Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Savremena galerija Subotica

U okviru edukativnih programa izložbe “Karkatag: Mehanizmi ceremonije” u Savremenoj galeriji Subotica će u sredu, 15. novembra u 19 časova biti održano predavanje “Already Made: umetnost redefinicije”. Predavač će biti Miroslav Jovančić, kustos SGSU.

 

Pojam readymade je u istoriju umetnosti ušao kroz stvaralaštvo Marsela Dišana  (Marcel Duchamp) a mnoge metamorfoze doživeo je u delima brojnih umetnika. Svest o potrebi očuvanja naše planete često pokreće umetnike da odbačene ili nađene predmete koriste kao umetnički medium.

 

Beogradski umetnički kolektiv Karkatag svoje interaktivne mehaničke instalacije kreira iz predmeta čija prvobitna namena nije bila umetničkog karaktera. Njihove instalacije nisu samo statični objekti koji komuniciraju sa posmatračem...

detaljnije
Pon, 13.11.2017 - 15:38

U Savremenoj galeriji Subotica će u utorak, 14. novembra u 19 časova biti otvorena izložba „U nemom dijalogu sa svetom”. Izložbu su organizovali Ildiko Lovaš i Janoš Brener. Rođendan Jožefa Ača (14. novembar 1914.), velikog vojvođanskog umetnika, bio je inspiracija koja je okupila 25 mladih mađarskih autora čija dela će biti predstavljena na ovoj postavci.
 

 

 

Pozivnica

Čast i zadovoljstvo nam je da pozovemo Vas i Vaše prijatelje na izložbu pod nazivom „U nemom dijalogu sa svetom”.
Vidimo se 14. novembra 2017. godine u 19 časova u Savremenoj galeriji Subotice.
Rođendan Jožefa Ača je dan vojvođanske mađarske likovne umetnosti – to nije slučajno, ali se ni ne podrazumeva. U delima 25 mladih vojvođanskih mađarskih likovnih umetnika ponovo...

detaljnije
Čet, 09.11.2017 - 12:56

U okviru edukativnih programa izložbe "Prostori razmene" mlade subotičke umetnice Ivane Marić u Savremenoj galeriji Subotica održaće se program u okviru ciklusa pod nazivom Razgovor sa umetnikom.

Umetnice Ivana Marić i Ksenija Kovačević govoriće o svojim iskustvima rada na istraživanju interakcije dva umetnička medija, slikarstva i muzike.

Razgovor će voditi Miroslav Jovančić, kustos izložbe “Prostori razmene”.

Srdačno Vas očekujemo :)

Várjuk szeretettel :)

Pet, 27.10.2017 - 16:17

U Savremenoj galeriji Subotica / SGSU će u petak, 27. oktobra u 19.00 biti otvorena izložba Mehanizmi ceremonije beogradskog umetničkog kolektiva Karkatag.

Izložbom Mehanizmi ceremonije Karkatag će se prvi put predstaviti subotičkoj publici. Na izložbi će biti predstavljene tri mehaničke interaktivne instalacije. Segmenti instalacije The Machine, koja je bila premijerno postavljena u Barbiken centru u Londonu, biće prvi put predstavljeni u Srbiji tako da će solo artefakt ove instalacije biti i na izložbi u Subotici.

Karkatag je umetnički kolektiv iz Beograda formiran 2009. godine. Funkcioniše u polju interaktivne umetnosti i novih medija, na granici sa performativnim.
Radovi Karkataga su najčešće svojevrsne mašine, obično većih razmera, koje izložene ili...

detaljnije
Pon, 23.10.2017 - 14:17

U Savremenoj galeriji Subotica će u utorak i sredu biti održani prateći programi izložbe Oh Yeah...Oh Yeah... beogradskog multimedijalnog umetnika Saše Tkačenka koja se zatvara u petak, 20. oktobra 2017. Izložba je ambijentalna postavka koja se bavi predstavama destrukcije u popularnoj kulturi i estetizacijom nasilja koje se sve liberalnije percepira

 

U sredu 18. oktobra od 19 časova u prostoru Savremene Galerije Subotica održaće se susret Filmskog kluba Subotica sa temom “Estetizacija nasilja na filmu”. Uvodnu reč će održati Petar Mitrić, selektor Festivala evropskog filma Palić, nakon čega će se prikazati francuski film MUŠET / MOUCHETTE reditelja Robera Bresona iz 1967. godine. Predavanje i projekcija filma se održavaju  u okviru pratećeg programa samostalne izložbe...

detaljnije
Pet, 13.10.2017 - 09:54

U Savremenoj galeriji Subotica će u utorak i sredu biti održani prateći programi izložbe Oh Yeah...Oh Yeah... beogradskog multimedijalnog umetnika Saše Tkačenka koja se zatvara u petak, 20. oktobra 2017. Izložba je ambijentalna postavka koja se bavi predstavama destrukcije u popularnoj kulturi i estetizacijom nasilja koje se sve liberalnije percepira

 

Predavanje Nine Racić, psihološkinje i integrativne psihoterapeutkinje pod nazivom „Kultura nasilja“ biće održano kao prvi od najavljenih programa u utorak, 17. oktobra u 19 časova.

 

Svakodnevni život protkan je nasiljem različitih vrsta. Industrija zabave i pop kultura su samo jedni od posrednika širenja učenja nasilnih obrazaca ponašanja. Tradicionalne, patrijarhalne vrednosti i dalje imaju veliki uticaj na...

detaljnije
Pet, 13.10.2017 - 09:48

U Savremenoj galeriji Subotica (SGSU) će u petak, 22. septembra 2017. u 19 časova biti otvorena izložba Oh yeah…Oh yeah…  Saše Tkačenka, multimedijalnog umetnika. Izložba je ambijentalna postavka koja se bavi predstavama destrukcije u popularnoj kulturi i estetizacijom nasilja koje se sve liberalnije percepira.

Tekst kataloga izložbe napisao je Miloš Zec, istoričar umetnosti. Kustoskinja izložbe je Nela Tonković, istoričarka umetnosti i direktorka SGSU.

BIOGRAFIJA

Saša Tkačenko

Rođen 3. aprila 1979. u Majdanpeku, Srbija

Obrazovanje

2002 – 2007 Osnovne i master studije skulpture na Fakultetu primenjenih umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu

Samostalne izložbe

2016   Naravno da te još uvek volim / zajedno sa umetnicom Ninom...

detaljnije
Uto, 19.09.2017 - 15:39

 

U Savremenoj galeriji Subotica će u sredu, 13. septembra 2017. godine u 19.30 biti održano predavanje „ Koju masku nosimo u javnom Ja?“. Predavanje je deo pratećih programa izložbe “Kolekcija: 55 razloga za razmišljanje o prošlosti i sadašnjosti”, kojom SGSU obeležava 55 godina rada.

Na izložbi je predstavljena i slika Aleksandra Lukovića Lukijana “Prodavac raspoloženja” koja se nalazi u fondu SGSU. Predavanje će održati Maja Stoparić, diplomirani psiholog i transakciono-analitički psihoterapeut sa statusom priveremenog učitelja i supervizora (Provisional Supervising and Teaching Transactional Analyst).

 

Da li je neophodno da se predstavimo „pod maskom“ kada smo u javnosti?

Ko bira kakvu masku?

Da li  je moguće biti iskren u potpunosti?...

detaljnije
Pon, 11.09.2017 - 18:06

U Savremenoj galeriji Subotica će u četvrtak, 31. avgusta 2017. u 19 časova biti otvorena izložba mlade subotičke umetnice Ivane Marić pod nazivom Prostori razmene. Izložba je deo programa proslave Dana grada. Na izložbi će biti prikazane slike u tehnikama akrila i ulja na platnu koje su rezultat Ivaninog istraživanja komunikacije dva umetnička medija, slikarstva i muzike a ovo istraživanje je bilo i tema njenog master rada na Akademiji umetnosti Novi Sad.

Na otvaranju izložbe će nastupiti bend „Neprijatno mi je“ a izložbu će otvoriti Miroslav Jovančić, kustos izložbe.

Ivana Marić rođena je 1991. godine u Subotici. Diplomirala je 2014. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smer slikarstvo u klasi prof. Vlade Rančića. 2016. godine diplomirala je na master studijama...

detaljnije
Čet, 24.08.2017 - 13:15

 Savremena galerija Subotica, petak, 21. jul 2017. u 20.00

 

U Savremenoj galeriji Subotica u okviru drugog dela projekta „Oni koji odlaze“ biće održan razgovor sa Evom Mikuškom (Mikuska Éva), višim predavačem Univerziteta u Čičesteru (University of Chichester), Engleska, pod nazivom  „Ostati ili otići: migracije stanovništva Vojvodine“.

 

 Eva Mikuška je rođena u Subotici a nakon diplomiranja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na odseku za geografiju, napušta zemlju 1992. i odlazi u Englesku. U novim životnim okolnostima počinje novu akademsku karijeru fokusirajući se na metode učenja a trenutno završava doktorske studije u ovoj oblasti. Sa koleginicom Juditom Rafai (Raffai Judit), etnologom i docentom na Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom...

detaljnije
Uto, 18.07.2017 - 22:56
Subscribe to Savremena galerija Subotica