Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

šah

Ove sezone pokrenuta je juniorska šahovska liga Vojvodine u kojoj nastupa četrnaest ekipa, među kojima je Spartak iz Subotice. Proteklog vikenda šahovski klub Spartak je bio domaćin trećeg i četvrtog kol akoje je odigrano u zgradi Nove Opštine. 

Liga Vojvodine odvija se kroz devet kola po švajcarskom sistemu, sa tempom igre od 45 minuta po igraču. Turnir u Subotici svečano je otvorio Gojko Radić, novi predsednik Šah kluba Spartak, a prisutnima se obratio i Ivan Sedlak, predsednik Komisije za omladinski i kadetski šah u Šahovskom savezu Vojvodine.

Subotičani su bili uspešni ostvarivši dve pobede sa kojima se posle četvrtog kola nalaze na liderskoj poziciji.  U trećem kolu Spartak je sa 3,5:0,5 savladao ŠK Bubamare iz Novog Sada. Pojedinačno: Tomić – Nikola Skenderović 0:1...

detaljnije
Čet, 22.02.2018 - 23:29

Internacionalni šahovski turnir „Memorijal dr Boriše Karadžića“ danas je svečano otvoren u sali na Velikoj terasi na Paliću nakon kojeg je i započelo prvo kolo. 

Turnir organizuje šahosvki klub Spartak a po rečima predsednika Organizacionog odbora Dragana Božinovića želja je da ovaj turnir, koji se ove godine održava po drugi put, postane tradicionalan i da bude prepoznatljiv i integrisan u turističkoj ponudi Palića. Božinović se zahvalio na velikoj pomoći grada Subotice, ali i porodici Karadžić koji su omogućili da se turnir nesmetano organizuje i da se najboljima dodele novčane nagrade. 

Sve prisutne pozdravio je dr Boris Karadžić, sin pokojnog Borislava čije ime nosi ovaj memorijalni turnir - Pozdravljam vas sve ispred porodice Boriše Karadžića....

detaljnije
Sub, 28.10.2017 - 23:11

Internacionalni šahovski otvoreni turnir „Memorijal dr Boriše Karadžića“ održaće se u velikoj sali Velike terase na Paliću od 28. oktobra do 3. novembra 2017 godine uz ućešće preko 18 takmičara iz 18 zemalja. 

Turnir je podržan od strane grada Subotice rekao je na konferenciji za štampu član gradskog veća zadužen za sport i omladinu gospodin Nemanja Simović – Grad je sa zadovoljstvom uzeo učešče u podršci ovog memorijalnog turnira. Ovih dana vodimo intenzivne razgovore i sa Pokrajinskim sekretarijatom za sport i omladinu gde smo aplicirali za neka sredstva i na taj način da pomognemo organizatorima turnira.

Predsednik organizacionog odbora Dragan Božinović izneo je par podataka vezanih za sam turnir - Turnir se održava u...

detaljnije
Sre, 25.10.2017 - 17:41

Vojvođanski šahovski festival mladih organizovan je u Domu učenika srednjih škola u organizaciji šahovskog kluba Spartak i Vojvođanskog šahovskog saveza. Takmičenje koje je trajalo pet dana okupilo je preko 120 mladih takmičara u pet starosnih kategorija u konkurenciji dečaka i devojčica.

U šahovskom klubu Spartak izuzetno su zadovoljni rezultatima svojih takmičara pošto su posle nekoliko sušnih godina šahisti Spartaka osvojili medalje. Osvojene su dve srebne medalje u konkurenciji do 14 i do 16 godina a posebne pohvale idu mladom Ranđelović Miroslavu koji je bio treći u konkurenciji šahista do 8 godina iako je on napunio tek 5 godina.   

- Od 16 takmičara koliko je imala naša šahovska škola osvojili smo dve srebrne medalje. U konkurenciji do 16 godina Nikola...

detaljnije
Sub, 14.01.2017 - 00:17

U organizaciji Šah kluba „Spartak“ na Velikoj terasi na Paliću u periodu između 29. oktobra i 4. novembra, održan je prvi otvoreni šahovski turnir Memorijal „dr Boriša Karadžić“.

Jaka konkurencija, međutim, nije bila problem za domaćeg takmičara Spartaka Nikolu Sedlaka. Subotički velemajstor osvojio je prvo mesto, u devet kola je ostvario skor od 7,5 bodova, po čemu se izdvojio od svojih rivala.

Drugo mesto je pripalo gostu iz Izraela, Tamiru Nabaty-u koji je, kao i trećeplasirani Srinath Narayan iz Indije, osvojio sedam bodova. Po 6,5 bodova su osvojili Alekxander Zubov (Ukrajina), Rami. Faizrakhmanov (Rusija) i Dušan Popović (Srbija).

Vredi spomenuti i učinak drugog po rangu šahiste Spartaka, Novaka Čabarkape. On se nalazi na 22. mesto, u grupi igrača sa po 5,5...

detaljnije
Sub, 05.11.2016 - 16:59

Na Velikoj terasi na Paliću, u toku je Međunarodni otvoreni memorijalni turnir dr Boriša Karadžić koji traje od 29.10 - 04.11.2016.

Dr Boriša Karadžić, očni lekar, bio je član šahovskog kluba Spartak, visoki funkcioner šahovskog savezaSrbije i Crne Gore, nosio je titulu majstora FIDE,  a živeo je na Paliću.

Na turniru igra sto igrača iz skoro dvadesetak zemalja, iz Evrope i Azije, je samofinansirajući, odnosno sredstva su obezbeđena koatizacijom dela učesnika i donacijama.

Draž ovog turnira je da se ovde prijavljeni učesnici, bez obzira na svoj rejting, mogu odmeriti svoju snagu sa igračima visoke kategorije rejtinga preko 2600. Po broju najviše i grača je iz Srbije a na drugom mestu su šahisti iz Indije!

Turnir se prati i na video bimova tako da će...

detaljnije
Ned, 30.10.2016 - 09:25

Osnovna škola "Miroslav Antić" na Paliću bila je organizator matematičko-šahovskog kampa koji je trajao tri dana i na kojem se okupilo oko 100 dece.

U okviru kampa, osnovci su se takmičili u šahu, sklapanju rubikove kocke i rešavanja raznih matematičkih problema. Poslednjieg dana kampa organizatori su se potrudili da im pripreme licenciranu šahovsku igru  koju deca imaju priliku da isprobaju u sklopu Svetskog šahovskog festivala. Igra se sastoji iz rešavanja šahovskih problema sa elementima fizičke aktivnosti i snalažljivosti.  

 

Sre, 31.08.2016 - 00:06
Ned, 08.05.2016 - 22:28

U organizaciji šahovskog kluba "Beatrisa Napuljska" na Velikoj terasi na Paliću održan je Festival šaha. Program je obuhvatao niz manifestacija a sve u cilju promocije šaha. 

Manifestaciji je priusustvovala Polgar Judit, najbolja ženska šahistkinja u istoriji. Organizovana je simultanka na kojoj su Kečkemti Arpad i Kristina na 16 tabli snage odmerili sa Subotičanima. U  svečanoj sali Velike terase održan je međunarodni turnir za mlade šahiste. U konkurenciji je bilo oko 150 takmičara koji su bili podeljeni u više starosnih kategorija. 

Rezultati turnira: 

1-4. razreda osnovne škole - devojčice pojedinačno: 

  1. MARKUŠ MOLLI AMINA (HU)
  2. ...
detaljnije
Ned, 08.05.2016 - 22:09
Subscribe to šah