XV Naučni skup Tehnologija, kultura i razvoj

Uto, 09.09.2008 - 10:00 -- nikola.tumbas

U Eko centru, na Paliću, otvoren XV Naučni skup Tehnologija, kultura i razvoj sa temom  3K Korupcija - Kriminal - Kič: stanje, uzroci, posledice i strategija minimiziranja.

Bez dekriminalizacije i depolitizacije policije i obavještajnih službi Srbija se neće moći izboriti s korupcijom i kriminalom, poručio je danas na Paliću poznati beogradski odvjetnik Božo Prelević. On je, govoreći o generatorima kriminala i korupcije u zemlji, istaknuo veliku ulogu u rješavanju toga problema ima državna administracija, odnosno političke organizacije.

- Bez dovoljno stručnih kadrova u policiji, tužiteljstvu i pravosuđu ne postoji apsolutno nikakva mogućnost adekvatne borbe protiv korupcije i kriminala, te se u tom slučaju nedovoljan kapacitet administracije pojavljuje kao jedan od ključnih uzroka koji generiraju kriminal i korupciju, - naveo je Prelević.

Govoreći u kontekstu teme ovogodišnjega skupa "Korupcija, kriminal i kič – stanje, uzroci, posljedice i strategije minimiziranja" Prelević ističe da su korupcija i kriminal lako vidljivi i da ih može prepoznati svaki prosječni građanin.

Na temu kriminala, kiča i korupcije tijekom tri dana trajanja skupa govorit će nekoliko desetina poznatih srbijanskih stručnjaka. Predsjednik Programskog odbora Udruge "Tehnologija i društvo" Vlastimir Matejić okupljenima je u palićkom «Eko centru» ukazao zašto su ta tri područja važna za europsku perspektivu Srbije: "Ova tri velika 'K' označavaju nas na neki način i u mnogome nas razvojno ograničavaju".

Druga tema skupa je "Razvoj gospodarstva i društva zasnovanih na znanju i nacionalnim kulturnim osobenostima". Profesorica Srbijanka Turajlić ističe da razvijeni svijet sve više uviđa prednosti izgradnje društva znanja, kao neograničenom resursu.

Ističući primjer Finske kao zemlje koja je na tim temeljima izgradila sređeno bogato društvo, Srbijanka Turajlić kaže da Srbija sebe neopravdano predstavlja kao zemlju koja obrazuje vrhunske stručnjake: "Realnost je da nitko nikada u Srbiji nije ozbiljno pričao o ciljevima i ishodima onoga što mi školujemo".

Tijekom tri dana znanstvenog skupa bit će predstavljeno više desetina radova posvećenih problemima približavanja zemalja Zapadnog Balkana EU.

Na važnost promišljanja o tim temama ukazala je i generalna konzulica RH u Subotici Ljerka Alajbeg.

(Više o znanstvenom skupu koji se održava na Paliću čut ćete u srijedu, 10. rujna, u emisiji Otvoreni studio i to kroz šire izvode iz izlaganja Srbijanke Turajlić i Bože Prelevića.)

info: Josip Stantić  (www.SuboticaDanas.info)

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Dopunu izveštaja, stavljenu 11.09.2008. pogledajte u nastavku ovog teksta...

Uvodna saopštenja danas su imali Vida Ognjenović, Srbijanka TurajlićBožo Prelević  i Vlastimir Matejić. Neka od saopštenja možete preuzeti u PDF fajlu u prilogu.

Posle saopštenja za raspavu se javio Dragan Domazet, bivši ministar za Nauku, tehnologiju u razvoju u vladi premijera Zorana Đinđića:
 

Gospodo, ne znam šta čovek može da kaže posle ovih uvodnih izlaganja. Sama ta izlaganju su dovoljna za ovo što smo došli i dalje ne moramo da pričamo, već nam se isplatio put da ovo sve čujemo, pa ipak imah hrabrosti da se javim i par stvari kažem jer imam utisak da neke stvari nisu rečene....

detaljnije
Post date: Uto, 09.09.2008 - 12:00
Custom Search