Dan bez automobila

Pon, 19.09.2011 - 11:00 -- bojana.juric

Dana 22. septembra 2011. godine grad Subotica se uključuje u akciju «Evropska nedelja mobilnosti». Kampanja je posvećena održivim vidovima saobraćaja i kretanja u gradu uopšte. Moto akcije je «Alternativna mobilnost».

Generalni sponzor i pokrovitelj akcije je Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja, Gradska uprava za zaštitu životne sredine, a lokalni koordinator za Srbiju Društvo ljubitelja biciklizma - Jugo cikling kampanja iz Beograda i Evropska komisija.

Ova akcija ima za cilj edukaciju građana i promovisanje održive urbane mobilnosti.

Program obeležavanja akcije:

  • Crtanje mališana iz obdaništa u blizini Gradske kuće, od 10 časova.
  • Na velikom platnu emitovaće se film «Saobraćaj - obuka za mališane».
  • Trka na Trgu Žrtava fašizma u organizaciji Biciklističkog kluba SPARTAK iz Subotice (vožnja bicikla za školsku omladinu).
  • Organizovana vožnja biciklom do OŠ. "Miroslav Antić" na Paliću.
  • Akciji će se pridružiti i Klub ekstremnih sportista vožnjom do i oko jezera Palić. Svi slobodni dobrovoljci mogu se priključiti.
  • Merenje aero-zagađenja i buke u zoni uticaja, od strane Higijenskog Zavoda iz Subotice.
  • Dva predavanja u okviru DIT-a,
  • Izložba "Grad biciklista - Istorijski, etnološki i umetnički aspekti bicikle u Subotici" u Gradskom muzeju - u periodu od 03. oktobra do 03. decembra 2011. godine, svakog radnog dana u periodu od 10-20,00h. Ulaz je besplatan u četvrtak, 22. septembra 2011. godine, na Dan bez automobila.

U okviru obeležavanja akcije predviđeno je zatvaranje saobraćaja u užem centru grada, i to: Trg Žrtava fašizma i Trg svete Terezije, između ulica Matka Vukovića i Petefi Šandora, kao i ulica Dimitrija Tucovića. Vreme zatvaranja za obe lokacije je 21.09.2011. od 20 časova, a vreme otvaranja je planirano za 22.09.2011. i to: za ulicu Dimitrija Tucovića od 20 časova, a na Trgovima od 13 časova.

Pozivamo građane da se 22. septembra (četvrtak), uključe u grupu od više hiljada gradova iz čitavog sveta i da na taj dan simbolično učine nešto dobro za svoje zdravlje i svoju okolinu.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search