Szent István

Sub, 18.08.2007 - 17:00 -- nikola.tumbas

Az ünnep értékei



Több ezren voltak a VMSZ központi, Szent István-napi rendezvényén Palicson



Szombaton a többéves hagyományoknak megfelelíµen délután kézműves kirakodóvásárral kezdíµdött Palicson, majd ünnepi szentmisével folytatódott Szabadkán a Vajdasági Magyar Szövetség központi, Szent István-napi rendezvénye. A Magyar Polgári Szövetség moholi rendezvényén mintegy százan jelentek meg, pedig a műsor színvonalas volt.



A Szent Teréz-székesegyházban dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek celebrált szentmisét. Palicson már kora délután gyülekezett az ünneplíµ közönség, akiket kirakodóvásár is várt. Fafaragók, selyemfestíµk, nemezelíµk munkáit vásárolhattuk meg, de volt számos ékszerkészítíµ, szuvenírt is



árultak és természetesen a cukrászok sem maradtak el a rendezvényríµl. Már délután lehetett üdítíµt, sört venni, valamint hamburgert is készítettek, estére pedig megfíµtt a birkapaprikás. Az ünnepségre érkezíµ több ezres tömeget a Szabadkai Filharmónia fúvószenekara fogadta.



Pénzes János nevében Miocs József szólt az ünneplíµkhöz, aki hangsúlyozta, a kenyér megáldása köszönet az ajándékért, és figyelmeztetés a testvéri osztásra.



Orosz Attila református lelkipásztor azt mondta, mindannyian bízunk valamilyen változásban, valamilyen gazdasági csodában, ami megoldja a hétköznapi gondjainkat, amelyet talán az Európai Unióban, vagy másban látunk. Azonban nem mindig úgy alakul ez a változás, ahogyan szeretnénk, mert kemény és lelkiismeretes munkára int bennünket Isten igéje.



- Minek jöttünk ma ide? - tette fel a kérdést az evangélikus egyház nevében Dolinszky Árpád szuperintendens, majd folytatta: - Az ünnep velejárója az, hogy valódi értékei köré tud gyűjteni embereket, ha lehet, tömegeket is. Kivesszük a részünket az ünneplésbíµl, de vajon ezért jöttünk ma csupán ide? De még jobban azért, hogy az ünnepünk értékei által megajándékozottak legyünk mindannyian. Mert augusztus 20-a nem attól lesz különleges, mert jól kivettük az ünnepbíµl a részünket, meg mert a szervezíµk is úgymond mindent beleadtak. Ez tagadhatatlan, ez is fontos. Hanem az ünnep értékei teszik még mindig az összmagyarság eríµt adó ünnepévé huszadikát - mondta Dolinszky Árpád.



Az egyházak képviselíµinek szavai után megáldották az új kenyeret, amelyet Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szegett fel.

 

Pásztor István ünnepi beszédében hangsúlyozta, emlékezünk a múltra és fürkésszük a jövíµt. A Hol vagy magyarok tündöklíµ csillaga, ki voltál valaha országunk istápja szavakkal kezdíµdíµ, tizenhatodik századi, ismeretlen szerzíµ által Szent Istvánhoz címzett dal, amely Kölcsey Himnusza elíµtt a magyarok himnusza volt.



- Nem elégedhetünk meg a tények felsorakoztatásával. István művével érintkezési pontokat kell keresnünk. István nagysága nem csak és kizárólag az államalapítás és egyházalapítás intézményében fogalmazható meg. Még inkább abban, hogy alkalmazkodni kell, változni kell, hogy talpon is megmaradjanak a magyar nemzetségek a Kárpát-medencében. Mennyi feladat vár ránk, hogy helyzetet és kapaszkodót teremtsünk vállalkozóinknak, munkavállalóinknak, hogy jobb életkörülményeket teremtsünk falvainkban és városainkban. Nem kapjuk senkitíµl sem ajándékba. ?lságos ígéretek ellenére senki sem csinálja meg helyettünk. Hiszem és vallom, hogy van még eríµnk. Hogy a vajdasági magyar közösség eríµre tud kapni. Mi, a Vajdasági Magyar Szövetség az egység megteremtésének élenjárói vagyunk és leszünk. Mindenki egyaránt fontos. Azt szeretném, ha 300 ezren közösen fogalmaznánk meg céljainkat, és közösen valósítanánk meg íµket. ?t kell tudnunk lépni saját árnyékunkat. Ezer évvel ezelíµtt István számára világos volt, hogy szövetségesek nélkül elveszik nemzetfenntartó eríµfeszítése. Mi is tudjuk, e nélkül alig van esélyünk. De nekünk csak igaz szövetségesek kellenek. Akik elfogadnak, tisztelnek bennünket. Felismertük és felismerjük az ordast, még ha liszttel is szórja be magát, báránybíµrt vet a hátára, és magyarul beszél. Ilyen szövetséges nem kell - mondta Pásztor István, akinek ünnepi beszédét taps szakította félbe.



A közönséget üdvözölte Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal külkapcsolatokért és nemzetpolitikáért felelíµs szakállamtitkára is, aki köszönetet mondott a vajdasági magyarságnak a bátorságért, munkáért, eríµfeszítésért, aminek eredménye az, hogy ma nemcsak arról gondolkodhatunk, hogy milyen jó volt magyarnak lenni, hanem arról is, hogy mit tehetünk az elkövetkezíµ években.



- Eldöntötték, hogy magyarok akarnak maradni, de a szülíµföldjükön akarnak boldogulni. Azt látom, hogy ha megkérdezzük ma a vajdasági magyarság többségét, mit szeretne, milyen nemzetben gondolkodni, akkor mindenféle koncepció nélkül tudja, hogy mit akar. Megíµrizve nyelvét, kultúráját



magyarként szeretne boldogulni a szülíµföldjén, vagyis itt szeretne, magyarként versenyképes európai lenni - mondta Gémesi, akinek e szavait kitöríµ tapssal üdvözölte a közönség.



Az ünnepi beszédek után a Konkoly együttes lépett színpadra, akik megzenésített verseket adtak elíµ. Többek között Petíµfi Sándor, Wass Albert művei is elhangzottak. í•ket a vajdasági művészek csapata követte, Bakos ?rpád, Pálfi Ervin, Kovács Nemes Andor, Földi Lilla és Simon Valentina, akik musical és rockopera részleteket adtak elíµ magyarul. Felcsendültek az ismeríµs dallamok a Hairbíµl, a Jézus Krisztus Szupersztárból, az István a királyból.



Néhány szerelmes dalt adott elíµ Szekeres Adrienn, az egykori Unisex együttes énekesníµje, majd pedig a Night Cruisers lépett színpadra. Az örökzöld dalokat muzsikáló együttes fantasztikus hangulatot teremtett a tóparton, a fiatal és az idíµsebb generáció nagy örömére. Az együttes, amely a tavalyi



Szent István-napi rendezvényen lépett elíµször színpadra, éjfélig táncoltatta a szépszámú közönséget.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search