Radionica Telekoma

Sre, 30.05.2007 - 11:05 -- nikola.tumbas

Prva u nizu kreativnih radionica, koje je organizovao Telekom Srbija, održana je danas u Ekocenrtu na Paliću u cilju prezentacije svojih usluga. U direktnom kontaktu sa korisnicima voditelji radionica su prezentovali sve mogućnosti  koje Telekom pruža na području fiksne i mobilne telefonije, prenosa podataka, ADSLa, interneta, itd

Zapis uvodne reči sa radionice...

FIKSNA  TELEFONIJA

Današnja kreativna radionica pod nazivom „Usluge Telekom Srbija u funkciji uspešnog biznisa“ je prva u nizu koje će biti organizovane u narednom periodu. Radionica je zamišljena kao interaktivna kominikacija između Vas-korisnika naših usluga i nas kao predstavnika Preduzeća.

Osnovni zadatak i cilj Preduzeća Telekom Srbija jeste unapređenje kvaliteta komunikacije, poboljšanje stepena zadovoljstva korisnika, profesionalno, brzo i efikasno reagovanje na zahteve tržišta, osmišljavanje ponude novih savremenih proizvoda i usluga.

Pre nego pređemo na prezentaciju nekih od naših usluga, ukratko-par reči o nama i telekomunikacijama u Srbiji.

Težnja Srbije da se što pre poveže sa Evropom uslovila je prvo razvoj međunarodnog, a posle i unutrašnjeg telegrafskog saobraćaja. 15.mart 1855.g. se smatra danom zvaničnog otvaranja telegrafskog saobraćaja. Prva telefonska linija instalirana je u Beogradu 1883.godine samo 8 godina posle Belovog konstruisanja prvog telefonskog aparata. Kapacitet telefonske centrale iznosio je 50 brojeva, a međumesna telefonska mreža uspostavljena je između Beograda i Niša za vreme primirja u Prvom srpsko-bugarskom ratu. Uvođenjem telegrafskog i telefonskog saobraćaja, zatim radio telegrafije i radio telefonije i razvojem mobilne telefonije, Srbija se uključila u svetsku telekomunikacionu mrežu.

SEDIŠTE -  vlasnička struktura

Početkom juna ove godine, tačnije 01.06.2007.g. TS proslaviće 10 godina od svog osnivanja. Sudeći prema postignutim rezultatima jasno je da je u prvoj deceniji svog postojanja izrastao u ozbiljnog nacionalnog telekomunikacionog operatera i regionalnog lidera u ovoj oblasti.

Sve je počelo juna 1997.godine, kada su, po ugledu na razvijeni svet, iz sastava JP PTT Saobraćaja „Srbija“ izdvojene telekomunikacije i osnovano Preduzeće TS kao akcionarsko društvo. Nešto kasnije stranim strateškim partnerima prodato je 49% akcija – italijanskom STET-u 29%, a grčkom OTE-u 20% akcija. Vlada Srbije je tada zadržala 51% vlasništva i „zlatnu akciju“ koja je podrazumevala pravo VETA na sve strateške odluke koje je donosio Upravni odbor. Sredinom 2003.godine Vlada Srbije je od italijanskog STET-a otkupila njegov deo paket akcija u Telekom Srbija. Na taj način država je postala vlasnik 80 % kapitala Telekom Srbija i zlatne akcije. Grčka kompanija OTE je zadržala svojih 20% akcija.

Telekom Srbija je i pored veoma velikih investicija u iznosu od preko 1130 miliona evra u poslednjih 5 godina, uspeo da udvostruči svoje prihode u odnosu na 2001.godinu i da ostvari značajne profite. Prošle godine je naša kompanija isplatila 132 miliona evra dividendi akcionarima. Plan je da se nastavi sa ovakvom strategijom, bez obzira što od juna 2005.godine nismo jedina firma koja može da ima licencu u oblasti fiksne telefonije.

REGIJA  

Telekom Srbija je organizovana u 4 regije: regija Sever, Beograd, Centar i Jug. U nadležnosti IDR Sever je područje Vojvodine bez MG 013 Pančevo. Sedište IDR Sever je u Novom Sadu, a regija pokriva područja sledećih gradova: Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Kikinda, Sombor i Sremska Mitrovica.

Ukupan raspoloživi instalirani pretplatnički kapacitet fiksne telefonije u Preduzeću na dan 01.05.2007. iznosio je 3.154.110, a ukupno uključeni kapacitet je 2.807.189 priključaka. U regiji Sever je uključeno ukupno 639.319 ekvivalentne linije što iznosi 22% od ukupno uključenih ekvivalentnih linija u Srbiji.

Broj instaliranih priključaka na 100 stanovnika u Srbiji je 42,07 što predstavlja značajno približavanje evropskom proseku.

IJ  SUBOTICA

IJ Subotica pokriva teritoriju opštine Ada, Bačka Topola, Kanjiža, Mali Iđoš, Senta i Subotica na kojoj živi 271.444 stanovnika prema popisu stanovnika iz 2002.godine.

Na dan 15.05.2007. imamo uključeno 91.353 ekvivalentne linije od čega 84.332 POTC-a-analognih, 2638 ISDN baznih i 51 ISDN primarnih  ekvivalentnih linija.

Na području IJ Subotica je ostvaren značajan porast uključenja ekvivalentnih linija od 2001.g do 2007.godine. U 2001. godini smo imali nešto više od 70.000 ekvivalentnih linija, a danas preko 90.000 što znači da smo u ovom periodu povećali broj uključenih ekvivalentnih linija za preko 20.000.

DIGITALIZACIJA

Jedan od primarnih ciljeva koje je Telekom Srbija postavila u svom poslovanju jeste potpuna digitalizacija mreže koja će omogućiti podršku novim savremenim servisima i potpuno praćenje najnovijih trendova iz oblasti telekomunikacija. Danas je mreža IDR Sever digitaalizovana u 92,50%, što znači da je postignut najviši stepen digitalizacije u Srbiji u odnosu na druge regije. MG 024 to jest IJ Subotica digitalizovana je u 97,78 % mreže, a cilj na je da do kraja 2007.godine budemo grad bez dvojnika i 100% digitalizovana IJ.

NAJVAŽNIJE USLUGE KOJE PRUŽAMO

Najvažnije usluge koje pružamo prikazane su:

  • Fiksna telefonija
  • Mobilna telefonija
  • Prenos podataka
  • Internet (dial up, ADSL, direktni pristup internetu)
  • IN servisi
  • Usluge printing centra
  • Telehousing
  • Pretplatne telefonske kartice
  • Žuto bele strane
  • Javne telefonske govornice
  •  ISDN aparati...

DODATNE USLUGE U FIKSNOJ TELEFONIJI

Ukoliko imate telefon sa tonskim biranjem na digitalnoj centrali TS vam nudi niz dodatnih telefonskih usluga kao što su:

  • identifikacija poziva
  • preusmeravanje poziva
  • poziv na čekanju
  • konferencijska veza

MOJ RAČUN

Internet uslugom  MOJ račun, kompanija TS a.d. Vam omogućuje da preko Interneta sami, besplatno, vidite račun za usluge koje Vam je pružio Telekom Srbija – kako onaj poslednji, tako i prethodne. Pored toga možete sami da izlistate i odštampate (besplatno) detaljnu specifikaciju svih svojih razgovora u jednom mesecu, pa i da specifikaciju prebacite kod sebe na računar u formatu koji Vama najviše odgovara: tekstualni, excel i sl. Usluge ovog tipa primenjuju vodeći telekom operateri u svetu, a Vaš operater TS sada je među prvima na Balkanu koji pruža ovu uslugu u fiksnoj telefonskoj mreži.

KOMUNIKACIJA SA KORISNICIMA   

Sve zahteve, pitanja i savete u vezi fiksne telefonije i usluga koje nudi TS možete uputiti i dobiti na jedan od sledećih načina:

- Telekom centar predstavlja mesto direktnog kontakta i vrata koja kompanija TS otvara svojim korisnicima. U njima je omogućeno podnošenje zahteva za novi priključak ili seobu istog, dobijanje listinga odlazećih poziva, vršenje kontrole telefonskog računa, kao i dobijanje svih informacija iz oblasti fiksne telefonije. Telekom centar u Subotici se nalazi u ulici Prvomajska broj 8, opremljen je najsavremenijom opremom, a radno vreme je svakim danom od 8h do 19h, a subotom od 8h do 14h.

- Sve zahteve i informacije možete dobiti i putem jedinstvenog broja Info centra 9813. 9813 predstavlja jedinstveni broj za područje cele Srbije putem koga se mogu dobiti sve bitne informacije iz oblasti fiksne telefonije u vezi sa telefonskim računom, cenama i vrstama usluga kao i načinom njihovog aktiviranja. Osim ovih informacija pozivanjem broja 9813 mogu se podneti zahtevi za novi tf.priključak, za aktiviranje dodatnih telefonskih usluga, za instalaciju ADSL-a, može se uložiti reklamacija na telefonski račun.
-Sve zahteve i nejasnoće možete razrešiti i elektronskom poštom preko adrese [email protected], preko web sajta nadlanu.com, pismeno na adresu TS IJ Subotica, Prvomajska 2-4, a velikim korisnicima će naš ki akaunt menadžer biti na raspolaganju za sve potrebe iz oblasti telekomunikacija.

info: Tatjana Svirčev

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search