Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Saopštenja

VINARIMA SA „PALIĆKOG VINSKOG PUTA“ P O Z I V na „PALIĆKE VINSKE SVEČANOSTI“ 26-27. MAJA 2018.

Ove godine trinaesti put zaredom održavamo „Palićke vinske svečanosti“ na Paliću, povodom dana St. Urbana, zaštitnika vinara i vinogradara, dana MZ „ Palić „.

 • 1. Na „Svečanosti“ se pozivaju vinari sa „Palićkog vinskog puta“ i to: vinari sa Subotičko-Horgoške i Riđičke peščare, vinari sa padina Telečke visoravni i vinari iz Potisja. Želja nam je da jednom godišnje vinari ovog regiona na zajedničkom susretu pokažu svoja vinska dostignuća i tako zajednički radimo na povećanju broja posetilaca i prometa vina na „Palićkom vinskom putu“.
 • 2. Cilj „Svečanosti“ je da se ističu i afirmišu vrednosti vina iz ovog Regiona.
 • 3. „Svečanosti“ su smotra...
detaljnije
Pon, 21.05.2018 - 20:51

Nakon uspešno završene akcije sakupljanja slatkiša i igračaka za decu iz enklava sa Kosova i Metohije, kako bi ih obradovali za Božić i Novu Godinu, pokrenuli smo novu akciju - pomoć višečlanim srpskim porodicama na Kosovu i Metohiji.

U okviru te akcije, u Subotici se 26. maja 2018. godine u Velikoj većnici gradske kuće organizuje koncert pod nazivom "Pesmom za Kosmet" na kojoj će učestvovati dečiji crkveni hor "Emanuil", Iskon etno muzička grupa i Kosovski božuri (Ansambl sa Kosova i Metohije).

Sav prihod od ulaznica će biti iskorišten za pomoć najugroženijim porodicama i poboljšanju njihovih životnih uslova.

Ulaznice su puštene u prodaju i mogu se kupiti u poslastičarnici Ravel, butiku odeće Evolution na Korzou i piceriji DON na Prozivci, po ceni od 400 rsd....

detaljnije
Pon, 21.05.2018 - 20:48

U akciji preventivnih pregleda od 20.05.2018. godine koja je organizovana i sprovedena u Opštoj bolnici Subotica, učestvovalo je ukupno 15
zdravstvenih radnika. Na preglede se javilo ukupno 154 osobe.

ANALIZA PRUŽENIH USLUGA:

 • U akciji od 20.05.2018. u laboratoriji je obavljena analiza lipidnog statusa (holesterol i trigliceridi) za ukupno 91 pacijenta.
 • U dermatološkoj ambulanti dermaskopski pregled mladeža obavljen je kod 71 pacijenta.
 • Kardiološki fizikalni pregled, EKG I mrenje TA obavljen je kod ukupno 83 pacijenta.

::

Pon, 21.05.2018 - 20:45

JKP „Suboticagas“ Subotica obaveštava cenjene građane da se obustavlja prijem zahteva za besplatne priključke iz razloga što je ispunjen planom predviđen broj za 2018. godinu.

Pon, 21.05.2018 - 14:04

Мајмун расе ''тамарис'', који је украден пре десет дана из Зоолошког врта на Палићу, пронађен је данас.

...

detaljnije
Ned, 20.05.2018 - 13:53

U svoje osobno ime i u ime DSHV-a pozdravljam usvajanje deklaracije sa Samita Europske unije i država Zapadnog Balkana. Najprije ističem važnost održavanja ovakvog samita na kojemu pored samih država članica, aktivno sudjeluju i one države kojima je glavna vanjskopolitička agenda priključivanje europskoj obitelji. Iako deklaracije nisu pravno obvezujući dokumenti, one svakako očituju dobar duh suradnje i razumijevanja i glavno im je težište učvrstiti suradnju među državama.

Ovakav događaj, i na koncu sam dokument koji je iz njega proizišao, više je nego bitan u vrijeme kada euroskepsa sve više raste, i kada se kod samih građana u Srbiji primjećuje pad potpore ovom kompleksnom i dugotrajnom procesu. Poruke srbijanskog rukovodstva glede održavanja ovakvog skupa više su nego...

detaljnije
Pet, 18.05.2018 - 18:33

Национална служба за запошљавање обавештава јавност да ће преко Поштанске штедионице извршити исплату редовне новчане накнаде незапосленим лицима за април 2018. године, у петак 18.05.2018. године, а да ће привремену новчану накнаду за април
2018. лицима која живе на и изван територије АП Косова и Метохије, исплатити у суботу 19.05.2018. године.

Čet, 17.05.2018 - 21:29

Delta Holding pokreće program za podršku razvoju startap ideja u oblasti logistike, distribucije, poljoprivrede i nekretnina. Program Delta Biznis Inkubator biće predstavljen u Subotici, u sredu 23. maja u već popularnom prostoru okupljana IT zajednice, Infostud Hub, u 15h.

Zainteresovani timovi mogu da se prijave za učešće u programu do 15. juna, isključivo na sajtu www.deltabiznisinkubator.rs, gde mogu da se pronađu sve potrebne informacije o programu.

Timovi koji prođu proces selekcije i uđu u Delta Biznis Inkubator imaju mogućnost da tokom tri meseca razvijaju i grade svoju ideju uz Deltinu pomoć, podršku i resurse. Svi timovi imaće na raspolaganju biznis konsultanta, mentora, mrežu kontakta uspešnih ljudi i finansijska...

detaljnije
Čet, 17.05.2018 - 13:02

Осумњичен за нелегалну трговину наркотицима

Припадници Министарства унутрашњих послова у Новом Саду, у сарадњи са суботичком полицијом, ухапсили су С. К. (27), са подручја Малог Иђоша, због основане сумње да је учинио кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

У помоћном објекту куће осумњиченог, полиција је пронашла четири пакета са око 1,5 килограм марихуане.

С. К. је одређено задржавање до 48 сати, по одобрењу јавног тужиоца коме ће бити доведен на саслушање.

Uto, 15.05.2018 - 16:09

Obaveštavaju se građani MZ "Peščara" da će se zbog velikog interesovanja akcija prikupljanja polovne garderobe i obuće organizovati u prostorijama MZ "Peščara" 16.05. i 18.05.2018. (sreda i petak) u prepodnevnim časovim od 7.00-14.00 časova, a u četvrtak u popodnevnim časovima od 17.00-20.00 časova.

Takođe obaveštavamo da će se podela prikupljene garderobe vršiti od 21.05. i 23.05.2018. (ponedeljak i sreda) u prepodnevnim časovima od 7.00-14.00 časova.

Akcija je organizovana u saradnji sa "Crvenim krstom" Subotica.

s poštovanjem, 
predsednik Skupštine MZ "Peščara"
Aleksandar Ranković

Uto, 15.05.2018 - 09:58

Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine ukazuje da je na današnji dan, pre 73 godine, doneta naredba GNOV-a, kojom je Bunjevcima oduzeto pravo na lično izjašnjenje o svojoj nacionalnoj pripadnosti i kojom je izvršena potpuna asimilacija Bunjevaca u Hrvate. Bunjevci su, na žalost, i danas izloženi osporavanju sopstvenog identiteta, jezika i kulture, iako imaju svoj Nacionalni savet i priznati su u Republici Srbiji kao autohtona nacionalna manjina.

Brojni su primeri ovakvog delovanja i postoje strukture koje se ponašaju kao da je naredba i danas na snazi.

Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine je podneo inicijativu Skupštini APV, da donese Deklaraciju kojom bi se naredba GNOV-a od 14. maja 1945. godine okarakterisala kao akt nasilne asimilacije i kojom bi se...

detaljnije
Pon, 14.05.2018 - 14:00

Na ovogodišnjem festivalu Omladina 2018. (26.maj, subota, Stadion malih sportova, 19h) nastupiće osam takmičarskih bendova koji su odabrani od strane stručnog žirija u sastavu:

 • - Predrag Vitner (dr Fuzz, Bitef Smrti)
 • - Mihajlo Rodić (Pionir 10)
 • - Aleksandar Petrović Mečka (Neuroleptic trio)
 • - Slobodan Vukosavljević (Nafta, Džukele)
 • - Milan Mandić (Mršavi pas)
 • - Filip Budanović (DZoo);

a bendovi su:

 • 1. The Coil (Subotica, Srbija)
 • 2. Gospodin Gorki (Osijek, Hrvatska)
 • 3. Tonal (Skopje, Makedonija)
 • 4. Skadrilla (Beograd, Srbija)
 • 5. Cornix (Banja Luka, RS - BIH)
 • 6. Pourpur (Kruševac, Srbija)
 • 7. Ki (Kumanovo, Makedonija)
 • 8. Sirius (Subotica, Srbija...
detaljnije
Pon, 14.05.2018 - 13:57

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Subotici uhapsili su D. A. (1981) iz Subotice i S.P. (1994) iz Novog Sada, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Prilikom kontrole vozila ''pežo'', kojim je upravljao osumnjičeni Subotičanin, policija je pronašla 250 tableta opojne droge ekstazi.

Daljim radom u saradnji sa novosadskom policijom, izvršen je pretres stana S. P. u Novom Sadu, gde je pronađeno još 450 tableta ekstazija, 17 grama heroina, 107 grama marihuane, 130 grama spida i tri grama metamfetamina.
Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Subotici.

Ned, 13.05.2018 - 12:39

Изложба Градског музеја Суботица у Галерији Платонеум, галерији Огранка САНУ у Новом Саду, при крају текуће деценије рефлектује на шездесете године 20. века и скреће пажњу на чињеницу да сва дешавања шездесетих година заокружују својих пола века. То је уједно период узлета ликовног живота Суботице, али и шире регије. Избор сликарских и вајарских дела, као и дела примењене уметности, из збирке Градског музеја Суботица, указује на карактеристичне стилске тенденције шездесетих година (нпр. енформел) и неке од утицајних иновација југословенске ликовне сцене – покретање Меморијала Надежда Петровић (1960), оснивање Атељеа 61 (1961), Ликовног сусрета (1962), Тријенала керамике (1968), групе Bosch+Bosch (1969). Изложени експонати одраз су и догађаја који су означили деценију, као нпр. протест...

detaljnije
Pet, 11.05.2018 - 08:36

Već šesnaest godina Svetska zdravstvena organizacija obeležava međunarodni dan fizičke aktivnosti. Obeležavanje ima za cilj promociju fizičke aktivnosti kod dece i mladih i da ukaže na značaj fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja ne samo kod dece već i kod odraslih i starijih osoba.

Fizička aktivnost predstavlja svako kretanje tela koje dovodi do potrošnje energije ili sagorevanja kalorija. Tako je fizička aktivnost: šetnja, penjanje uz stepenice, brzo hodanje, vožnja bicikla i rolera, ples, usisavanje, pranje prozora, rad u bašti...

Nedostatak fizičke aktivnosti je identifikovan kao četvrti vodeći faktor rizika globalne smrtnosti koji je odgovoran za 6% svih smrtnih slučajeva u svetu. Procenjuje se da je u svetu fizička neaktivnost primarni uzrok...

detaljnije
Čet, 10.05.2018 - 15:30

Наградни излет за учеснике Квиза ,,Читам и скитам”

Наградни излет у Нови Сад

И ове године у оквиру Квиза ,,Читам и скитам” децу која су освојила наградни излет Градска библиотека Суботица води на пут. Наша дестинација је Нови Сад. Полазак је у среду, 9. маја 2018. године с паркинга иза Отвореног универзитета у 8 сати. Том приликом посетићемо дечје одељење Градске библиотеке Нови Сад где ће за суботичке књигољупце бити организована радионица али и сусрет и дружење с Банетом Росићем. Планиран је и обилазак Природњачког музеја те обавезно играње и шетња кејом. Повратак је око 20 сати.

***************************

Nyereménykirándulás Újvidékre

Azok a tanulók, akik kikirándulást nyertek a Szabadkai Városi...

detaljnije
Uto, 08.05.2018 - 16:07

U toku je takmičenje ideja za mlade koji imaju ideju kako da poboljšaju svoju sredinu - Social Impact Award - http://socialimpactaward.rs/. Ovaj program postoji u preko 20 zemalja sveta, a od 2014. godine se sprovodi i u Srbiji i nagrađuje najbolje ideje koje spajaju biznis i pozitivan uticaj na prirodu i/ili društvo. Bilo koji tim ili pojedinac koji ima između 15 i 30 godina i zamisao koju bi voleo da pretvori u biznis (ili misiju!) dobrodošao je da se prijavi na takmičenje do 27. maja ili nas kontaktira za dodatne informacije (nađite ih ovde - http://socialimpactaward.rs/konkurs/). Timovi koji uđu u finale zatim prolaze tri meseca intenzivnog rada na svom projektu, pri čemu...

detaljnije
Uto, 08.05.2018 - 15:29

НАЈАВА ТРЕТМАНА СУЗБИЈАЊА ОДРАСЛИХ КОМАРАЦА

У складу са Уговором о јавној набавци услуге сузбијања комараца на територији Града Суботице број IV-404- 142/2017 и датом Сагласности за вршење адултицидног третмана са земље број IV -404-142/2017-10 од 4.5.2018. године, предузеће „Oris“ д.о.о. из Сомбора, обавештава грађане да ће спровести третман сузбијања одраслих комараца са земље у периоду од 9.5.2018. до 12.5.2018.
године. Третман одраслих комараца са земље ће се извршити на дан са повољнијом метеролошком ситуацијом у времену од 19:00 до 22:00 часа. Третман ће се вршити на територији следећих месних заједница: Палић (туристичка зона и урбана зона).

Третман ће се вршити УЛВ техником са земље, препаратом на бази активне материје делтаметрин. Препарат...

detaljnije
Uto, 08.05.2018 - 07:58

Omladinska organizacija AIESEC i ovog leta kroz program Global Volunteer organizuje volonterske prakse u preko 120 zemalja sveta, koje su namenjene studentima svih fakulteta, a traju od 6 do 12 sedmica.

Šta je to Global Volunteer program?
Global Volunteer je program volonterskih praksi namenjen mladim ljudima koji žele da rade na ličnom usavršavanju, otkrivanju novih i širenju
svoje kulture. Volonteri imaju mogućnost da predaju strani jezik deci u inostranstvu, rade na smanjivanju siromaštva, doprinose zdravstvu, rade na poboljšanju ljudskih prava i rade u još mnogo različitih oblasti u multikulturalnom okruženju.

Zašto volontirati u inostranstvu?
Na ovo pitanje volonteri koji su već doživeli svoje internacionalno...

detaljnije
Pon, 07.05.2018 - 11:00

Zavod za javno zdravlje Subotica, Crveni krst Subotica i Dom zdravlja Subotica nastavljaju i u 2018. godini sa akcijom „Selu u pohode – proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje!“. Već osmu godinu se organizuju ove akcije sa ciljem da promovišu zdravlje i zdrave stilove života u ruralnim sredinama Subotice i da mobilišu stanovnike ovih naselja na kontrolu zdravlja.

Obaveštavamo Vas da će se 08. maja u terminu od 8 do 11 časova održati akcija u prostorijama Gerontološkog kluba u MZ Bajmok. Svi zainteresovani sugrađani će moći izmeriti krvni pritisak, šećer i masnoće u krvi, te izmeriti telesnu visinu i težinu i utvrditi svoj BMI (indeks telesne
mase). Svim pušačima će se izmeriti vrednosti ugljen-monoksida u izdahnutom vazduhu i dati saveti za prestanak pušenja. Lekari Doma...

detaljnije
Pon, 07.05.2018 - 08:51
Subscribe to Saopštenja