Prvi subotički arhivski dan

Uto, 23.09.2008 - 10:00 -- nikola.tumbas
Unsospiro
Unsospiro

Govor Stevana Mačkovića na otvaranju prvog susreta Subotički arhivski dan.

Prošle godine, gotovo u ovo isto doba, meseca septembra, Istorijski arhiv Subotica obeležio je 60 godina svoga delovanja kao ustanova. Ponosni smo da su u Subotici koreni organizovanog staranja i čuvanja pisanih dokumenata – arhiviranja kao takvog, mnogo stariji i sežu čak u 1743. godinu1, no naša ustanova je ipak mnogo mlađa, ali čuva gotovo u kontinuitetu arhivsku građu upravo od tih dalekih vremena.

Već tada, sa nama su bili i predstavnici većine arhiva koji su pozvani na ovogodišnji skup „I subotički arhivski dan“. Tim događajem, koji je imao više slavljenički karakter, pokušali smo da obeležimo naših prvih šest decenija delovanja i rada, ali i da budemo dobri domaćini, u čemu smo nadam se i uspeli.

U današnje vreme kada razmena informacija putem modernih tehnologija, posebno interneta,  beleži ogroman trend rasta, jasno je da i Arhivi moraju da slede taj pravac, da budu spremni i uključeni u ta dešavanja, da se i kod njih otvaraju takvi modusi komuniciranja sa javnošću, zainteresovanim strankama i istraživačima.

Tako već sada, gotovo svaki arhiv, pa i naš (www.suarhiv.co.yu ), tim putem, na svojim web stranicama daje osnovne informacije o svome radu i aktivnostima, o arhivskoj građi koju čuva. Tim se putem najbrže i najlakše može doći i do mnogih korisnih podataka o praksi i položaju arhiva u drugim državama, kao i onih u zemlji.

Ipak i pored toga, direktni kontakti arhivskih ustanova i kolega iz zemlje i inostranstva zaposlenih u njima, a nas arhivskih radnika je vrlo malo, u našem Arhivu 20 a u čitavoj Srbiji oko 600, i njihova neposredna saradnja i razmena iskustava, ostali su nezamenjivi.

Od 2000 godine naš Arhiv se postepeno menja, otvara i obnavlja međunarodnu saradnju, u prvom redu sa arhivima iz okruženja, Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Učestvujući i učeći na njihovim stručnim skupovima, sednicama i konferencijama na koje smo pozivani poslednjih godina, a moram da istaknem da je zadnji na kome smo prisustvovali bio krajem avgusta u Zalaegersegu – skup u organizaciji „Društva arhivskih radnika Mađarske“, na kome se okupilo više od 300 stručnih arhivskih radnika iz Mađarske i gostiju iz susednih zemalja, sazrevala je ideja da i subotički Arhiv pokuša da kopira i primeni takva iskustva, radi na unapređivanju stručnih poslova i organizacije rada, ali  i krene sa organizovanjem stručne konferencije.

Namera nam je jasna. U okviru manifestacije „Subotički arhivski dan“ za koju se nadamo da će postati tradicionalna, okupiti eminentne stručnjake za oblast arhivistike iz zemlje i arhiva u inostranstvu sa kojima imamo razvijene odnose saradnje i voditi rasprave o temama koje su aktuelne. Za ovaj prvi „Arhivski dan“ odabrana je tema o statusu arhiva i arhivske službe i problematici u praksi. Time se otvaraju mogućnosti da se o arhivima i arhivistici, čuje u širim okvirima, da se sa iskustvima arhivske službe i njenog delovanja kod nas i u zemljama u okruženju upoznaju stručni radnici i šira javnost.

Ako nam je zajednička težnja uključivanje u moderne evropske tokove, svaki društveni segment morao bi da se vodi tom idejom. Tako je i sa našom arhivsitikom; dostizanje i primena međunarodnih standarda vodi nas ka tome. A ovaj naš skup želeo bi biti mala stepenica koja vodi ka tome visokom cilju.  

direktor Istorijskog arhiva Subotica
Stevan Mačković, viši arhivista
 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search