Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Stjepan Beretić

U sklopu programa Dužijance 2018. na Etno slašu u Đurdjinu - 2.6.2018. održano je priskakanje vatre koje se tradicionalno održavana na sv.Ivana Cvitnjaka.

Ned, 24.06.2018 - 09:04

Deo svečanosti, misa u katedrali Sv. Terezije i kolo na Trgu Žrtava fašizma.

Ned, 17.06.2018 - 17:38

Početkom meseca ograda oko katedrale je proširena i ojačana. To je bila čigledna najava da se oko katedrale radi ozbiljan zahvat.

Ukratko, stiglo se do faze ojačavanja tla oko tornjeva katedrale koja se radi specijalnom tehnikom ubrizgavanja materije koja dovodi do očvršćavanja tla, na dubini od 10 - 11 metara pa postupno na više. (više u prilogu o tome)

Ovaj postupak rade zajedno ekipe stručnjaka iz Mađarske i Slovačke.

Namera je izvođača da na taj način zaustave naginjanje tornjeva i da se potom saniraju nastale pukotine, uz kasnije redovno praćenje vertikalnosti tornjeva koje će biti obezbećeno postavljenim klinometrima. (više u prilogu o tome)

Takođe kip bogorodice, visine tri metra, koji se nalazi na vrhu krova, će doživeti restauraciju i bolje...

detaljnije
Pet, 27.04.2018 - 17:42

Osnovna škola „Matija Gubec“ šestu je godinu zaredom organizirala Međunarodni likovno-literarno-novinski natječaj „Bogatstvo različitosti“. Natječaj je ovo kojim se potiče učenike osnovnoškolskoga uzrasta na promišljanje vrijednosti raznolikosti u društvu i važnosti tolerancije. Ove godine svojim su radovima odgovorili na temu „Dobrim djelima promijenimo svijet“, pristiglo je preko 540 radova, a sudjelovali su učenici iz Bosne i Hercegovine, Makedonije, Njemačke, Slovačke, Hrvatske i Srbije.

Vrhunac je ovoga natječaja trodnevno druženje koje se održalo od 18. do 20. travnja, a tijekom kojega su se sudionici kroz osmišljene aktivnosti bolje upoznali i sprijateljili. Sudjelovali su tako u radionicama „Upoznajmo čula“, „Putevima glagoljice“, „Starinske sportske igre“, radionici...

detaljnije
Uto, 24.04.2018 - 09:51

Danas je Ivan Anušić, osječko-baranjski župan, posetio HKC Bunjevačko kolo gde je obišao prostorije i bio informisan o radu i problemima koje ima ovo društvo.

Takođe je posetio "Veliku crkvu" gde je vlč Stjepan Beretić govorio o istorijatu crkve kao i o stanju hrvatske rimokatoličke verske zajednice. Potom su gosti su obišli i Franjevačku crkvu gde je brat Danijel održao kratko predavanje o istoriji samostana.

Kasnije je održan sastanak sa predstavnicima Generalnog konzulata Republike Hrvatske a nakon toga poseta HNV-u, da bi na kraju najmlađi članovi folklornog društva održali kraći koncert za sve prisutne u sali HKC-a.

Zanimljiv detalj pre nastupa folkloraša je bio prikaz Subotice kroz vreme koji je pripremio Marjan Kiš sa retko čutim informacijama iz istorije...

detaljnije
Sre, 18.04.2018 - 13:43

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata organizirao je LIII. znanstveni kolokvij u povodu 250. godišnjice rođenja biskupa Pavla Sučića (11. siječnja 1767. – 13. travnja 1834.) koji je večers održan u Pastoralnom centru Augustinianum.

Predavanja su održali Vladimir Nimčević i Stjepan Beretić iz Subotice, Mirko Ćurić iz Đakova te dr. sc. Stjepan Blažetin iz Pečuha. Uvodnu riječ su imali dr. Pero Aračić, ravnatelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a Đakovo i Tomislav Žigmanov, ravnatelj ZKVH-a

Predavanja su dio Međunarodnog znanstvenog skupa održanog u Đakovu u prosincu prošle godine u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu u suradnji s Đakovačko –...

detaljnije
Čet, 08.03.2018 - 23:17

U organizaciji HKC Bunjevačko kolo održano je u prostorijama  sportske dvorane Tehničke srednje škole Ivan Sarić, Veliko prelo 2018. Na prelu je bilo oko 550 gostiju. Izabrane su i najljepše prelje, za drugu pratilju izabrana je Marijana Dulić iz Đurđina, prva pratilja je Katarina Harangozo iz Ljutova, a titulu najlišpše i zlatni dukat je ponela Dragana Sudarević iz Subotice. Najlipšu preljsku pismu napisala je Nevena Mlinko.

Ned, 28.01.2018 - 20:30

Katoličko društvo ,,Ivan Antunović“ početkom svake godine priređuje Dane biskupa Ivana Antunovića kojima se obilježava obljetnica smrti biskupa Antunovića, 13. siječnja 1888. godine.  Svečana sveta misa za pokojnog biskupa Ivana Antunovića slavljena je u nedjelju, 7. siječnja u katedrali-bazilici sv. Terezije Avilske. Misu je predvodio vlč. dr. Ivica Ivanković Radak, predsjednik Katoličkog društva „Ivan Antunović” uz još devetoricu svećenika. Na Misi je pjevao katedralni zbor Albe Vidaković, pod ravnanjem Miroslava Stantića.

U propovijedi je vlč. dr. Ivica Ivanković Radak istaknuo kako nas „blagdan Krštenja Gospodinova podsjeća da krštenjem postajemo djeca Oca nebeskoga, kćeri i sinovi Božji. To je naš kršćanski i vjernički identitet, koji...

detaljnije
Ned, 14.01.2018 - 13:35

Nekoliko detalja sa početka Božićnog koncerta u OŠ Matko Vuković.

Čet, 21.12.2017 - 19:41
Subscribe to Stjepan Beretić