Sanitarni depo za dve godine?

Pet, 24.09.2010 - 09:10 -- nikola.tumbas
photo: K.Andrea
Kolekcija članaka: 

Subotica i pet opština grade deponiju na Bikovačkom putu

Fond za zaštitu životne sredine izdvojio je 5,5 miliona dinara za istraživačke radove i nulto merenje vode, zemlje i vazduha, a izabrana lokacija kod Bikova je u državnom vlasništvu.

Sve dok Vlada Srbije pre dva meseca nije donela konačnu Odluku na kom mestu će biti građena savremena regionalna deponija za Suboticu i opštine Senta, Kanjiža, Bačka Topola, Mali Iđoš i Čoka, u naseljima Bikovo, Orom i Verušić građani su negodovali, jer nisu želeli takvo postrojenje u blizini svojih kuća. Kada je 8. jula za gradnju Centra za upravljanje otpadom izabran Bikovački put, prostor između sela Bikovo i Orom, preduzeće koje je osnovano pre tri godine da bi realizovalo projekat, aktivno je krenulo u pripremu neophodne dokumentacije.

Direktorka D.O.O. "Regionalna deponija" Andrea Kikić kaže da je Subotica već naručila "Plan detaljne regulacije i stratešku procena uticaja na životnu sredinu od Zavoda za urbanizam i da bi deponija mogla da počne sa radom za oko dve godine".

- Od Fonda za zaštitu životne sredine obezbedili smo 5,5 miliona dinara i novac će biti uložen u istraživačke radove i nulto merenje vode, zemlje, vazduha i nivoa buke. Na javnoj nabavci najbolju ponudu dao je "DTD" iz Novog Sada, a u saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom koja je članica Svetske banke izradićemo studiju opravdanosti. Veoma je važno što je zemljište na kome će se graditi postrojenje u vlasništvu države, odnosno korisnik je Ministarstvo poljoprivrede, te je grad pokrenuo postupak prenosa prava na zemlju bez naknade - kaže Andrea Kikić.

Predsednik Upravnog odbora "Regionalne deponije" Dragan Trklja kaže da iako je izrada projektne dokumentacije nevidljivi deo za javnost predstavlja nezaobilazan korak bez koga je nezamislivo početi gradnju ovako velikog projekta.

- Osnovni korak je izrada Plana detaljne regulacije za prostor u katastarskoj opštini Bikovo na 46 hektara i u julu je već potpisan ugovor između grada i Fonda za zaštitu životne sredine u vrednosti od četiri miliona dinara. Rok za izradu je kraj decembra ove godine, a na prvoj sednici Skupštine Subotice, naredne nedelje, biće doneta odluka o pristupanju njegovoj izradi - kaže Dragan Trklja.

Prema njegovim rečima "kako nijedna opština nije u stanju sama da finanasira velike projekte veoma je važno da se do strateških partnera dođe putem zakona i podzakonskih akti iz oblasti komunalne delatnosti zbog čega se s nestrpljenje očekuje njihovo usvajanje".

U preduzeću "Regionalna deponija" kažu da će izvođački radovi trajati mnogo kraće od vremena koje je potrebno za izradu projektne dokumentacije.

- Potrebno je najviše 10 meseci za građevinske radove i verujemo da ćemo lokacijsku dozvolu imati početkom 2011. godine, a kako je za izradu glavnog projekta potrebno oko pet meseci regionalna deponija bi mogla biti završena i početi sa radom za oko dve godine. Od velike važnosti je usvajanje Zakona o komunalnoj delatnosti, jer ćemo na osnovu njega moći da angažujemo strateškog partnera pošto ni grad ni druge opštine ne mogu same da iznesu projekat - kaže Andrea Kikić.

Svakoj opštini transfer stanica i sabirni centar

Regionalni sistem za upravljanje otpadom imaće sanitarnu deponiju, postrojenje za razdvajanje sekundarnih sirovina, kompostirnice, transfer stanice i sabirni centar. Svakoj opštini pripašće jedna stanica i jedan sabirni centar, dok će za Suboticu u funkciji biti po tri ovakva postrojenja.

Bikovčani nezadovoljni odlukom Vlade

U Bikovu, naselju u čijoj blizini će biti građena deponija, održana je prezentacija projekta i većina meštana sa negodovanjem je prihvatila odluku Vlade.

- Sve je to lepo što nam pričaju, ali mi se plašimo da će takvo postrojenje negativno uticati na njive i naše zdravlje - kažu Bikovčani.

[Biljana Vučković]

*

Aktuelna dešavanja na izgradnji regionalnog sistema za upravljanje otpadom

  • 1. Vlada Republike Srbije je dana 08. jula 2010. godine donela Odluku o određivanju lokacije za izgradnju regionalne sanitarne deponije za grad Suboticu i opštine Senta, Kanjiža, Bačka Topola, Mali Iđoš i Čoka, a ista je obljavljena u "Službenom glasniku Republike" Srbije br. 47/2010.
  • 2. Nakon donošenja Odluke o određivanju lokacije za izgradnju regionalne sanitarne deponije Grad Subotica je naručio Plan Detaljne Regulacije i Stratešku procenu uticaja na životnu sredinu od JP Zavod za urbanizam grada Subotica
  • 3. U toku je izrada geodetskih, klimatskih, hidroloških i geotehničkih podloga za potrebe izrade Idejnog projekta sa studijom opravdanosti izgradnje regionalne deponije na lokaciji K.O. Bikovo, parcela broj 2635
  • 4. Naručen je Idejni projekat sa studijom opravdanosti za regionalnu deponiju
  • 5. Pokreće se postupak prenosa prava korišćenja zemljišta koja je namenjena za izgradnju regionalne deponije, bez naknade

Izvori finansiranja navedenih aktivnosti

Finansijska sredstva za izradu podloga i Idejnog projekta sa studijom opravdanosti su obezbeđena iz Republičkog Fonda za zaštitu životne sredine i od Međunarodne finansijske korporacije, u vidu nepovratnih sredstava.

(Medjunarodna finansijska korporacija (IFC) je članica grupacije Svetske banke, čija je misija jačanje održivog ekonomskog rasta u zemljama u razvoju, putem podrške razvoju privatnog sektora, angažovanjem privatnog kapitala i pružanjem savetodavnih usluga, kao i usluga za smanjenje rizika kompanijama i vladama.
U okviru IFC-a deluje i Program za integrisano upravljanje čvrstim otpadom (ISWMP) koji sarađuje sa preduzećima koja se bave ekonomski isplativim, ekološki i socijalno odgovornim upravljanjem čvrstim otpadom u zemljama jugoistočne Evrope uključujući Albaniju, Srbiju, BJR Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. Program se sprovodi uz zajedničko finansiranje IFC-a i Saveznog Ministarstva finansija Republike Austrije.)

PDR je naručio Grad Subotica i finansira se iz sredstava gradskog Fonda za zaštitu životne sredine.

Napomena: izabrana lokacija za izgradnju regionalne deponije (KO Bikovo, parcela broj 2635) je u državnom vlasništvu, a korisnik je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Parcela se vodi kao njiva 3 klase.

[Andrea Kikić]

*

Regionalna Deponija

Két év múlva üzemelhet be a regionális hulladékfeldolgozó. Kikity Andrea, a Regionális Hulladéktároló kft igazgatónője mai sajtótájékoztatóján elmondta: a Kormány döntése értelmében az Orom és Békova közötti területen épül majd ki a hulladéklerakó. Megrendelték a részletes rendezési tervet és folyamatban van a környezetvédelmi hatástanulmány kidolgozása is. Folyamatban van továbbá az ötletterv és megvalósíthatósági tanulmány kidolgozásával megbízott iroda kiválasztása. A főterv kidolgozása jövőre kezdődhet el. Mivel az alapítók nem rendelkeznek elegendő pénzeszeközzökkel, ezért szükség lesz a magántőke bevonására, erre pedig csak azután kerülhet sor, miután a parlament meghozza a kommunális tevékenységről szóló törvényt.

info: Toth Imre

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Zamenik gradonačelnika Imre Kern i direktor Društva sa ograničenom odgovornošću za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom „Regionalna deponija“ Subotica, Gligor Gelert, danas su, u krugu „Regionalne deponije“ održali konferenciju za novinare povodom  integralne dozvole za zaštitu životne sredine (IPPC) koju je ovo preduzeće pribavilo 9. novembra. Kern je, tom prilikom, istakao da je Grad Subotica, kao najveći osnivač „Regionalne deponije“, sa velikom pažnjom i brigom pratio ceo proces dobijanja upotrebne dozvole, kao i dobijanja IPPC dozvole.

„Mislim da je ovo preduzeće, uz mnogo uloženog truda, napravilo dobar posao, naročito zbog toga što originalni sistem za prečišćavanje otpadnih...

detaljnije
Post date: Uto, 15.11.2022 - 19:45

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine odobrio je plan sanacije nesanitarne deponije u Subotici koji košta pet miliona evra. Za početak iz gradskog budžeta izdvojeno 15 miliona dinara.

– Gradsko veće upravo je donelo odluku o raspodeljivanju kamiona smećara i podizača kontejnera za opštine Senta, Mali Iđoš, Bačka Topola, Kanjiža, Novi Kneževac i Čoka koje su zajedno sa gradom Suboticom osnivači Regionalne deponije.
U javnoj nabavci vrednoj 319,3 miliona dinara, koju je sproveo grad Subotica nabavljeno je 25 vozila koja su jedan od neophodnih uslova kako bi se i iz Subotice, ali i iz okolnih opština smeće nastalo na lokalu prenosilo do Regionalne deponije u naselju Bikovo.
Takođe, u ovogodišnjem budžetu...

detaljnije
Post date: Uto, 08.02.2022 - 17:44

Dr Balint Pastor (dr. Pásztor Bálint), predsednik Skupštine grada, posetio je Regionalnu deponiju d.o.o. Subotica, u pratnji Imre Kerna, zamenika gradonačelnika, i članica gradskog veća, kako bi se upoznao sa ekološkim aktivnostima vezano za iskorišćavanje sekundarnih alternativnih sirovina u energetske svrhe.

Regionalna deponija d.o.o. u saradnji sa „E3 International“ je u fazi uspostavljanja pilot projekta tokom kojeg će se na površini od 1 ha izvršiti sadnja 14 hiljada energetskih vrba.

Više o tome u video prilogu izjava za medije dr Balinta Pastora i dr Gligor Gelerta, v.d. direktora Regionalne sanitarne...

detaljnije
Post date: Sre, 28.04.2021 - 10:59

U Srbiji niko nema interesa da se bavi sa bačenim plastičnim vrećicama tako da one završavaju sahranjene kao i ranije, a sada i u telu nove deponije.

Samo 3 - 5 % otpadnog materijala donetog na sanitarnu deponiju na Bikovu, biva iskorišćeno, predato u reciklažu, ostatak se pohranjuje u telo deponije posle niza tretmana na separaciji i kompostiranju.

Neobično, ali za sada se relativno malo količine otpada donose na ovu deponiju ?!

Danas u predstavnici grada iz sekretrijate za komunalne poslove i zađtitu prirodore obišli i videli proces rada na separaciji i pohranjivanja otpada.

Sve detaljne informacije u prilogu kazuje Čila Goli, dok ispred grada komentariše Timea...

detaljnije
Post date: Sre, 13.11.2019 - 18:07

Od početka izgradnje Regionalne deponije Subotica 2015. godine Arhus centar Otvorenog univerziteta Subotica u saradnji sa Udruženjem TERRA’S najčešće dva puta godišnje organizuje skupove na temu otpada. Kakva je situacija u ovoj oblasti u Srbiji, ali i kada će početi sa radom subotička sanitarna deponija, su samo neka od pitanja o kojima se razgovaralo na okruglom stolu 29. oktobra 2018. godine koji je organizovan uz podršku OEBS Misije u Srbiji.

Ekspert, Gordana Perović, doskorašnji šef Odseka za razvoj sistema upravljanja otpadom u Ministarstvu zaštite životne sredine dala je presek aktivnosti države na uređenju ove oblasti u proteklih desetak godina i ma kako se činilo da pomaka nema, ipak činjenice demantuju. U Srbiji trenutno radi devet...

detaljnije
Post date: Uto, 30.10.2018 - 12:11
Custom Search