social bar & art gallery imali retku priliku da uživo čuju umetnika Đorđa Kadijevića, filmskog i TV režisera, filmova i serija.

Dejan Ognjanović, pisac, filmski i književni kritičar upriličio je da razgovori o pitanjima ljudske sudbine, značaja umetnosti, tragike istorije i smislene slobode ostanu zabeleženi u vidu izuzetnog izdavačkog poduhvata novosadskog Orfelina, knjizi Više od istine, koju su mnogi od prisutnih večeras kupili.

Voditelj večeri je bio Ilija Vuletić.

Organizatori dešavanja bili su sajt Slobodna...

detaljnije
Uto, 25.09.2018 - 23:55

U Klein house klubu održano je još jedno veče posvećeno kulturi i istoriji dešavanja u Subotici.

U prilogu Live linkovi sa FB prvi deo i drugi posle prekida konekcije na par sekundi...:

https://www.facebook.com/SuboticaLIVE/videos/293204817937466/

https://www.facebook.com/SuboticaLIVE/videos/1077818519033149/

Pet, 31.08.2018 - 01:02

Vizuelno interesantna, interaktvina izložba prilagođena vremenu u kojem se nalazimo, vremenu (dez)informacija i iluzija, izložba u Savremenoj galeriji predstavlja praktično jedno "novinarsko" istraživanje o razlozima iseljavanja naroda sa ovih prostora, (https://www.subotica.info/2018/05/08/distruktura). Svaki QR kod okačen u prostoru galerije predstavlja jednu priču, iskustvo nekoga koji se odlučio da napusti rodno mesto, jer ono očigledno nije više moglo da ga zadrži iz raznih razloga, a jedan od njih je i sistem vrednosti koji je nametnut od početka ratova na ovim prostorima devedesetih godina iz kojeg je što šta proisteklo kao posledica sistema.

Grupa učenika iz gimnazije...

detaljnije
Čet, 07.06.2018 - 00:20

U okviru manifestacije  „Muzeji za 10“ – „Hiperpovezani muzeji, novi pristupi nova publika“ večeras je otvorena izložba  „Presecanje medija: muzika i vizuelnost“.

Ova izložba se bavi proučavanjem fenomena međusobnog uticaja muzike i vizuelne umetnosti, njihovim uzajamnim dejstvom, kao i njihovim sadejstvom. Bez obzira što su senzacije o kojima je reč poreklom iz različitih medija, muzike i vizuelne umetnosti, u delima autora zastupljenih na ovoj izložbi, ovaj dualizam čini važan segment njihovog umetničkog angažmana.

Autori čija dela su izložena su: Korina Gubik, Ksenija Kovačević, Ivana Marić, Konstantin Stefanović, Leonid Pilipović i Laslo Antal (Antal Lászlo).

Kustos izložbe je Miroslav Jovančić, koji je na zanimljiv način...

detaljnije
Čet, 17.05.2018 - 23:57

U Savremenoj galeriji sa petnaestak učesnika održava se radionica na kojoj će učesnici imati prilike naučiti osnove snimanja animiranih filmova.
Radionicu je vodila Lea Vidaković, umetnik i animator.

Svaka grupa je sa svojim glumcima od plastelina napravila kadar od 7 - 8 frejmova koji pusteni jedan za drugim daju animaciju koja je dužine oko sekunde. Za standardne kadrove od jedne sekunde potrebno je uraditi 25 snimaka da bi se dobila iluzija pokreta.

Čet, 05.04.2018 - 15:52

Izložba "Subotica u svili", koja je nastala u sklopu radova - kreativne radionice članova kluba Centar II, danas je otvorena u Savremenoj galeriji Subotica. Izložbu su otvorili: dr Nenad Ivanišević, direktor Gerontoloskog centra, Subotica i Nela Tonković, direktorica, kustoskinja Savremene galerije Subotica.

Otvaranju je prisustvovao i član gradskog veća Ilija Đukanović.

Sre, 28.02.2018 - 19:25

Prostor Savremene galerija je večeras bio premali za dokumentarni film o istoriji porodice prof. Srbijanki Turajlić i kroz to deo istorije ovih prostora.

U Savremenoj galeriji večeras je održana projekcija filma "Druga strana svega", koji je imao svetsku premijeru na prestižnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF), njujoršku premijeru (NYC DOC) i evropsku premijeru u Amsterdamu, gde je osvojio glavnu nagradu na najvažnijem festivalu dokumentarnog filma IDFA, a zatim popunio Sava Centar na domaćoj premijeri, održanoj 29. novembra u okviru 23. Festivala autorskog filma. 

Po filmu je održan  veoma zanimljiv razgovor i sa režiserkom Milom Turajlić, kao i montažerkom filma Milovanović Aleksandrom, koji možete pogledati na...

detaljnije
Sre, 17.01.2018 - 20:32
Subscribe to Nela Tonković