Sagmajster na korak do cilja

Sub, 19.01.2013 - 02:00 -- dejan.vukovic
Kolekcija članaka: 

Torsten, Gaborov mehaničar koji brine o motoru KTM uspešno je sredio sve probleme tako da je Sagmajster uspešno završio i predposlednju 13. etapu Dakar relija koja je vožena od Copiapa do La Serena ukupne dužine specijala od 441 km. Subotičanin je dobro odvozio današnju etapu i ostvario najbolji rezultat u generalnom plasmanu pošto se nakon 13 etape nalazi na 63 mestu. Etapa je vožena po peščanim dinama Atacame u kojoj su se takmičari sa 2500m nadmorske visine spustili na nultu tačku. Čileanski takmičar Lopez odlično se snašao na svom terenu osvojivši etapnu pobedu, četvrtu na ovogodišnjem Dakaru. Drugi je bio Despre sa zakašnjenjem od 5 minuta i 25 sec., dok je na trećem mestu bio Goncalves sa zaostatkom 5:29 min. Faria je etapu završio tek na 17 mestu sa čime je izgubio drugo mesto u generalnom plasmanu. Subotičanin je etapu završio na 58 mestu. U genaralnom plasmanu i dalje vodi prošlogodišnji pobednik francuz Despre koji ima osam minuta prednosti ispred Lopeza, Treći je Faria sa zakašnjenjem od preko 14 minuta. Despre ima solidnu prednost ispred Čileanca, ali sa obzirom kako vozi domaće etape Lopez moguća su i iznenađenja.

U konkurenciji automobila Prvi je etapu završio Gordon u svom Hameru koji je brzinac prošao za 3:40:53 sata. Drugi je bio Čičerit u SMG sa zaostatkom od samo 22 sekunde, dok je treći bio Terranova u BMW sa zakašnjenjem od četiri minutai 40 sec. Vodeći u generalnom plasmanu Peterhansel etapu je završio na 9 mestu sa zaostatkom nešto malo manjim od 14 minuta. Pre početka poslednje etape Peterhansel u generalnom plasmanu ima ogromnu prednost od skoro 45 minuta ispred De Villerisa, i preko sat ipo vremena ispred Rusa, Novitskog. Ukoliko ne bude bilo nekih većih tehničkih problema mala je verovatnoća da će se nešto promeniti u samom vrhu.

Poslednja etapa Dakar relija vozi se u subotu 19.01. od La Serene do Santijaga, glavnog grada Čilea. Ukupna dužina specijala je 346 kilometara. Nadamo se da će Sagmajster uspešno prebroditi i poslednju prepreku i ostvariti do sada najbolji plasman u karijeri učestvovanja na Dakar relijima.

Ličnosti: 
Autor teksta: 

Više o ovoj temi...

Subotičanin Gabor Sagmajster uspešno je završio ovogodišnji Dakar reli, zauzevši 61. mesto u generalnom plasmanu. Poslednja etapa vožena je od La Serena do Santijaga glavnog grada Čilea sa ukupnom dužinom specijala od 346 km. Gabor je današnju etapu završio na 86. mestu što ga je u generalnbom plasmanu dovelo do 61 pozicije najbolje u svojoj karijerio na Dakar relijima. Pobednik etape je Faria, drugi je bio Barreda, dok je na trećem mestu bio Rodrigez.  U generalnom plasmanu Siril Despre je odbranio prošlogodišnju titulu. Na drugom mestu našao se njegov klupski kolega Faria, dok je treći u ukupnom poredku domaći takmičar Čileanac Lopez.

Sagmajster je izuzetno zadovoljan sa svojom vožnjom na ovogodišnjem najprestižnijem reliju. - Jako sam ponosan na sebe. Mislim da sam 61. u...

detaljnije
Post date: Ned, 20.01.2013 - 00:00

Danas je vožena 12. etapa na Dakar reliju od Fiambale do Copiapa ukupne dužine specijala od 319km. Jedini predstavnik iz Srbije, Subotičanin Gabor Sagmajster uspešno je prebrodio i ovu etapu iako je imao poteškoća sa svojim motorom KTM, koji je u jednom momentu samo stao. Uspeo je da ga osposobi i etapu završi na 72. mestu iza pobednika Verhoevena na Yamahi. Drugi je bio Faria sa malim zaostatkom od 1:38 minuta dok je na trećem mestu etapu završio Barreda sa oko tri minuta zaostatka. Vodeći u generalnom plasmanu Despre brzinac je završio na 14. mestu sa zaostatkom od 9 minuta. Despre je u ovoj etapi odlučio da pomogne svom klupskom vozaču Fariji da ostane na drugom mestu u generalnom plasmanu. Posle dvanaest etapa vodi Despre, drugi je Faria sa preko pet minuta...

detaljnije
Post date: Čet, 17.01.2013 - 23:30

Danas je vožena deseta etapa od La Rioje do Fiambale ukupne dužine specijala od 220 kilometara. Vozili su takmičari po pustinji Fijambale, gde je danas padala kiša koja je dodatno otežavala uslove za vožnju. Sagmajster je danas odlično vozio i ostvario do sada najbolji rezultat u jednom specijalu zauzevši 57. mesto. Pobedio je Amerikanac Casseli, drugi je bio Concalves iz Portugala, dok je na trećem mestu završio Despres. U ukupnom poredku Despres iz Francuske se nalazi na čelu, sledi Faria sa zaostatkom od preko 13 minuta, treći je Lopez iz Čilea koji zaostaje nešto preko 18 minuta. Sva trojica voze motore marke KTM. Subotičanin Sagmajster trenutno se nalazi na 64 mestu do sada najboljem na ovogodišnjem Dakaru. U konkurenciji automobila prekinut je specijal pošto je došlo do izlivanje...

detaljnije
Post date: Čet, 17.01.2013 - 00:00

Danas je vožena najduže brzinska etapa na Dakaru od Tucumana do Cordobe sa ukupnom dužinom specijala od 593 km. Sagmajster je uspešno okončao i ovaj deo i još mu je preostalo pet dana do kraja najprestižnijeg relija. On je brzinski deo završio na 77. mestu što ga je u generalnom plasmanu zadržalo na 67. poziciji. Najbrži na etapi je bio prošlogodišnji pobednik relija Siril Despres koji je brzinac prošao za 5:41:36 sati. Drugi je bio Bareda sa zaostatkom od 4 minuta dok je na trećem mestu završio Botturi sa 5 minuta zakašnjenja. Despres je dobrom vožnjom uspeo da se probije do drugog mesta u generalnom plasmanu sa zaostatkom od 5 minuta iza još uvek vodećeg Farie. Treći je Lopez sa zaostatkom od 9 minuta.

- Deveti dan bio je najteži do sada. Mislio sam da nikada neće da se...

detaljnije
Post date: Uto, 15.01.2013 - 00:00

Nakon veoma teške i duge osme etape od 490 kilometara na Dakar reliju danas je takmičare dočekao slobodan dan koji su iskoristili da se odmore i naspavaju pred poslednjih šest etapa koje ih očekuju. Interesantno je da je organizator promenuo dosadašnju praksu i slobodan dan predvideo posle osme etape, s tim da je spojio dve poslednje pred pauzu tako da su takmičari po prvi put bili lišeni pomoći svojih mehaničara.

Gabor Sagmajster uspešno je završio osmu etapu sa plasmanom koji mu je bio najbolji na jednom dnevnom specijalu pošto je zauzeo 54 poziciju sa zaostatkom od 28:48 minuta iza pobednika Barede na Husqvarni koji je specijal prešao za 2 sata i sedam minuta. Bila je ovo dugačka etapa od Salte do Tucumana u kojoj je u prvom delu padala jaka kiša. Izuzetno je...

detaljnije
Post date: Ned, 13.01.2013 - 19:00
Custom Search