Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Nemci savetuju ponovno isušivanje Palića

Uto, 17.07.2012 - 14:52 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 

Predstavnici JKP "Vodovod i kanalizacija" i d. o. o. "Park Palić" bili su na studijskom putovanju na Bodenskom jezeru i organizovali su prezentaciju onoga što su videli i šta su im savetovali nemački stručnjaci.

Na jučerašnjoj prezentaciji (16.jula)  grupa stručnjaka na čelu sa hidrologom Mišelom Romanom, savetnikom za sanaciju jezera Palić u "Park Paliću" posetila je Bodensko jezero na tromeđi Nemačke, Austrije i Švajcarske, i nekoliko drugih koja su preživela sudbinu Palić.

O Bodenskom jezeru i putovanju govorila je Olga Lompar iz Zavoda za javno zdravlje, o prečistačima u Konstancu i Kresbonu, od kojih je jedan sličan subotičkom govorila je mr Bojana Burger i Đerđ Šugar iz "Vodovoda", a vodi za piće iz Bodenskog jezera Čila Milić Rafai. Sličnosti Kimskog i Palićkog jezera predstavio je Petar Pižurica.

- Poruka nemačkih eksperata je da se posvetimo uzrocima problema, a to su pre svega velike količine nutrienata, najviše fosfora, zbog otpadnih voda iz prečitača i poljoprivrede. Naš prečistač odlično radi od 2009. godine i zahvaljujući njemu imamo veliki napredak u kvalitetu vode, ali to još uvek nije dovoljno. Sada se godišnje iz prečistača ulije u Palić oko pet tona fosfora, a nekada je bilo 30 tona - rekao je Roman.

Preporuka je i izgradnja kanalizacione mreže u naselju Palić za svako domaćinstvo, objekat ili kamp i izgradnju zaštitnog pojasa kako se đubriva i stajnaci sa obližnjih njiva ne bi slivali u jezero.

- Mulj je samo posledica. Prilikom sanacije jednog jezera u Nemačkoj koje je bilo pred uništenjem mulj nije vađen. Rečeno nam je da bi trebalo praviti eko sistem bez ribe, jer bi se tada jezero brže samoizlečilo. Kada smo mi predstavili plan Subotice za vađenje mulja savetovano nam je da se on ne vadi, već da se jezero isuši kao što je već i učinjeno davnih sedamdesetih godina prošlog veka. Mulj će doći u kontakt sa vazduhom, a posle punjenja nutritienti se ne bi lako oslobađali - zaključio je Mišel Roman.

Više detalja o prezentaciji pogledajte ovde

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Posle stanovitih komentara o stanju vode u jezeru Palić i radu prečistača, direktor JKP Vodovod i kanalizacija Đerđ Šugar danas je stručno i jasno dao odgovore na "pitanja i prozivke".

Osnovno, prečistač radi svoj posao, pošto je to ozbiljna tehnologija potrebna su - neophodna i poveća sredstva zaodržavanje istog.

Prošla sušna godina je učinila to da se zbog manjeg priliva vode povećala koncenracija nepoželjnih materija, čiji priliv istovremeno nije opao.

Post date: Pon, 12.02.2018 - 15:33

Menadžer grada Subotice Zagorka Panić, predstavnik međunarodne organizacije „GIZ“ Mišel Roman, izvršni direktor proizvodnje u JKP „Vodovod i kanalizacija“ Petar Pižurica, v.d. direktora JP „Palić-Ludaš“ Marta Dobo i projekt menadžer Ervin Molnar, primili su delegaciju nemačke razvojne banke „KfW“, sa kojom je 17. novembra 2017. godine potpisan sporazum o finansiranju projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i jezera Ludaš“, kroz donaciju od 6,5 miliona evra.

Danas je održan prvi radni sastanak nakon potpisivanja sporazuma, u okviru kojeg su se predstavnici „KfW“ banke upoznali sa trenutnom situacijom, razmotrili stručne detalje, sagledali šta je postignuto od njihove poslednje posete i definisali naredne korake koji slede u...

detaljnije
Post date: Sre, 17.01.2018 - 18:26

Predstavnicima medija o trenutnom stanju na realizaciji ovog za grad najznačajnijeg projekta govorili su gradonačelnik Bogdan Laban, direktori JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, JKP „Vodovod i kanalizacija“ i JP „Palić-Ludaš“, Predrag Radivojević, Đerđ Šugar i Marta Dobo, i projekt-menadžer Ervin Molnar.

Mišel Roman izpred GIZ-a se zahvalio gradonačelniku i timu na realizaciji projekta kojeg sada više ništa ne sprečava da se ostvari.

U nastavu prilog sa www.subotica.rs

- Za nešto više od godinu dana Grad Subotica ispunio je sve preduslove koji su bili neophodni za početak implementacije projekta 'Zaštita biodiverziteta...

detaljnije
Post date: Sre, 06.12.2017 - 15:56

Janika Schneider & Sophie Eggert, studentice na "privremenom radu u Srbiji" gošće JP Palić Ludas, tokom tri meseca su upoznale jezera Palić i Ludas kao i njihovu okolinu sa značajnim tačkama oko istih i kreirale sajt sa adresom https://palic-ludas-outdoor.jimdo.com/ na kome se mogu naći mnoge zanimljivosti vezane za turizam kao i ljubitelje ptica, planinare i bicikliste koji žele da upoznaju okolinu ova dva jezera.

Veoma zanimljiv detalj u tome je i neka vrsta "traženja blaga" odnosno geokešing a o tome internet kaže sledeće:

geocaching ˈdʒiːə(ʊ)kaʃɪŋ/ noun: geocaching
... detaljnije
Post date: Pon, 04.12.2017 - 23:25

Tanja Jotanović, iz JP Palić Ludas, govori u prilogu šta se i kako radi na podizanju zaštitnog pojasa, na istočnom i južnom delu sektora IV, oko jezera Palić.
 

Post date: Čet, 30.11.2017 - 02:03