Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Blaško Stantić

Na obeležavanju Dana MZ Verušič, 12.decembra, između ostalog razgovarano o mogućoj realizaciji projekta proizvodnje biogasa a uz put i elekrične energije i tople vode, prilikom tretiranja stajnjaka koji se kasnije vraća na njive. U Srbiji takvih pogona trenutno ima 12 a ideja je došla iz Nemačke gde je to u funkciji preko 25 god.

Čitav projekat pod nazivom Verušič je dobio podršku od GIZ-a ali problem je što su poljoljprivrednici ovde udruženi u zadrugu a takvo nešto još ne prepoznaje naš sistem da bi ga mogao finansirati.

Sre, 13.12.2017 - 21:10

Svečanost kojom hrvatska zajednica čestita najuspješnijim učenicima koji se školuju na hrvatskom jeziku na zapaženim rezultatima tijekom školske 2015./16. godine na općinskim, zonskim, pokrajinskim i republičkim natjecanjima iz različitih predmeta, je održana u okviru Dana biskupa Ivana Antunovića, praznika hrvatske zajednice u Srbiji.
Svečana akademija je održana u petak, 17. lipnja 2016. godine s početkom u 16 sati u Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće.
Od prošle je godine dan rođenja hrvatskoga velikana i stožerne osobnosti narodnoga preporoda među Hrvatima u južnoj Ugarskoj Ivana Antunovića (19. lipnja 1815., Kunbaja – 13. siječnja 1888., Kalača) jedan od četiriju praznika hrvatske zajednice u Srbiji, a vezan je uz prosvjetu i obrazovanje budući...

detaljnije
Sub, 18.06.2016 - 18:17

OŠ Matko Vuković danas je održan II interkulturalni dan kao i dan multilingvalnosti.

Školu pohađaju učenici tri konfesija iz našeg grada: rimokatoličke, pravoslavne i islamske veroispovesti.

U prilogu direktorica škole Mirjana Stevanović govori o ciljevima i aktivnostima vezanima za međusobno upoznavanje i zbližavanje dece, odnosno prevazilaženje različitosti, uzrokovane verom i nacijom.

Ispred samouprave grada bili su prisutni Blaško Stantić i Jasmina Stevanović.

Gost manifestacije bio je i generalni konzul, konzulata R.Hrvatske u Subotici Velimir Pleša.

Ispred verskih zajednica bili su otac đakon Pera Anđelić i msgr Bela Stantić.
 

Uto, 14.06.2016 - 18:55

Predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford u Velikoj većnici Gradske kuće uručio je pohvalnice učenicima osnovnih i srednjih  škola koji su ostvarili zapažene rezultate na takmičenjima u školskoj 2015/16. godini.

U prilogu nekoliko fotografija sa događaja.

Čet, 09.06.2016 - 14:13

U HKC Bunjevačko kolo, 19. maja otvorena stalna postavka bunjevačke (kuće) sobe.

U prilogu govor Ružšce Šimić

Ruzica Šimić:
Cijenjeni uzvanici, dragi gosti, Prijatelji,

Rekoh, u prvoj rečenici da je ovo skromna svečanost. Da, skromna je po načinu na koji obilježavamo ovaj čin otvaranja stalne postavke - Bunjevačke kuće (sobe), ali tim više želimo da nam skromnost ne umanji značenje ovoga događaja. Stariji Subotičani se se sjećaju da je u staroj postavci Gradskog muzeja (Dok je bio u  današnjim Likovnim susretima (Savremena galerija Subotica)  a i u Gradskoj kući) bila stalna postavka "Bunjevačke sobe", kojom smo se ponosili, koju su djeca iz svih krajeva na ekskurzijama posjećivali, koja je bila "mali...

detaljnije
Pet, 20.05.2016 - 16:38

Danas tokom posete ministra trgovine, turizma i telekomunikacije Rasim Ljajića, svečano je otvoren Turistički informativni centar (TIC), u zgradi nekadašnje Tramvajske stanice na Paliću (Park heroja 13), preko puta hotela Prezident.

Više o tome od Ivane Anđelković u video prilogu.

U prilogu je nekoliko fotografija sa koktela jer tajming otvaranja TIC-a nije bio ispoštovan.

Pon, 11.04.2016 - 19:44

U galeriji Otvorenog univerziteta 21.03.2016. održano je otvaranje izložbe djela nastalih na V sazivu umjetničke kolonije "Stipan Šabić-2015."

Izložbu je otvorio Vladan Čutura, profesor hrvatskog jezika i komparativne književnosti. O nastalim radovima govorio je Branimir Kopilović, povjesničar umjetnosti.

U programu otvaranja su sudjelovali: Trio Gordan-Nenad-Zlatko (glazba) i Sara Dulić, recitatorka iz Gimnazije »Svetozar Marković« Subotica (poezija)

Učesnici kolonije su bili:
Kemal Mehmedović, Bosna i Hercegovina
Dževdžet Nikočević, Bosna i Hercegovina
Dubravko Mokrović, Hrvatska
Albina Jakić, Hrvatska
Duje Medić, Hrvatska
Irena Gayatri Horvat, Hrvatska
Iris Dvornik Bondora, Hrvatska
Ankica Perge Karačić, Njemačka...

detaljnije
Čet, 24.03.2016 - 02:15

Za najbolje matematičare Subotice u Velikoj većnici Gradske kuće, održana je deseto po redu svečano uručićenje diploma i priznanja za najbolje. Diplome i priznanja mladim matematičarima je uručiio Jene Maglai, gradonačelnik Subotice, Blaško Stantić, član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja, Jasmina Stevanović, sekretar Sekretarijata za društvene delatnosti grada Subotice, dr Nebojša Gvozdenović, predsednik Društva matematičara Subotice i Ljubica Kiselički, predsednik Takmičarske komisije za mlade matematičare.

Na opštinskom takmičenju za osnovce koje je održano u OŠ "Miroslav Antić" na Paliću učestvovalo je preko 400 dece od kojih je nagrađeno ...

detaljnije
Čet, 03.03.2016 - 15:06

U prostorijama HNV-a jučer je održan okrugli sto sa temom Analiza sprovođenja bilateralnog sporazuma između Republike Srbije i Republike Hrvatske koju je organizovao Centar za regionalizam uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

U ilustrovanom zvučnom prilogu je komentar prof. Tomislava Žigmanova, direktora Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata između ostalog je rekao:

...Ima jedan broj problema kada je u pitanju primena određenih članaka, prije svega članka devet koji govori o tome da se moraju osigurati zastupnička na svim razinama zakonodavne i izvršne vlasti pripadnicima nacionalnih manjina što kao praksa u Hrvatskoj postoji a što u Srbji, bez obzira što je prošlo dvanaest godina od potpisivanja toga sporazuma, još uvek ne postoji...

... detaljnije
Uto, 01.03.2016 - 18:52

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i član Gradskog veća zadužen za oblast obrazovanja Blaško Stantić sa direktorom Politehničke škole Subotica Isom Planićem obišli su radove na adaptaciji objekta Politehničke škole, u Harambašićevoj ulici broj 4.

U prilozima detalji obilaska i izjave za medije

Čet, 18.02.2016 - 13:48
Subscribe to Blaško Stantić