Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

srpska zajednica

Целодневним културно-уметничким програмом 15.07. су на Водицама, поводом 161. годишњице рођења једног од највећих светских научника, обележени четврти по реду „Дани Николе Тесле”, у организацији Удружења Личана „Лика”, из Суботице. У оквиру манифестације приређено је и надметање у бацању камена са рамена, вучи куке, дисциплини скока из места, а најбољи међу њима награђени су пехарима и медаљама. Манифестацију су употпунили иноватори из Бечеја, Челарева, Бачке Паланке и Суботице.

Члан Градског већа задужен за инвестиције, међународну сарадњу и туризам, Срђан Самарџић, поздрављајући присутне у име градоначелника Богдана Лабана и у своје лично име, истакао је да је Никола Тесла један од најбрилијантнијих умова у историји цивилизације.

Тесла је, додао је, један од најбољих...

detaljnije
Ned, 16.07.2017 - 15:10

Завичајно удружење „Далмација“ Суботица и Удружење Личана „Лика“ Суботица организовали су  путовање на 11. СВЕСРПСКИ ЦРКВЕНО НАРОДНИ "КРАЈИШКИ" САБОР који је одржан 27.05.2017. у Крушедолу.

Било је задовољство бити на таквом мјесту. Захваљујемо се Удружењу Срба из Хрватске на помоћи и путницима на лијепом расположењу. Надамо се и мало квалитетнијем аутобусу идуће године, али гдје није чељад бијесна, није ни кућа тијесна. Бог да добро и видимо се идуће године на истом мјесту.

Uto, 30.05.2017 - 07:43

У Новој општини, 12.05.2017. године одржана је промоција књига у организацији Удружења Личана „Лика“.

У време када обиљежавамо осамнаесту годишњицу од НАТО агресије на СР Југославију.  Као увод у промоцију, приказан је краћи филм Клуба генерала и адмирала Србије, под називом „Да се никада не заборави!“

Након чега је историчар Бошко Пилиповић говорио о аутору књига генералу Милошу Ђошан и његовим књигама:

 „ОД НАТО АГРЕСИЈЕ ДО ХАШКОГ ТРИБУНАЛА“
„РАФАЛ ИЗ ЗАДЊЕГ ЕШАЛОНА“
„Окупирана земља“

Јошко Броз је говорио о књизи „МОЈА ТЕТКА ЈОВАНКА БРОЗ И ЈА“ауторке Јованке Чолак Кирали. Живот у брачној заједници Броз и активностима из сенке.

Аутори су присутнима саопштили циљ њихова писања.

Књиге можете наручити путем електронске поште:

... detaljnije
Pon, 15.05.2017 - 23:16

Завичајно удружење „Далмација“ из Суботице, одржало је, дана 29. априла 2017. године, свој, шести по реду, турнир у балотама, на теренима Клуба досељених и прогнаних лица у Бачкој Тополи, чији су један дио чланова и чланови нашег Завичајног удружења.

На турниру је учествовало 20 такмичарских екипа ( 5 екипа из Суботице, 3 екипе из Болеча, поред Београда, 2 екипе из Бачке Тополе, 2 екипе из Сивца, из општине Кула, 2 екипа из Бачког Душанова, са подручја Град Суботица, 2 екипе из Новог Сада, 1 екипа из Инђије, 1 екипа из Руменке, са подручја Града Новог Сада, 1 екипа из Ветерника, са подручја Града Новог Сада и 1 екипа из Гакова, са подручја Града Сомбора ) са по три такмичара, дакле са укупно 60 такмичара и десетак резервних играча тих екипа...

detaljnije
Sre, 03.05.2017 - 09:59

Večeras je u restoranu "Spartak" održano IV "Ličko prelo" u organizaciji Udruženja Ličana "Lika" Subotica.

Kulturno umetnički program su izveli gosti iz Beograda KUD "Krajina".

 

Sub, 18.02.2017 - 23:37

Удружење Личана "Лика" Суботица у понедељак (23.01.2017.) почиње са продајом карата за IV Личко прело које се одржава 18.02.2017.године (субота) у ресторану "Спартак", Суботица са почетком у 18:00.

Цјена карте је 1500,00 рсд уз цјеловечерње пиће и домаће специјалитете. Биће богат културно умјетнички и забавни програм, уз богату томболу (КУД "Крајина" Београд, ....).

Карте се могу купити на телефон 063/847-38-72 и сваког четвртка на адреси Нушићева 2/I/4, Суботица од 18:00-20:00 (изнад посластичарнице "Равел). Број карата за продају је ограничен.

 

Управни одбор.

Ned, 22.01.2017 - 11:38

Синоћ је у Градској читаоници отворена изложба Илустрација српке штампане књиге у XVIII веку ауторке Сање Беђик историчарке уметности.

***

У прилогу је говор директора Градске библиотеке, Драгана Роквића, поводом отварања изложбе.

Даме и господо,

После дужег времена Градска библиотека у Суботици организовала је изложбу на којој су представљене илустрације српске штампане књиге XVIII века ауторке Сање Беђик, историчарке уметности. Живимо у времену када сваки регион може да се схвати као производ комплексне интеракције бројних историјских периода, традиције, наслеђа и у том смислу ова изложба представља значајан допринос сагледавању културног и историјског наслеђа...

detaljnije
Pet, 13.01.2017 - 09:32

09.01.2017. Zavičajna zajednica Republike Srpske iz Subotice je obeležila i proslavila slavu Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan i 25 godina od stvaranje i opstajanja Republike Srpske. Zavičajna zajednica Republike Srpske iz Subotice broji 1700 članova i okuplja 14 udruženja čime građani koji vode poreklo sa područja Republike Srpske, Hrvatske i Crne Gore. Udruženje je osnovano 02.11.2014. u Subotici. Proslava i obeležavanje je upriličeno u ugostiteljskom objektu "Jelen Salaš" gde je bilo prisutno 150 zvanica kako sa prostora Republike Srpske tako i sa prostora Srbije.

Uto, 10.01.2017 - 10:54

Завршетак календарске године Удружење Личана ,,Лика“ Суботица је обиљежило подјелом пакетића најмлаћим члановима Удружења, пријатељима и донаторима манифестације, дана 27.12.2016. (уторак) у 19:00 на Отвореном универзитету, соба 213.  Уз пригодан програм подјељено је преко 100 пакетића.

Дјечији хор „Искончићи“ је увеличао славље са предивним репертоаром за ову манифестацију.  Дјед мраз (Божић Бата) на свечани начин уз лијепу бесједу  подјелио је пакетиће, било је лијепо чути весели дјечији осмијех.

Уједно била је то прилика да се на пригодан начин уз домаће уштипке и пиће опростимо од календарске године.

Захваљујемо се свима који су својим прилогом и помоћи омогућили одржавање овако лијепе...

detaljnije
Čet, 29.12.2016 - 10:39

U prostorijama Otvorenog univerziteta u Subotici, održana je redovna III godišnja Skupština ZZRS-Subotica (Zavičajna zajednica Republika Srpska - Subotica). Sednicu je vodio i njome presedavao predsednik Skupštine ZZRS-Subotica g. Duško Simić. Nakon izabranog radnog predsedništva, članova radnih tela, i konstatacije da sednici prisustvuje dovoljan broj delegata (90), prisutnima se obratijo predsednik I.O. zajednice g. Milorad Ćopić. U svome izlaganju u proteklom periodu istakao je da je udruženje imalo niz dobrih projekata, kako u humanitarnom, tako i u društvenom  radu, i da  je dosta radilo na afirmacijii članstva, i da na današnji dan imamo preko 1.700 članova. Posebno je pohvalio naše podružnice u Novom Žedniku i Đurđinu, kao i udruženje Vrbljanaca GO u Subotici...

detaljnije
Ned, 18.12.2016 - 01:10
Subscribe to srpska zajednica