Protesti u Subotici

Pon, 18.02.2008 - 18:00 -- dejan.malagurski
Kolekcija članaka: 
Protestna šetnja
Protestna šetnja

 

PROTESTI ZA DANAS ZAVRŠENI

     Povodom proglašenja nezavisnosti Kosova, juče je zabeleženo nekoliko incidenata u našem gradu. Povređenih nije bilo a zabeležene su samo materijalna šteta. Nakon demoliranja istih restorana u Beogradu i Novom Sadu, na meti nezadovoljnih ovakvom odlukom kosovskih institucija našao se subotički MekDonalds. Za sada nepoznati počinioci su u 22.55 sinoć razbili dva stakla na izlogu restorana smešetenog u prizemlju gradske kuće i udaljili se u nepoznatom pravcu. Kako nam je potvrdio portparol policijske uprave u Subotici, Ljubiša Ivanović, rad na utvrđivanju identiteta izvršilaca je u toku. Šteta na objektu će biti naknadno utvrđena, a prva prijavljena procena nadležnih u MekDonaldsu iznosi 30.000 dinara.

Na forumu jednog subotičkog sajta danas je za 17 časova najavljen protestni skup protiv samoproglašenja nezavisnosti Kosova. Na forumu su se mogle videti poruke sadržine: "Vidimo se kod Plave fontane u 17 časova..."itd. Danas u 17 časova ispred Plave fontane sakupilo se oko 300 mladih ljudi glasno protestujući pesmama i parolama protiv samoproglašenja Kosova pod nadzorom žandarmerije i policije u velikom broju. Nakon uzvikivanja "Kosovo je Srbija" i sličnih parola protestanti su se zaputili prema Hrvatskom i Mađarskom konzulatu, potom prema pekari Proleće koja se nalazi na uglu ulica Cara Lazara i Zmaj Jovine da bi potom otišli pred tek do pola izgrađenu džamiju pred kojom su uzvikivali iste parole. Da je novinarski posao više nego opasan u ovakvim situacijama dokazalo se večeras i u našem gradu kada su ispred Hravatskog odnosno Mađarskog konzulata napadnuti novinari iz dve subotičke redakcije. Nakon uzvikivanja parola ispred džamije u izgradnji , protestanti su se vratili na gradski trg, ponovo kamenicom razbili tek popravljeno staklo na Mekdonalds-u , pogodili jednog policajca u štitnik kada su se polako i počeli razilaziti pevajući navijačke pesme.

Menadžer gradskog odbora LDP-a Ivan Francišković smatra da osobe koje su juče napale zgradu LDP-a i kuću Čedomira Jovanovića jesu mlađe osobe ali nikako ne huligani. Ivan Francišković apelovao je na sve ljude da ne ruše imovinu Republike Srbije i dodao da za proglašenje nezavisnosti Kosova nije kriva Liberalno Demokratska Partija nego pogubna politika koja se vodila prema ovoj pokrajini unazad mnogo godina. Takođe Francišković je osudio i medijski tim RTS-a koji je unazad dve nedelje pumpao atmosferu i doveo je do usijanja. Gradski odbor LDP-a održao je večeras radni sastanak na kojem je doneto saopštenje a koje će u toku sutrašnjeg dana biti predočeno javnosti. Trenutno dok u našem gradu traju protesti kancelarije LDP-a su prazne.

Nataša Kopilović - Sremac/Boris Šuman
Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

U vremenskom periodu između 22. februara i 25. februara razbijen je jedan prozor opštinskog odbora LDP-a Subotica. Tačno vreme kad se ovo dogodilo se ne zna, s obzirom da vikenom nema nikog u navedenim prostorijama. Milicija je izvršila uviđaj, a čeka se i saopštenje LDP-a.

Post date: Sub, 23.02.2008 - 19:00

Tokom noći predsednik SO Subotica Saša Vučinić obišao je mesta na kojem su tokom dana bili izgredi prilikom protestne šetnje grupe mladih Subotična.

Kasnije u prilogu video izveštaj o ovome....i izjava predsednika.

Post date: Uto, 19.02.2008 - 00:05

Staklo na ulazu u McDonalds - je kolateralna šteta sinoćnjeg izražavanja negodovanja nekolicine mladih, u cenru grada negde oko 23.00, povodom proglašenja nezavisnosti Kosova. (Nezvanično saznajemo da  su nastradali još prozori pekare Evropa, Složne braće, poslastičarnica na Teslinom naselju i lokal u Žedniku).

U celini Subotica će očigledno kao sredina imati poveću kolateralnu štetu, naročito u međuljudskim odnosima mladih različitih nacija. ( videti nastavak OUTBREAK)

13.00 - Tokom dana pristiglo je još informacija i evo zvaničnog saopštenja SUP Subotica.

...

detaljnije
Post date: Pon, 18.02.2008 - 03:00
Custom Search