O bombi u Paliću

Sre, 16.11.2005 - 12:00 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

STRUČNjACI UVERAVAJU DA U PALIĆU NEMA BOMBE - DNO BEZBEDNO, RONIOCI SUMNjAJU

Aparati nisu pokazali nikakvo geomagnetno zračenje, ronioci ipak izronili parče projektila

Palićko jezero do sada je dobijalo različita uverenja - uvek o lekovitosti vode i mulja, ali sada prvi put ima i uverenje da je voda – bezbedna i da u njoj nema eksplozivnih naprava. Pre dva dana dogodilo se i to: uverenje je Zoranu Arsiću predsedniku Skupštine palićke mesne zajednice uručio Petar Mihajlović, direktor Centra za razminiravanje Vlade Srbije.

Nakon dve faze ispitivanja koje je sproveo PMC Inžinjering iz Beograda tokom kojih je posebnim savremenim uređajima pregledano 12 hiljada kvadratnih metara vode do dubine od 20 metara, od čega je četiri petine debljina mulja, utvrđeno je da standardni instrumenti za ovu vrstu problema ne registruju nikakvo geomagnetno zračenje. To ukazuje na činjenicu da na istraživanom području nema neeksplodirane bombe.

Ipak, da 27. maja 1999. godine kada je pala bomba i eksplodirala u Vikend naselju odnoseći jednu žrtvu, Palićanima nisu bile samo «velike oči u strahu» kada su videli i da je jedna bomba pala u jezersku vodu u visini Muškog štranda, tvrde ronioci. Ištvan Valihora, predsednik palićkog ronilačkog društva pokazao je i parče metala, za koje tvrdi da je deo projektila koje je izronio iz jezera i svečanu konferenciju za novinare na kojoj je Palić nakon šest godina neizvesnosti trebao i zvanično biti proglašen bezbednim, pretvorio u debatu o tome kako se traže bombe.

Nema sumnje da je palićka mesna zajednica potražila najodgovornije za taj posao. Međunarodni centar za deminiranje i pomoć stradalima od mina, kako je rekao njihov potpredsednik Goran Gračnik, odmah su bili spremni da pomognu jednoj lokalnoj zajednici. Ujedinjene su snage sa republikim Centrom za razminiravanje, stigla je finansijska pomoć američke Vlade te i kada je subotička opština dala šest hiljada dolara, sakupljeno svih potrebnih 18.450 dolara za ovaj posao. Trajao je u dve faze i bio poveren «PMC Inžinjeringu» koji je i ganđovao Centar za geomagnetska istraživanja. Direktor «PMC inžinjeringa» Dragutin Cvetković i inžinjer iz Centra Saša Vukadinović objasnili su da je korišćen savremeni kanadski uređaj koji nije dao informacije da u vodi i mulju na dubini, može se reći i nešto preko 20 metara, postoji metalni predmet. Prema Vukadinovićevim rečima beleženo je «neočekivano mirno magnetno polje». Dovoljno za zaključak da ovde nema neeksplodirane bombe. Tako su se podaci dobijeni od 25 očevidaca da je bomba pala, kao i podaci od NATO-a koji prema rečima MIhajlovića nisu uvek odgovarali stvarnom stanju na terenu, nisu bili od velike koristi.

Valihora i njegove kolege ronioci ipak sumnjaju u ozbiljnost namere da se utvrdi da li u Paliću ima ili nema bombe. Nakon verbalnih duela o tome kako se mogu tumačiti geomagnetska zračenja, ipak je kao zaključak došlo objašnjenje gosta iz Slovenije koji je rekao da je izronjeni deo nekog projektila verovatno deo bombe koja je tog dana pala u Vikend naselju te da se nalazi kao i ozbiljnost namere ne mogu dovoditi u pitanje.

*

POVODOM  KONFERENCIJE ZA ŠTAMPU O BOMBI U PALIĆKOM JEZERU
 
Verovatno  bez loših namera, veći deo novinara je , umesto informacije, dao dezinformaciju sa pomenutog skupa. To se desilo zbog toga što, kao gosti koji smo bili uredno najavljeni ispred FBD ( FORUM ZA BEZBEDNOST  I  DEMOKRATIJU ) sa sedištem u Beogradu nismo bili u prilici da iznesemo ono što smo smatrali da je ovom prilikom potrebno. Članovi ekipe gostiju bili su: Valihora Ištvan, Kiš Bela i Branisavljević Đorđe.

Valihora Ištvan je  predstavljao civilni sektor te je prisustvovao i kao  član saveta mesne zajednice Palić. Savet je imao zadatak da pokrene inicijativu oko pitanja bombe ali je u proceduri potpuno preskočen.

Bela  Kiš  podpukovnik u penziji koji je specijalista za pronalaženje i uništavanje NUS-a (neeksplodiranih ubojnih sredstava) i jedini je stručnjak u državi sa priznatom međunarodnom licencom za vršenje ovakvih poslova. Prema tome na tom skupu je definitivno bio jedino stručno lice po pitanju pirotehnike. Na ovom skupu je bio prisutan kao gost, inače u FBD rukovodilac ekspertskog tima za rešavanje problema neeksplodiranih UBS.

Branisavljević Đorđe  također član FBD  kao bivši starešina  Ratne mornrice, inžinjer specijalista za ultrazvuk na podmornicama. Sada je savezni ronilački instruktor  predsednik RSS ( ronilački savez Srbije ) i predsednik ronilačkog kluba Spartak iz Subotice. 

Ne želimo niti ovaj put da izlažemo naša mišljenja, zapažanja i predsojeće akcije jer ćemo na organizovanoj javnoj tribini izneti sve ono što nismo mogli, već pomenutom prilikom. Javnost i mediji će biti na vreme obavešteni o vremenu i mestu održavanja tribine. 

Branisavljević Đorđe
Subotica 24.XI 2005

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Da bismo pojasniji svoje zaključke, moramo navesti neke balističke primere tj. ponašanje projektila pri udaru a kada eksplozija izostane.

Bombe koje prodiru kroz različite sredine (voda-zemlja, beton-zemlja, objekat-zemlja) u najvećem broju slučaja skreću sa pravca svoje prvobitne putanje.

 

 

 

 

 

 

Primer gde je u Kuli 1999 godine prošao kroz krov hale, udario u pod okrenuo se i izleteo iz objekta.

Aerodrom Sombor 2001

Žutom strelom prikazana je putanja prodora bombe MK 82 (250 kg.) nakon udarca u betonski pokrivač piste...

detaljnije
Post date: Pet, 09.09.2016 - 09:52
Nikola Miković

Posle pisanja Đorđeta Branisavljevića, u njegovom blogu, o staroj poznatoj temi Ima bombe nema bombe u našem jezeru Palić, javio se i jedan svedok koji je bio video - doživeo taj momentat na obali Muškog štranda.

No pre toga, radi povezanosti treba, pročitati tekst na linku  što se tiče zvaničnog dela “istrage” o tragovima bombe u jezeru koji je svojevremeno pisala A.Isakov za Politiku iz 2005. (ovde - https://www.subotica.info/2005/11/16/o-bombi-u-palicu).

A tu su i još dva (https://www.subotica.info/blog/dorde-branisavljevic/ima-bombe-nema-bombe  i ...

detaljnije
Post date: Sre, 07.09.2016 - 12:32

Prvi deo serijala - Ima bombe nema bombe - pogledati ovde

 

FORUM ZA BEZBEDNOST I DEMOKRATIJU, u daljem tekstu FBD, preko svog ekspertskog tima predeuzeo je niz akcija da upozna javnost sa nedostacima načina rešavanja problema zaostalog neeksplodiranog ubojnog sredstva u jezeru Palić.

FDP je preko dnevnog lista „Magyar Szo“ prije predavanja Certifikata o nepostojanju NUS u jezeru, upozorio javnost o manjkavostima i propustima u provođenju tehničkog izviđanja naručenog od strane  ITF.

Tokom konferencije za štampu povodom svečane predaje...

detaljnije
Post date: Čet, 04.08.2016 - 00:02
Custom Search