Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Saopštenja

Покрет за преокрет:

„У Суботици на делу тихо негирање права на употребу латиничног писма“

 

Градски одбор Покрета за преокрет у Суботици скреће пажњу јавности на кршење права на употребу латиничног писма, које је јасно дефинисано чланом 9 Статута Суботице у ком стоји:“ У Граду су у равноправној употреби српски, хрватски и мађарски језик, са својим писмима!“.

Преокрет нуди на увид јавности један од примера ове праксе – документ (захтев) који је саставио запослени у једном суботичком јавном предузећу, откуцан латиницом, преко ког је директор тог јавног предузећа руком (и ћирилицом) исписао „ЋИРИЛИЦА“, прецртавши латинични текст као да се ради о нечему забрањеном....

detaljnije
Čet, 23.02.2017 - 13:01

Припадници Министарства унутрашњих послова у Суботици запленили су 1.586 паклица цигарета, чија се вредност процењује на око 396 хиљада динара.

Полиција је цигарете пронашла у специјално израђеним преградама у аутомобилу аустријских регистарских ознака, којим је управљао 34-годишњи Шапчанин.

Против возача је поднета кривична пријава, Основном јавном тужилаштву у Суботици, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело кријумчарење.

Čet, 23.02.2017 - 12:56

Nova Stranka će na predstojećim izborima za predsednika Republike Srbije, nedvosmisleno stati i svesrdno podržati Sašu Jankovića kao jedinu zdravu alternativu za poziciju čoveka koji će u pravom smislu biti oličenje i predstavnik svih građana Srbije, gde je to poverenje apsolutno sa svojim dosadašnjim radom i nastupom zaslužio. Stali smo rame uz rame sa sto najvećih intelektualaca današnjice.

Odmerenost, hrabrost koju je pokazao u teškim trenucima, posvećenost odbrani vladavine prava i zaštiti ljudskih prava, profesionalni rezultati u izgradnji važne institucije – garancija su da bi Srbija u njemu dobila predsednika kakvog zaslužuje. Pozivamo sve demokratski orijentisane građane, organizacije i političke stranke da pomognu da Srbija dobije...

detaljnije
Sre, 22.02.2017 - 13:34

SUBOTICA: „NAŠA RADOST“ NA METI DVOSTRUKIH NABAVKI

Kao što smo već pisali, Predškolska ustanova  “Naša radost“ iz Subotice je 2.septembra 2016. godine zaključila ugovor sa ponuđačem usluga održavanja higijene i spremanja objekata, a na osnovu javne nabavke. Za ovaj posao je odabrana firma „Sekut“ d.o.o. iz Beograda (obaveštenje o zaključenom ugovoru objavljujemo ispod teksta). Ponuđač je po uslovima iz konkursne dokumentacije bio dužan da u cenu svoje usluge pored iznosa za angažovana lica uračuna i sva hemijska i druga sredstva neophodna za održavanje higijene – koja ponuđač sam obazbeđuje (strana 11 konkursne dokumentacije objavljene ispod teksta). „Naša radost“ 1. septembra 2016. godine  zaključuje i ugovor sa najboljim ponuđačem na...

detaljnije
Uto, 21.02.2017 - 23:37

Socijaldemokratska stranke Subotica svim sugrađanima čestita 21. februar međunarodni dan maternjeg jezika. Za sve nas posebno u Subotici gde se uvažava i poštuje bogatstvo različitosti ovaj dan je od posebnog značaja jer je naša sredina višejezična na šta smo posebno ponosni. Maternji jezik je deo kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja, različitosti ali i tolerancije i razumevanja. Briga o maternjem jeziku predstavlja način dokazivanja svesti kulturne elite naroda o vlastitom identitetu, ali i veoma osetljivo mesto tolerancije iste te elite prema drugima.

Briga o maternjem jeziku trenutno je nažalost, više predmet bavljenja ideoloških i političkih struktura društva nego stručnjaka o čemu svedoči i činjenica da smo jedan od retkih...

detaljnije
Uto, 21.02.2017 - 13:55

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je izneo Savetu stranke odluku Predsedništva da će SVM na republičkim izborima za  predsednika Srbije podržati Aleksandra Vučića.

Protekli period je bio prepoznatljiv po osetljivim pitanjima vezanih za unutrašnju politiku Srbije, za budućnost države i stabilnost regiona, kao i za položaj vojvođanskih Mađara. Donešene političke odluke su učvrstile izgradnju slike o Srbiji, koja gleda u budućnost, uz istovremeno poštovanje posebnih interesa zajednice vojvođanskih Mađara.

Savet Saveza vojvođanskih Mađara, sagledavši navedena pitanja predočene od strane predsednika stranke, a polazeći od potrebe sačuvanja sloge i političke snage zajednice Mađara i imajući u vidu...

detaljnije
Pon, 20.02.2017 - 18:50

Царински службеници су на излазу граничног прелаза Хоргош 18. фебруара 2017. године спречили покушај кријумчарења 810 таблета лека „Tramadol“.

У сарадњи са граничном полицијом, цариници су прегледали путнички комби шведских  регистарских ознака и у контакту са троје путника, држављана Србије, добили одговор да немају ништа да пријаве.

Током детаљног прегледа, цариници су у јакни једног од путника, 27-годишњег младића из Земуна, пронашли 81 паковање лека „Tramadol“ од 100 мг. Тај централно делујући анлгетик користи се у лечењу бола, међутим, у случају злоупотребе служи као замена за опијате, јер има опијатска својства слична, али слабија од морфијума.

Путника је заједно са пронађеним лековима у даљу надлежност преузела полиција.

Pon, 20.02.2017 - 15:18

"Obaveštavaju se građani Palića, koji do sada nisu preuzeli svoje kante od radnika JKP 'Čistoća i zelenilo', da do 24. februara mogu to uraditi u kancelariji Mesne zajednice 'Palić' (Palić, Splitska aleja 1) radnim danima od 8 do 12 časova.

Pravo za dobijanje besplatne kante za odlaganje kućnog otpada imaju svi građani koji mesečno plaćaju JKP-u naknadu za odnošenje smeća.

Za preuzimanje kante ponesite svoju ličnu kartu.

Oni koji do 24. februara ne budu preuzeli svoju kantu u MZ, nakon toga moraće po posudu otići do gradske deponije.

 

U ime Mesne zajednice "Palić"
Bognar Tibor, sekretar MZ Palić...

detaljnije
Pon, 20.02.2017 - 10:36

Nakon uspešno završenog prvog ciklusa radionica “Progovori jezikom tišine” Fondacija “Danilo Kiš” nastavlja saradnju sa Školskim centrom “Dositej Obradović” iz Subotice i ponovo poziva mlade ljude željne znanja da se prijave i započnu putovanje u svet znakovnog jezika.

Ako si se ikada zapitao/la kako je živeti u tišini ili kako izgleda dan mladog čoveka koji ne može da sluša omiljeni bend na koncertu ili da uživa u potpunoj čaroliji pozorišta ili filma, onda je ovo radionica na kojoj ćeš uspeti da upoznaš jedan sasvim novi svet! 
Dopusti sebi da naučiš i otkriješ nešto novo!

Radionice će se održavati jednom nedeljno u Omladinskom klubu “Skladište” a  stručni tim Školskog centra “Dositej Obradović” će voditi radionice.

Drugi ciklus od osam...

detaljnije
Pon, 20.02.2017 - 10:28

Dragi prijatelji!

Obraćamo se umetnicima, ali i onima među vama kojima tek predstoji da u sebi otkriju kreativnu energiju. Podelite svoje stvaralaštvo sa nama i našom publikom!

Pozivamo vas da se prijavite za učešće na UrLiK Springtime Art umetničkoj noći. Dovoljno je da nam pošaljete fotografije, audio ili video snimak, kratak opis onoga čime se bavite ili što želite prikazati, uz svoju kratku biografiju na konkurs.urlik@gmail.com, sa naznakom „Springtime prijava – vaše ime i prezime“. Konkurs je otvoren do 28. februara 2017. godine.

Rezultati konkursa će biti poznati 4. marta, dok je sama UrLiK Springtime Art Night manifestacija zakazana je za 18. mart 2017. godine. Prednost će imati kandidati koji mogu lično da...

detaljnije
Pon, 20.02.2017 - 08:07

Nečisto čišćenje PU "Naša radost"

Predškolska ustanova „Naša Radost“ je 01.avgusta 2016. godine objavila javni poziv za nabavku usluga održavanja higijene objekata. Postupak je imao za posledicu otpuštanje čistačica koje su radile ove poslove. Sumnju stvara činjenica da je za održavanje higijene odabrana firma iz Beograda čija ponuda nije bila najpovoljnija, a koja je preuzela iste spremačice. Još je gore to što ne postoji analiza o tome koliki trošak za „Našu radost“ su do tada predstavljale zaposlene čistačice i kolika se ušteda očekivala od angažovanja firme za obavljenje ove usluge.

Po kriterijumomu „najniže ponuđene cena“ prihvaćena je ponuda od 292,00 dinara po satu, bez PDV-a ponuđača „Secud...

detaljnije
Sub, 18.02.2017 - 18:14

SAVEZ BAČKIH BUNJEVACA, POLITIČKA STRANKA KOJA ZASTUPA INTERESE BUNJEVAČKE NACIONALNE MANJINE U REPUBLICI SRBIJI, PODRŽAVA KANDIDATURU ALEKSANDRA VUČIĆA ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE.

SIGURNI SMO DA  ĆE ALEKSANDAR VUČIĆ, KAO PREDSEDNIK REPUBLIKE SRBIJE, NASTAVITI DA SPROVODI POLITIKU ZA KOJU JE I DO SADA IMAO PODRŠKU BUNJEVAČKE NACIONALNE ZAJEDNICE.

SAVEZ BAČKIH BUNJEVACA ISTIČE SVOJU PODRŠKU POLITICI SRPSKE NAPREDNE STRANKE, JER TA POLITIKA GARANTUJE STABILNOST I RAVNOPRAVNOST  U OSTVARIVANJU PRAVA PRIPADNIKA NACIONALNIH MANJINA U REPUBLICI SRBIJI. POZIVAMO SVE POLITIČKE STRANKE MANJINA, KAO I SVE PRIPADNIKE NACIONALNIH MANJINA U REPUBLICI SRBIJI,  DA PODRŽE POLITIKU RAZVOJA I PROSPERITETA, I DA DAJU SVOJ GLAS ZA IZBOR ALEKSANDRA VUČIĆA ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE...

detaljnije
Sub, 18.02.2017 - 00:57

Predsedništvo Saveza vojvođanskih Mađara je razmotrilo nastalu aktuelnu političku situaciju u vezi sa predsedničkim izborima uzimajući u obzir i dogovor, koji je postignut početkom ovog meseca na sastanku sa predsednicima DSVM i SMJ.

Predsedništvo SVM-a imajući u vidu interese mađarske zajednice u Vojvodini donelo je odluku da će podržati kandidata vladajuće koalicije,  premijera Aleksandra Vučića, predsedničkog kandidata Srpske napredne stranke.

Odnosi srpske unutrašnje politike, trenutna osetljiva društvena situacija, zatim proces pristupanja Evropskoj uniji, koji ima brojne poteškoće i suočava se sa opštom krizom vrednosti,  zahtevaju da svi političari prvenstveno i pre svega, moraju imati na umu da su najvažniji sigurnost građana, zajednica i stabilnost države.

... detaljnije
Pet, 17.02.2017 - 12:26

Fotografije ostataka uginulih domaćih životinja koje ovdašnji stočari gomilaju  u naselju Bajmok, obelodanio je ovih dana  Arpad Kiš, predsednik Udruženja seljaka Subotice.  Kako tvrdi,  to je rezultat činjenice  u Subotici, kao i  u okolnim naseljima,  nije rešen problem odnošenja uginulih životinja. Zbog toga meštanima nije ostalo drugo nego da ih donose i bacaju na mestu bivšeg stočnog groblja, a za ostalo se, tvrdi Kiš pobrinu lisice i psi lutalice.

U tekstu koji je objavljen u „Politici“, a prenosega  i lokalni portali, možemo da pročitamo  i izjavu  tehničkog direktora JKP „Čistoća i zelenilo“ Veselina Šukovića koji objašnjava da je lokalna samouprava na osnovu Uredbe  iz 2014. godine posao odvoženja uginulih umatičenih grla goveda,...

detaljnije
Čet, 16.02.2017 - 15:24

Povodom navoda iz teksta „Zašto se ne čisti dečji kutak u subotičkoj bolnici” koji je 10. februara 2017. godine objavljen na zvaničnom internet portalu RTV-a, molimo vas da u skladu sa Zakonom o informisanju, u cilju objektivnog izveštavanja javnosti, ali i dobrobiti naše dece i njihovih roditelja, objavite ovu ispravku informacije o Dečjem kutku „Cvrčak” u Opštoj bolnici Subotica.

Dečji kutak u subotičkoj Opštoj bolnici radi od 1975.godine, uz prisustvo vaspitača i učitelja koji su sa decom svakodnevno radili. Jedan od problema koji već dugi niz godina nije bio rešavan jesu – higijenski i sanitarno-tehnički uslovi, neophodni da bezbednost dece bude na zadovoljavajućem nivou.

Dolaskom novog direktora, dr sci. med. Slobodana Puškara, pokrenuta je inicijativa za sistemsko...

detaljnije
Uto, 14.02.2017 - 15:52

Javno komunalno preduzeće „Parking“ Subotica obaveštava građane da u vreme državnog praznika Dana državnosti Srbije, 15. (sreda) i 16. (četvrtak) februara 2017. godine, neće naplaćivati parkiranje u gradu. Raklamacije i blagajna

Preduzeća neće raditi tokom praznika.

Uto, 14.02.2017 - 11:23

 P O Z I V A M O

 poljoprivredne prizvođače na 

"MALI  SAJAM SEMENA"

koji će se održati u Osnovnoj školi “PIONIR”

u Starom Žedniku 15.02.2017.god.  ( sreda )

Od  10:30  do 15:00 sati

Kao organizator i domaćin  srdačno Vas pozivamo da posetite  naš mali Poljoprivredni sajam  gde će Vas čekati 10 vodećih semenskih kuća sa svojim stručnjacima. Pored semenskih kuća biće i nekoliko renomiranih proizvođača pesticida, proizvođača đubriva, PSS-Subotica, predstavnici banaka, osiguravajućih kuća ….

Verujemo da će te uz pomoć velikog broja stručnjaka rešiti sve dileme vezane za prolećne radove.

... detaljnije
Pon, 13.02.2017 - 19:53

Direktori, inženjeri i lekari da rade svoj posao umesto da skupljaju kapilarne glasove

Saopštenje Pokreta za građansku Suboticu

Među osnovnim obavezama svih građana jesu i plaćanje poreza, doprinosa i ostalih zakonom utvrđenih novčanih obaveza, te su i građani Subotice ovih dana, na kućne adrese, dobili, od Gradske uprave uplatnice radi izmirivanja dela obaveza poreza na imovinu za 2017. godinu.

Pokret za građansku Suboticu se zalaže za primenu i poštovanje svih zakona, pa i zakona koji utvrđuju novčane  obaveze građana prema državi, ali bez izuzetaka, bez pošteđenih i privilegovanih.  Zatvaranje očiju pri neplaćanju obaveza velikih dužnika, koji na taj način nanose ogromnu štetu državi i...

detaljnije
Pon, 13.02.2017 - 19:03

Nakon uspešno završenog prvog ciklusa radionica “Progovori jezikom tišine” Fondacija “Danilo Kiš” nastavlja saradnju sa Školskim centrom “Dositej Obradović” iz Subotice i ponovo poziva mlade ljude željne znanja da se prijave i započnu putovanje u svet znakovnog jezika.

Ako si se ikada zapitao/la kako je živeti u tišini ili kako izgleda dan mladog čoveka koji ne može da sluša omiljeni bend na koncertu ili da uživa u potpunoj čaroliji pozorišta ili filma, onda je ovo radionica na kojoj ćeš uspeti da upoznaš jedan sasvim novi svet!

Dopusti sebi da naučiš i otkriješ nešto novo!

Radionice će se održavati jednom nedeljno u Omladinskom klubu “Skladište” a stručni tim Školskog centra “Dositej Obradović” će voditi radionice.

Drugi ciklus od osam radionica trajaće...

detaljnije
Pon, 13.02.2017 - 16:33

Od prvog januara 2017. godine na snazi je Zakon o stanovanju i održavanju stambenih zgrada. Direkcija za izgradnju Grada Subotice je ugašena a formirano je novo  "Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje". Prema usvojenom zakonu u roku od 60 dana stanari su u obavezi da formiraju stambene zajednice I da iste registruju u lokalnoj samoupravi. Umesto da Lokalna samouprava pomogne stanarima u formiranju stambenih zajednica od novoformiranog javnog preduzeća šalju se uplatnice za etaž. Novoformirano javno preduzeće nema nadležnost u pogledu održavanja stambenih zajednica već je to njihov slobodan izbor. Ovo je očit primer kada se zakon donese I isti se ne primenjuje već se ostavlja na slobodno tumačenje lokalne samouprave I građana....

detaljnije
Sub, 11.02.2017 - 10:44
Subscribe to Saopštenja