Alen Stantić o izdavanju zemljišta u zakup

Čet, 17.01.2013 - 12:15 -- nikola.tumbas

Press u URS-u gde Alen Stantić, koordinator tima za poljoprivredu, objašnjava situaciju povodom razmene saopštenja između Asocijacije poljoprivrednika i Ministarstva finanasija na teme izdavanje zamljišta Al Dahri i zakup poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Subotice.

Alen Stantić: Što se tiče licitacije zemljišta u Subotici apsolutno podržavamo stav udruženja da se program licitacije stavi na uvid i javnu raspravu svim zainteresovanim poljoprivrednicima. Oni su krajnji korisnici, plaćaju zakup, i to unapred, pa je normalno da oni sami odluče koji model im najviše odgovara, koja će biti maksimalna površina zakupa po registrovanom gazdinstvu.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu ostavlja slobodu lokalnim samoupravama da same odluče o takvim stvarima a Ministarstvo poljoprivrede treba da daje saglasnost. Onima koji dobiju zemljište po pravu prečeg zakupa treba obezbediti da dobiju zemljište na poziciji koja im najviše odgovara (koliko je to moguće) u odnosu na gazdinstvo. Šta se dešava sa crkvenom zemljo , kakva je situacija sa površinama koje su dodeljene zatvoru - 50 ha, i institut  - cca 100 ha ogledno polje.

Prosečna cena zakupa zemljišta u 2011 g. na teritoriji Srbije je cca 190 eura: Oko 4000 ha je postiglo cenu od 300 eura po ha, dok su ostale astronomske cifre sporadični slučajevi. Prosek cena zakupa u Subotici je oko 200-250 eura. Nekoliko parcela uglavnom manjih površina su postigle cene do 500 eura po ha.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search