Zahvalnost SBB za podršci od strane SPS oko pitanja Saveta Bunjevaca

Kategorija: 
Izvor: 

Zahvaljujemo Socijalističkoj Partiji Srbije na podršci da se problem unutar Nacionalnog saveta reši u  nadležnim institucijama.

Aleksandar Matković, a kako vidimo pridružio mu se i Ivan Sedlak, obmanjuju javnost pričama o Sporazumu koji navodno predsednik Nacionalnog saveta Branko Pokornić ne poštuje.

Javnost treba da zna da su Sporazum o zajedničkom radu na ostvarivanju ciljeva bunjevačkog naroda narušili upravo Aleksandar Matković  i Ivan Sedlak uz pomoć Suzane Kujundžić Ostojić. Umesto da zajednički nastupamo na izborima pod bunjevačkim imenom što je bilo dogovoreno, zaključili su ugovor sa političkom strankom LSV i to tako da je taj ugovor zaključen između “Bunjevačke matice” institucije za kulturu, književnost, nauku i stvaralaštvo Bunjevaca i političke stranke, što je suprotno i Zakonu a ne samo logici. Ugovor je zaključen iz čisto ličnih interesa pojedinaca. Sami su objavili da se tada Sedlakov sin učlanio u LSV, a da su Matkoviću i Kujundžićki obećane  visoke funkcije u gradu i pokrajini.  Sad kada se pokazalo da su tim ugovorom prevarili sve Bunjevce koji su glasali za listu Lige po njihovom pozivu i da nisu dobili ništa, obmanama i novim lažima pokušavaju da se dočepaju funkcija u Nacionalnom savetu i Bunjevačkom informativnom centru.

Konačnu odluku o tome ko je u pravu i ko je legitimni predednik Nacionalnog saveta Bunjevaca, daće nadležni organi, odnosno Ministarsvo za pravdu I državnu upravu republike Srbije.

Pozivamo sve aktere u nastalom sukobu da se uzdrže od daljih komentara i uvreda i da ne činimo nepopravljivu štetu. Da sačekamo odluku Ministarstva i da je svi poštujemo bez obzira kakva bude, te da tako pokažemo ozbiljnost i odgovornost u obavljanju obaveza u Nacionalnom savetu u koji smo birani.

 

Subotica 15. 01. 2013. 

Predsedništvo SBB 

predsednik Mirko Bajić 

Više o ovoj temi...

Reakcija na jučerašnji press stigla je za 24 sata. Ekipa SBB je iznela svoje viđenje situacije i sada obeležila Sedlak Ivana iz Matice Bunjevačke kao glavnog režisera problema u kome se nalazi nacionalni savet ove zajednice, tražeći od njega da se izjasni o benefitima koje je ima pri ovoj situaciji. Na kraju dodaje da su oni SBB spremni za nove izbore za članove nacionalnog saveta.

Zvučni zapisi pressa u prilogu...

Post date: Sre, 03.04.2013 - 11:00

Pozicije SBB u BIC-u kao osnovni problem u Nacionalnom savetu Bunjevaca

Vojislav Orčić, predsednik Bunjevačke stranke Vojvodine i član NBS i Nikola Babić potpredsednik NBS održali su press konferenciju sa temom - Aktuelna događanja u Nacionalnom savetu Bunjevaca i razlozi koji su ih uzrokovali. U video prilozima zvučni zapis celokupnog toka pressa. U prvom Nikola Babić daje istoriju dešavanja i dogovora sa Mirkom Bajićem koji je od strane njih označen kao glavni problem funkcionisanja saveta. U drugom Vojislav Orčić tačku po tačku analizira "problem" i daje odgovre da bi na kraju ukazao da je pozicija SBB u BIC-u (Bunjevačkom informacionom centru) predominantna i da su sredstva sa kojima se raspolaže, a koja se u većini...

detaljnije
Post date: Uto, 02.04.2013 - 11:45

Nastavak duge priče o nesuglasicama u Nacionalnom savetu Bunjevaca polako stiže do kraja gde se pojavljuju pravi razlozi zašto savet ne funkcioniše. Grupa koja se drži moralnog dogovora o podeli mandata će ići do kraja sa bojkotom rada dok aktuelni predsednik ne sazove sednicu saveta na kojoj bi bila tačka glasanja o njegovom poverenju. A ako toga ne bude oni će bojkotom paralizovati rad saveta i dovesti ga pod jurisdikciju ministarstva, jer za par meseci ističe "rok" da se održi sednica sa većinom prisutnih čalnova saveta, što za sada nije moguće da se uradi bez "strane" koja ima većinu. U izjavama Matković je rekao da više neće polemisati sa Mirkom Bajićem dok je Blaško Gabrić bio eksplicitniji što se tiče rada Mirka, ali to čujte od njega u prilogu...

Post date: Čet, 28.03.2013 - 15:15

Nakon što je Ministarstvo donelo Rešenje o tome da je legitimni zastupnik bunjevačkog nacionalnog saveta Branko Pokornić, zakazana je redovna sednica Nacionalnog saveta za 23. mart. Nedolazak na sednicu je dokaz da grupi članova Nacionalnog saveta nije cilj da se uspostavi dijalog i normalan rad, nego da se ponovo raspusti Nacionalni savet i uvede prinudna uprava. Ako smatraju da su u pravu zašto ne dođu na sednicu saveta i u raspravi dokažu da su u pravu i pokažu da imaju većinu za ono što tvrde da su u pravu? Očigledna je namera grupe oko Ivana Sedlaka i Aleksandra Matkovića da kao što je jednom to već učinjeno, od gotovo potpuno iste grupe ljudi kada je pre četiri godine raspušten Nacionalni savet, opstrukcijom u radu dovedu do ponovnog raspuštanja saveta. Ne očekujemo da Ivan...

detaljnije
Post date: Sub, 23.03.2013 - 16:11

Konferencija Saveza bačkih Bunjevaca

Stav Saveza bačkih Bunjevaca:  Oni koji su u Nacionalnom saveta Bunjevaca, a imaju hrvatska dokumenta i izjasnili su se kao Hrvati, da napuste nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine. Za početak javno postavljamo pitanje članu bunjevačkog nacionalnog saveta Aleksandru Matkoviću, da li ima ili nema hrvatska dokumenta.

Na početku konferencije predsednik SBB Mirko Bajić, citirao je rešenje Ministarstva kojim je odbijen upis mr Suzane Kujundžić Ostojić i potvrđeno da je predsednik Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Branko Pokornić

To rešenje trebalo bi da stavi tačku na sukobe u nacionalnom savetu, ali mi mislimo da to neće zaustaviti...

detaljnije
Post date: Čet, 14.03.2013 - 11:00
Custom Search