Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Savremena galerija Subotica

U četvrtak, 22. februara u 19 časova, u okviru edukativnih i pratećih programa izložbe „Pop art i odjeci” u Savremenoj galeriji Subotica održaće se predavanje „Pop art iz dva ugla”

 

Predavanje će se osvrnuti na pop art i njegov kontekst u istoriji umetnosti, kao i na njegov dalekosežni uticaj u društvenim i umetničkim  tokovima koji od polovine 20. veka traje do današnjih dana.

 

O istorijskom kontekstu ovog pravca govoriće Nela Tonković, istoričarka umetnosti i direktorka SGSU.

 

Fenomen Pop arta u savremenom stvaralaštvu će kroz poetike autora predstavljenih na izložbi „Pop art i odjeci”, analizirati Miroslav Jovančić, kustos ovog projekta.

 

Srdačno Vas očekujemo :)

Várjuk szeretettel :)

 

Pon, 19.02.2018 - 13:26

Pop art i odjeci: Filmsko veče

 

Pop art pokret je sredinom XX veka bljesnuo pre svega u likovnom stvaralaštvu, dok je u filmskoj umetnosti ostao manje poznat publici uz izuzetak popularnosti Vorholovih eksperimentalnih filmova nastalih u saradnji sa Polom Morisonom. Uprkos uskom krugu popularnosti gotovo svi vizuelni umetnici pop art senzibiliteta su koketirali sa filmom kao dominantnim medijem potrošačkog društva. Pre svih u Velikoj Britaniji i SAD, ovaj pravac je iznedrio neke od najznačajnijih autora koji će izmeniti kompletan pristup filmskoj umetnosti u budućim godinama. Spajajući banalnost fenomena potrošačkog društva sa umetničkom tradicijom avangarde stvorena je praksa koja će se direktno suočiti sa boljkama savremenog društva. Kenet Engr, Robert Brir, Sten...

detaljnije
Pon, 19.02.2018 - 13:23

Projekat CO-create: Videti sebe u delu drugoga

 

U Savremenoj galeriji Subotica će u utorak, 6. februara 2018. u 19 časova biti otvorena izložba Co-create: Videti sebe u delu drugoga.

CO-create je međunarodni bilateralni projekat umetnika iz Kanade i Srbije koji se realizuje tokom 2017. i 2018. godine u sklopu proslave 150. godišnjice osnivanja Kanade. Projekat je podržan od strane Kanadske ambasade u Beogradu, a pod pokroviteljstvom Nj. E. Filipa Piningtona, ambasadora Kanade.

Projekat ima za cilj da obuhvati što širi kulturni prostor u Srbiji, a podrazumeva učešće 24 umetnika (po dvanaest sa svake strane) koje čine profesori i studenti doktorskih studija Univerziteta umetnosti, Fakulteta likovnih umetnosti, Fakulteta primenjenih umetnosti I Arhitekstonskog...

detaljnije
Sre, 31.01.2018 - 15:14

Pozivamo vas da nam se u petak, 26. januara 2018, u 17 časova pridružite na predavanju „Spomenici kulture između države i građana: smisao građanske participacije“ koje će održati Aleksa Ciganović, naš uvaženi gost, arhitekta i predsednik Društva konzervatora Srbije.

Ovim predavanjem zatvaramo izložbu “Ulica Braće Radić: Proces nastanka nepokretnog kulturnog dobra”. Autorke izložbe su arhitekta Gordana Prčić Vujnović i istoričarka umetnosti Neda Džamić, iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica.

Gospodin Ciganović o ovoj temi ne bi mogao da govori bez vas, draga publiko i posetioci: pozvani ste i da se kasnije uključite u pričaonicu u toku koje ćemo pitati, razmišljati zajedno, predlagati i praktično saznati šta u stvari znači građanska participacija...

detaljnije
Sre, 24.01.2018 - 12:30

Jer Savremena galerija Subotica osluškuje svoju publiku!

Jedno od poslednjih pitanja u razgovoru s Milom i Srbijankom Turajlić na projekciji filma „Druga strana svega“ i bilo je kada će se opet moći pogledati film. Odgovor je – u sredu!

Ove srede, 24. januara u 19h, održaće se reprizna projekcija filma „Druga strana svega“ u Savremenoj galeriji Subotica.

Prošle nedelje velika dvorana bila je premala za brojnu publiku koja je došla da pogleda film i razgovara s rediteljkom filma Milom Turajlić i njenom majkom, protagonistkinjom filma, Srbijankom Turajlić. Budući da ovoga puta Mila i Srbijanka Turajlić ne mogu da prisustvuju projekciji, sve o čemu smo razgovarali prošle nedelje možete poslušati ovde:
...

detaljnije
Pon, 22.01.2018 - 21:23

U sredu, 17. januara, u 19 sati u Savremenoj galeriji Subotica održaće se projekcija filma ''Druga strana svega'' rediteljke Mile Turajlić. Posle projekcije, imaćemo razgovor sa rediteljkom i glavnom protagonistkinjom filma, Srbijankom Turajlić, njenom majkom, dugogodišnjom aktivistkinjom i univerzitetskom profesorkom u penziji. 

Zaključana vrata u jednom stanu u Beogradu već 70 godina predstavljaju barijeru koja jednu porodicu odvaja od njene prošlosti, otkrivaju istoriju te porodice i burnu političku prošlost naše zemlje. Kroz intimne razgovore majke i ćerke, dokumentarni film „Druga strana svega“ ispituje ishode političkog angažovanja u vremenu nacionalizma, građanskog rata i diktature. Dok rediteljka traži odgovore od svoje majke o njenoj borbi i razočarenjima, hronika jedne...

detaljnije
Sub, 13.01.2018 - 11:10

Savremena galerija Subotica će u četvrtak, 28.decembra 2017. u 18 časova organizovati Razgovor sa razlogom čiji je povod obeležavanje 113 godina izgradnje i trajanja Palate Rajhl.

U razgovoru će u učestvovati: dr Leda Šiling, direktorka Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica, mr Gordana Prčić-Vujnović,  arhitekta i Geza Vaš, istoričar. Razgovor će biti fokusiran na promociju publikacije o Palati Rajhl u izdanju Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica . Sa gostima će razgovarati Nela Tonković, direktorka Savremene galerije Subotica.

Palata Rajhl sagrađena je 1904. godine, a njen arhitekta, Ferenc Rajhl, zatražio je zvaničnu dozvolu za useljenje u objekat od Gradskog senata 28. decembra iste godine, te se ovaj datum smatra završetkom...

detaljnije
Sre, 27.12.2017 - 10:47

Petak, 29.12.2017, 19.30h

DRUGA LINIJA

Scenario i režija: Nenad Milošević

Muzika: Ernő Király

Montaža: Darko Maletin

Dizajn zvuka: Gábor Ripli

Kamera: Nenad Milošević

Umetnički direktor: Daniela Dimitrovska

Montaža sinhrona: Aleksandar Ljiljak

 

Protagonisti: Miško Šuvaković, Iztok Geister Plamen, Ješa Denegri, Marko Pogačnik,

Naško Križnar, Nebojša Milenković, Otó Tolnai, Slavko Bogdanović, Slobodan Tišma,

Tomaž Šalamun, Želimir Žilnik, Predrag Vranešević, Vujica Rešin Tucić, Katalin Ladik,

Božidar Mandić, Vladimir Kopicl, Bálint Szombathy, Goran Trbuljak, Branko Vučićević,

Raša Todosijević, Čedomir Drča, Karpo Godina, Siniša Tucić.

 

Film Druga linija nastaje iz potrebe da...

detaljnije
Uto, 26.12.2017 - 17:41

U Savremenoj galeriji Subotica će u petak, 15. decembra 2017. u 19 časova biti otvorena izložba Pop art i odjeci: This is Today. Prepoznatljiv vizuelni jezik Pop arta je modifikovan kroz individualna tumačenja aktera savremene umetničke scene. Miroslav Jovančić, kustos izložbe, izabrao je šest autora osobenih poetika. Na izložbi će se predstaviti: Danijel Babić, Tadija Janičić, Emil Kadirić, Tibor Lazar, Aleksandar Leka Mladenović i Janoš Tarko. Autor vizuelnog identiteta izložbe i dizajna kataloga je Boris Cupać, Refresh. Više informacija o izložbi možete potražiti na zvaničnoj FB stranici Savremene galerije Subotica na kojoj ćemo predstavljati autore tokom ove sedmice.

Srdačno Vas očekujemo :)

Várjuk szeretettel :)  

 

Pon, 11.12.2017 - 22:00

U Savremenoj galeriji Subotica će u četvrtak, 7. decembra 2017. u 18 časova biti otvorena izložba  „Ulica Braće Radić u Subotici: Proces nastanka nepokretnog kulturnog dobra“. Izložba se otvara u saradnji sa Međuopštinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture  Subotica.

 

Na otvaranju izložbe posetiocima će se obratiti:

Mirko Grlica, istoričar savetnik, Gradski muzej Subotica

Aleksa Ciganović, arhitekta savetnik, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd

Leda Šiling, direktorka, Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica

 

Autorke izložbe su Gordana Prčić Vujnović, arhitekta i Neda Džamić, istoričarka umetnosti.

 

Srdačno Vas očekujemo :)

Várjuk szeretettel :)

 

Ned, 03.12.2017 - 19:12
Subscribe to Savremena galerija Subotica