Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Robert Šefer

U ponedeljak 7. maja, uz prisustvo velikog broja Subotičana i pripadnika jevrejske zajednice, u subotičku sinagogu su uneti svici Svete knjige Tore čime je sinagoga ponovo postala jevrejski hram.

Na početku svečanosti prisutnima se obratio vrhovni rabin Srbije Isak Asiel.

U programu je nastupio Hor kantora iz Jerusalima sa poznatim hebrejskim pesmama.

Među prisutnima  je bio veliki broj poznatih ličnosti sa političke i kulturne scene našeg grada, kao i predstavnici drugih religijskih zajednica, između ostalih: Ištvan Pastor, Jene Hajnal, Mihalj Njilaš, Ivan Đoković, Velimir Pleša, Janoš Babić, Carmine Tarallo, Tivadar Bunford, kao i nekoliko bivših gradonačelnika Subotice, Geza Kučera, Saša Vučinić, Modest Dulić i Jene Maglai.

*

Sam...

detaljnije
Uto, 08.05.2018 - 02:40

Sa pištaljkama, malo lončića i  žestokim skandiranjem nekim starijim Subotičanima je javio DE ŽAVI.

- Mladi su, vreme je njihovo, neka se bore za sebe, naše je prošlo... - bio je komentar koji se čuo od jednog starijeg prolaznika koji je uzdržano pratio događaj...

Od 19.00. mladi, više srednjoškolci, nego studenti, na Tgu slobode, pod kipom Cara Jovana Nenada, polako su zagrevali masu koja se skupljala tokom 40-ak minuta da bi onda, njih oko pet stotina, krenuli do Lenjinovog parka, gde im je na pešakom prelazu, saobraćajac obezbeđivao kolonu. Jedan nervozni vozač je krenuo na kolonu ali ga je on vratio nazad i sprečio incident. Na oko, prisutnost policije nije bila...

detaljnije
Uto, 04.04.2017 - 21:11

Na odlasku u centar grada na miting podrške predsedničkom kandidatu Saši Jankoviću, kolona se zadržala na osveženju u poznatoj subotičkoj poslastičarnici Bodiš.

Ned, 19.03.2017 - 11:02

04.06.2016. održan je seminar na Učiteljskom fakultetu, na mađarskom nastavnom jeziku, o Gulagu u organizaciji udruženja Milko

Pon, 06.06.2016 - 16:56

Udruženje „MILKO“ je u utorak 24. maja 2016. godine u Subotici u zgradi Savremene Galerije (Park Ferenca Rajhla 5.) održalo promociju knjige Vlada Todorovića - Deportacija vojvođanskih Jevreja.

Moderator večeri je bio Dragan Rokvić.
 

Čet, 26.05.2016 - 02:02

Sinoć je u Savremenoj galeriji Subotica održana konferencija sa temom Reforme u crkvenom pravu.

Konferencija je organizovana od strane udruženja Milko u saradnji sa tradicionalnim crkvenim zajednicama Subotice.

Od pozvanih jedino Efendija Selma Derković, predstavnik Islamske zajednice u Subotici  je bio sprečen odlaskom na put da prisustvuje istoj.

Prisutni su bili sledeći govornici i predstavnici crkvi po redosledu obraćanja:

- Tomislav Halbrohr, predsednik Udruženja Milko, koji će izneo stavove jevrejske vere

 - Sofija Menđan, ispred Evangelističke Crkve

- Bányai Béla László sveštenik Reformatske Hrišćanske Crkve u Subotici

- Dragan Stokin, sveštenik Hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Subotici je izneo stav Srpske Pravoslavne Crkve...

detaljnije
Pet, 19.02.2016 - 16:41

Na tribini „Dobra uprava u Srbiji – stanje i perspektive” objašnjeni su neki od razloga (ne)funkcionisanja zakonodavne, izvršne i sudske vlasti u našoj zemlji.

Udruženje građana „Centar građanskih vrednosti” organizovalo je interaktivnu tribinu pod nazivom „Dobra uprava u Srbiji – stanje i perspektive”,  sredu, 10. februara, u prostorijama Klein house / social bar & art gallery .

Tribina je imala za cilj da pokrene dijalog na temu transparentnosti i odgovornosti zakonodavne, izvršne i sudske vlasti u Srbiji, borbe protiv korupcije, uloge šire društvene zajednice u tom procesu, kao i cene koju „plaća” pojedinac koji se uhvati u koštac sa sistemom.

Učesnici tribine su bili članica Saveta za borbu protiv korupcije ...

detaljnije
Čet, 11.02.2016 - 20:20

9. septembra 2015. održan je koncert kantora pod nazivom Jevrejska duša u Velikoj većnici Gradske kuće koji je zajednički organizovala Jevrejska Opština Subotica i Generalni Konzulat Mađarske u Subotici.

Čet, 10.09.2015 - 10:32

Prilog sa komemorativnih svečanosti povodom 71. godišnjice deporatacije Jevreja iz Subotice.

Popodne nakon komemoracije u Velikoj većnici Gradske kuće održana je konferencija pod nazivom „Poruke prošlosti – jevrejska sećanja”. Konferencija je upriličena povodom predsedavanja Mađarske Međunarodnim savezom za sećanje na Holokaust (IHRA).

Uto, 16.06.2015 - 17:15

Purim je praznik sudbine kojim se slavi oslobađanje jevrejskog naroda u starom persijskom carstvu.

Pet, 06.03.2015 - 08:16
Subscribe to Robert Šefer