Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Softver

Čet, 08.02.2018 - 13:18 -- Tomislav Vojnić

Bio 3. maj, još uvek praznični dan! Meni iznenada iskrsao neki posao, pa mi zatrebao broj ovdašnje dežurne pošte. Al, 'oćeš, bato: ovdašnje pošte u telefonskom imeniku na internetu nemaju telefonski broj! Zamisli!

Šta ću, nazovem ja informacije: 11 8 11. Otuda se se javi neki ženski glas i kaže da ću informaciju koja mi je potrebna dobiti na drugi broj, to jest na 19 812... i - uzme mi 33 dinara. Ja, ne budi lenj, okrenem sada taj novi broj, kad tamo neki automat mi kaže da sam se obratio nepostojećem broju! Onda ja opet nazovem onaj prvi broj (11 8 11) da pitam šta sad ovo znači, da mi je dao broj koji je nepostojeći!? Onaj tamo kaže da je postojeći. Ali da softverski hoće ponekad da „zariba“. Nego, da ja malo sačekam i sigurno ću dobtit vezu. I opet mi uzmu 33 dinara. OK, mislim se, nećete me odvratiti, ja sad idem do kraja. Sačekam malo, nazovem ponovo broj 19812, i stvarno ovoga puta se nepostojeći broj javi i najzad dobijem informaciju - koje pošte dežuraju 3. maja u Subotici. I opet mi uzmu 33 dinara. Ukupno, znači,  4X33 dinara =132 dinara!

Ja bih sada pitao gospodina direktora PTT – gde je našao majstore koji su mu smislili ovakvu vrstu podvale, da jednu običnu, usranu telefonsku informaciju platiš 132 dinara!? I koliko im takva vrsta šibicarenja donosi godišnje para? To bi mi bio skromni cilj... o čemu (tj. cilju) će biti reči i malo kasnije.

Idemo dalje ka cilju. Istoga dana kao i malopre, pošalju me da uplatim loto, tu svetu nadu sirotinje da će se naglo obogatiti. Dakle, dam popunjeni loto listić, i onda ga loto prodavac (čiča) turi u onaj specijalni skener da očita brojeve i to... Kad, skener umesto 7 brojeva u jednoj koloni „pročtao“ 8 brojeva! Otkud sad to, pitam nadležnog prodavca (čiču)? Pa, kaže - ovaj skener ima običaj da pročita ne samo prekrižene brojeve, nego hoće da pročita i bilo koje drugo prekriženje, tj. gde se ukrste linije na samom loto obrascu, pa onda moramo dobro da pazimo i da to ispravimo.

No, i ovo je lepa softverska prevara. Može ti se desiti da se ne primeti da imaš 8 brojeva „prekriženih“, pa ti dobiješ premiju, ali ti zbog viška jednog broja, ta kombinacja ne važi! Zamisli tek to!!

I sad, kao drugi cilj, pitao bih direktora Lutrije Srbije, gde je našao majstora da mu uvali ovakve skenere, sa ovakvim softverom (a ima ih na hiljade širom države), i koliko to donosi na kasu? Ali, neću. Nego ću se vratiti na cilj. Treći, zapravo jedini...

Dakle, šta je naš cilj? Naš cilj je da nađemo put koji vodi prema – cilju! Prosto ko pasulj, i ne vidim zašto se treba uzrujavati zbog sitnica... Imamo mi i ozbiljnijih briga, ne?

(Objavljeno maja 2016)

text: Kironis

foto: Nikola Tumbas

 

Kolekcija članaka: