Subotica.info on Facebook Subotica.info Google+ page Subotica.info Twitter Subotica.info YouTube channel Email Subotica.info Subotica.info RSS feed

Otvaranje Dunkermotorena

Čet, 15.11.2012 - 17:00 -- dejan.vukovic

Danas je u Bescarinskoj Zoni Mali Bajmok otvorena nova hala fabrike Dunkermotoren doo- Ametek.

Otvaranju nove hale prisustvovali su mnogi zvaničnici kojima su se obratili Heinz Wilhelm - nemački ambasador, gospodin Šel - direktor fabrike u Subotici, Matt French - generalni direktor PMC-a za Ametek, Nikolaus Graef - managing direktor Dunkermotoren GmbH, Modest Dulić - gradonačelnik Subotice i Saša Vučinić - direktor Slobodne Zone. Otvaranju novog pogona prisustvovala je predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja.

U novom proizvodnom prostoru 75 zaposlenih radnika ove fabrike proizvodiće za celo svetsko tržište elektromotore malih snaga za program venecijanera i industrijsku automatiku.

Obraćajući se zvanicama ambasador Vilhelm je kazao kako je investiciona klima u Srbiji dobra, da je "Dunkermotoren" jedna od 400 firmi iz Nemačke u Srbiji, da je većina njih skoncentrisana u Vojvodini i Subotici i da su nemačke firme do sada investirale u Srbiju oko 1,6 milijardi evra.

Gradonačelnik Dulić je istakao da je "Dunkermotoren" prvi investirao u Suboticu od kako je 2010. godine grad počeo sa primenom nove strategije privlačenja investicija baziranih na infrastrukturno opremljenom zemljištu, brzoj i efikasnoj administraciji i kvalifikovanoj radnoj snazi. - Subotica je u prethodne dve i po godine doživela ozbiljan investicioni bum i postala jedno od najprestižnijih mesta za investicije u ovom regionu. Taj intenzivan i dinamičan pristup prema investitorima pre svega se temelji na uspešnoj konverziji građevinskog zemljišta i njegovom infrastrukturnom opremanju. Naš grad je specifičan po kvalitetnoj, sposobnoj i agilnoj administraciji koja brzo i efikasno izlazi u susret investitorima. Kada smo, 2010. godine, krenuli da primenjujemo novi model odnosa prema investitorima, prva firma koja je pronašla svoje mesto za investiranje u ovaj grad bila je upravo kompanija ’Dunkermotoren’. Njihova odluka da investiraju u Suboticu garantovala je svima ostalima da je naš grad sigurno i politički i ekonomski stabilno mesto za investicije - rekao je Modest Dulić.

Saša Vučinić je, između ostalog, kazao da je Dunkermotoren dolaskom u Suboticu pokazao da zna da poštuje i vrednoću i znanje koje Subotičani imaju. Upravo kada je započeta izgradnja ovog objekta stigla je i vest da je grupacija "Ametek" takođe ušla u vlasnički odnos u odnosu na Dunkermotoren, rekao je Vučinić, i poručio kompaniji Dunkermotoren da je u dobrom društvu.

- Na ovom prostoru posluju i ’Simens’, ’Norma grupa’ i ’Kontinental’, a ’Kalcedonija’ već uveliko gradi svoj novi objekat. Objekat koji smo ovde zajednički gradili i koji smo mi finansirali prilagođavajući ga potrebama vaše proizvodnje, ukazuje da vi koji ste birali prvi niste loše izabrali, da ste izabrali na pravi način. Na vrednim i radnim ljudima koji su ovde zaposleni jeste da onima koji dolaze iz matične firme iz Bondorfa ili iz Amerike pokažu da su potpuno jednaki i dobri u kvalitetu kao radnici širom sveta. Mislim da je to naš najveći potencijal koji možda najslabije potenciramo - rekao je Saša Vućinić.

Autor teksta: 
Fotograf: