Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Blažo Perović

U znaku obležavanja 25 godina od osnivanja Udruženja TERRA’S, u četvrtak,15. oktobra, uz prisustvo mnogobrojnih prijatelja i kolega, na Otvorenom univerzitetu svečano je otvoren 11. Međunarodni festival organskih proizvoda BIOFEST 2015.

Povodom jubileja na početku su uručena priznanja najzaslužnijim pojedincima koji su dali nemerljiv doprinos u uspešnom radu ovog udruženja: članovima Upravnog odbora: prof. dr Tomislavu Sudareviću, profesoru na Ekonomskom fakultetu, Nenadu Novakoviću, direktoru OCS-a i Snježani Mitrović, zatima stručnom saradniku i predevaču, Barnislavi Pantelić, iz Poljoprivredne stručne službe Subotica, Peteru Kolatu iz Mađarske i Angelini Bertović, direktorici predizeća za reciklažu, Eco Fenix B Team.   

Čestitajući nagrađenima u ime pokrovitelja 11....

detaljnije
Pet, 16.10.2015 - 09:22

Dvadeset drugi Festival evropskog filma Palić 2015. počeo je sinoć uručenjem nagrada “Aleksandar Lifka” domaćem sineasti Želimiru Žilniku i jednom od najznačajnijih evropskih autora Roju Andersonu iz Švedske.

I da nije dobio nagradu “Aleksandar Lifka”, misao koju je Žilnik izgovorio tokom ceremonije otvaranja Festivala zaslužuje ne samo da bude zabeležena nego i da se nad njom, kada za to budemo imali vremena, malo dublje zamislimo. Preslišavajući se javno na Letnjoj pozornici šta je to uradio u poslednjih pet godina, od kada je na Festivalu dobio nagradu “Underground Spirit”, Žilnik je sećajući se STARE ŠKOLE KAPITALIZMA, JEDNE ŽENE – JEDNOG VEKA, PIRIKE NA FILMU i DESTINACIJE SRBISTANA, sjajno poentirao:

„I onda sam pomislio: šta se tu desilo? Pa, desila se jedna stvar...

detaljnije
Ned, 19.07.2015 - 08:58

Povodom novonastale situacije vezane za budućnost Otvorenog univerziteta Subotica sazvana je konferencija za medije na kojoj su govorili direktor Blažo Perović, predsednica Skupštine OUS prof. dr Tereza Horvat Skenderović i član Skupštine OUS prof. dr Boško Kovačević.

- Političkim nasiljem ugrožena je budućnost Otvorenog univerziteta - izjavio je Blažo Perović.

Novi sastav skupštine OU koji je sastavljen bez znanja drugih ne odgovara po standardima koja su predviđena (ali ne i obavezna) - šest doktora nauka je zamenjeno sa daleko manje stručnim ljudima a da su osam od njih članovi SNS-a i jedan SPS-a. Do sada rukovodstvo OU nije izlazilo u javnost do sada ali posle neuspelih razgovora sa Gojkom Radićem (SNS) odlučeno je da se iziđe pred medije. Članovi saveta...

detaljnije
Čet, 02.10.2014 - 12:28

Festival dečijih pozorišta za decu održaće se u Subotici od 21-27. septembra. Festival su najavili Ljubivoje Ršumović, Slobodan Marković i Blažo Perović. Interesovanje je bilo izuzetno veliko za ovaj festival, prijavilo se čak 230 pozorišta iz 44 zemlje Evrope i Sveta koji su želeli da učestvuju, krajnju selekciju izvršio je Slobodan Marković, direktor festivala. 

Nezaobilazna tema na konferenciji su bile finansije. MInistartsvo Kulture Republike Srbije su ove godine festivalu dodelili samo milion dinara a prošle godine šest miliona. Ukupna sredstva sa kojima Festival raspolaže je 75.000 evra a pre dve godine iznosilo je 150.000 evra. Po rečima Blaže Perovića biće jako teško sa smanjenim troškovima održati visok nivo festivala. Najviše izdvaja Grad Subotica, veliki deo Pokrajina...

detaljnije
Sre, 10.09.2014 - 00:30

Međunarodni žiri 21. Festivala evropskog filma Palić 2014, koji je održan na Paliću i u Subotici od 19. do 25. jula, radio je u sastavu: reditelj, glumac i osnivač kanskog programa 15 dana reditelja Pjer Anri Delo (Francuska), predsednik, programska direktorka Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Karin Hofinger (Nemačka), reditelj Sabolč Hajdu (Mađarska), srpska glumica Hristina Popović i scenarista i reditelj Dalibor Matanić (Hrvatska), članovi.
Pošto je pogledao 12 filmova u Glavnom takmičarskom programu, žiri je doneo sledeće odluke:
ZLATNI TORANJ ZA NAJBOLJI FILM dodeljuje se ruskom filmu LEVIJATAN, u režiji Andreja Zvjaginceva i prema scenariju Olega Njegina i reditelja, za „snagu kojom film odslikava društvo koje je izgubilo svoje vrednosti, moral i duhovnu snagu...

detaljnije
Pet, 25.07.2014 - 19:02

Festival evropskog filma otvoren je dodelom priznanja Aleksandar Lifka. Ovog puta to je bila "naša" Mira Banjac i francuz Klod Leluš koji na žalost nije mogao zbog bolesti da dođe na Palić.

Pred prepunom letnjom pozornicom, gde se od osam sati u redu čekalo na karte, priznanje je uručio Radoslav Zelenović.

Više o svemu na www.palicfilmfestival.com

Ned, 20.07.2014 - 02:02

Izložbu Srbija i Srbi na filmu u I svetskom ratu u galeriji Otvorenog univerziteta u okviru pretprograma 21 Palićkog filmskog festivala evropskog filma otvorio v. d. direktor Kinoteke Radoslav Zelenović.

Pet, 18.07.2014 - 17:13

U okviru projekta prekogranične saradnje, između Vojvodine i okolnih mađarskih županija, pripadnici pogranične policije Srbije i Mađarske učili su mađarski odnosno srpski jezik radi lakšeg spozumevanja pri zajedničkome radu. Na Otvorenom univerzitetu, gde su pohađali kurs mađarskog jezika, šezdeset  policajaca danas je dobilo diplome  za osnovno poznavanja mađarskog jezika.

Projekat je realizovan u okviru prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, a 85% sredstava je obezbedila EU.

U prilogu izjava za medije Milana Blanuše, šefa otseka za posebne vidove saobraćaja u odeljenju za granicu Uprave granične policije.

 

Pet, 18.07.2014 - 15:29

Jedan od pretprograma Palićkog filmskog festivala evropskog filma od večeras je dostupan svima sa svojiim projekcijama filmova na Trgu slobode.

Sub, 12.07.2014 - 23:06

Na današenjoj press konferenciji ekipa Palićkog filmskog festivala je ponovila deo stvari sa pressa u Beogradu (dole u nastavku je tekst Aleksandra Pavlice o tome), dok je Blažo Perović dopunio sa stvarima - primedbama koje su vezane za naš grad a u direktoj su vezi sa festivalom. Kasnije zvučni zapis pressa.

Mira Banjac i Klod Leluš dobitnici nagrade Aleksandar Lifka – objavljeno na današnjoj konferenciji za novinare FEF Palić

Program 21. Festivala evropskog filma Palić (19-25. jul) i imena dobitnika prestižne nagrade „Aleksandar Lifka“ predstavljeni su na konferenciji za medije koja je danas održana u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke. 21. FEF Palić otvoriće „Beli Bog“...

detaljnije
Pet, 04.07.2014 - 17:26
Subscribe to Blažo Perović