Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Stjepan Beretić

Zbog vremenskih prilika koje nisu dozvoljavale da se svećana povorka održi kako je uobičajeno, odlučeno je da se predaja prvog kruva od ovogodišnjeg žita, gradonačelniku Bogdanu Labanu, obavi u katedrali Svete Terezije Avilske.

U prilogu govor gradonačelnika:

***

Poštovani gosti, cenjeni sugrađani, dame i gospodo,

Uvek je dobro biti zajedno. Zajedno razgovarati i dogovarati se; družiti se; zajedno raditi i zajedno slaviti. Danas smo ovde, u katedrali Svete Terezije Avilske, da zajedno proslavimo još jednu „Dužijancu“, tradicionalnu svetkovinu koja se povodom završetka žetve u našem gradu organizuje već više od 100 godina.

I ove godine је, u Đurđinu, održano tradicionalno „Takmičenje risara“, atraktivna manifestacija u okviru „...

detaljnije
Ned, 13.08.2017 - 16:38

U okviru Dužijance 2017. uz prisustvo mnoštvo posmatrača predstavljeni su ovogodišnji bandaš i bandašica Luka Gabrić i  Ana Ivanković Radak i izabrani najljepoši pratioci i pratilje bandaša i bandašice. Prvi pratioc i pratilja su, Dario Tumbas i Marija Gabrić drugi pratioc i pratilaj su, Luka Prćić i Olivera Pinter, treći pratioc i pratilja su Ivan Ivanković Radak i Ivana Poljaković.

Kasnije je održana Tamburaška večer..

 

Sub, 12.08.2017 - 12:00

U organizaciji Katoličkog društva „Ivan Antunović“ u četvrtak, 10. kolovoza u svečanoj dvorani HKC „Bunjevačko kolo“ održana je tradicionalna Književna večer u okviru Dužijance 2017. Na početku večeri brojne posjetitelje pozdravio je predsjednik Katoličkog društva „Ivan Antunović“ vlč. dr. sc. Ivica Ivanković Radak, istakavši značaj dr. Joksipa Andrića, čija je bogata književna i glazbena djelatnost bila tema književne večeri. Vlč. dr. Ivanković Radak kazao je kako ove godine obilježavamo 50. obljetnicu smrti Josipa Andrića, pripovjedača, jezikoslovca, publicista, velikog skladatelja  opere Dužijanca i  člana Hrvatskog katoličkog pokreta, koji je u svom djelovanju svjedočio svoju vjeru kroz angažiranu kulturnu djelatnost. 

Prvo izlaganje...

detaljnije
Pet, 11.08.2017 - 12:55

U Gradskom muzeju 4.7.2017. otvorena je izložba "S Božjom pomoći", u okviru programa Dužijance 2017.

Izložbu priređuje, Udruga bunjevačkih Hrvata "Dužiijanca" i Katoličko društvo "Ivan Antunović", u suradnji s Gradskim muzejom.

Pristunima se  obratio vlč. dr Ivica Ivanković Radak, predjsednik Katoličkog društva - Ivan Antunoović iz Subotice i direktor Gradskog muzeja Ištvan Hulo, dok je predavanje na temu - Bunjevačko veliko ruvo,  održala dr Aleksandra Prćić.

Izložba je otvorena do 4.9.2017. god.

Uto, 04.07.2017 - 23:00

Redovita skupština Katoličkog društva „Ivan Antunović“ održana je 7. lipnja u pastoralnom centru „Augustinianum“ u Subotici. Predsjednik Društva, mons. Stjepan Beretić molitvom je započeo sjednicu Skupštine, koja je u prvom djelu raspravljala o Izvješće o radu Društva za 2016. godinu, te Planu i programu za 2017., koji su na koncu jednoglasno usvojeni.

Društvo je u 2016. godini realiziralo različite manifestacije i sadržaje. Samostalno je priredilo Dane biskupa Ivana Antunovića 17. i 18. siječnja, potom Književnu večer u okviru Dužijance 2016. koja je održana u Subotici 11. kolovoza, a bila je posvećena prof. Beli Gabriću i skladatelju Milanu Asiću. Nadalje, Društvo je u 2016. godini također organiziralo i 30. „Zlatnu harfu“ u Subotici 8....

detaljnije
Čet, 08.06.2017 - 20:36

Subotička premijera dokumentarne serije Hrvatske radio televizije Pisme, bande, ljudi o tamburašima u Subotici održana u utorak 18.04.2017. u Velikoj vijećnici Gradske kuće.

Dokumentarnu seriju (3 epizode po 30 minuta) snimio je HRT-ov Produkcijski odjel Kultura – uredništvo emisija pučke i predajne kulture, na području grada Subotice i okolice u ožujku/travnju i rujnu 2016. godine. 

Ova trodijelna dokumentarna serija upoznala nas s prošlošću i sadašnjošću glazbe za tambure u Subotici i okolici, odnosno kod Hrvata Bunjevaca, tijekom zadnjih sedamdesetak godina – od razdoblja prije i nakon II. svjetskog rata, do danas.

Režiju potpisuje Branko Ištvančić, koji je uz Alekseja Pavlovskog i...

detaljnije
Sre, 19.04.2017 - 08:19

U nedelju 26.02. održano je sedmo Prelo sićanja u organizaciji HKC "Bunjevačko kolo" i Katoličkog društva "Ivan Antunović".

Pon, 27.02.2017 - 20:25

U organizaciji HKC "Bunjevačko kolo"  u sali Tehničke škole "Ivan Sarić" održano je Veliko prelo.

U prilozima izjave za medije i gradonačelnika Bogdana Labana i Slavena Bačića, predsednika Nacionalog saveta hrvatske nacionalne manjine.

Drugi deo Velikog prela pogledajte ovde.

 

Ned, 05.02.2017 - 08:54

Detalji sa novogodišnjeg koncerta u Velikoj većnici Gradske kuće.

Nastupili su solisti: Pamela Kiš Ignjatov, sopran i Mirna Radulović.

Dirigent je bio Paško Čaba a koncertmajstor je bio Miloš Nikolić.

Za promenu nije bilo uobičajenog zdravica gradonačelnika, a zadnja numera je ostavila utisak na goste koncerta!

Pet, 30.12.2016 - 23:54

10.12.2016. u sportskoj dvorani Tehničke škole „Ivan Sarić“ održan je svečani godisnji koncert folklornog odjela HKC“Bunjevačko kolo“ gde su pored svih sekcija folklornog odjela učestvovali i pjevačka skupina Centra i ogranak folklornog odjela iz Žednika te gosti: Ženska pjevačka skupina „Mendule“ iz Vrsara, HGD „Sv.Cecilija“ iz Korčule i KUD „Mate Balota“ iz Raklja.

Gradonacelnik Korčule ing. Andrija Fabris, predsednici i predstavnici udruga koje su gostovale na koncertu, FA Lisinskog iz Vinkovaca i domaćina HKC Bunjevačkog kola su prije koncerta održali sastanak sa predstavnicima HNV-a FA Lisinski iz Vinkovaca, HGD"Sveta Cecilija" iz Korčule i HKC"Bunjevačko kolo" imaju potpisan sporazum o trojnom bratimljenju i suradnji.

Drugi deo pogledati...

detaljnije
Pon, 12.12.2016 - 19:39
Subscribe to Stjepan Beretić