Započinje program - Bunjevački Put križa

Sre, 06.02.2013 - 14:00 -- nikola.tumbas
Ištvan Palatinuš o projektu Bunjevački put križa
Ištvan Palatinuš o projektu Bunjevački put križa
Tomislav Žigmanov o Bunjevačkom putu križa
Tomislav Žigmanov o Bunjevačkom putu križa

Tradicionalna i u puku veoma omiljena pobožnost Puta križa u bunjevačkoj inačici bit će realizirana u projektu „Bunjevački Put križa“ u koji će se moći uključiti svi koji žele pridonijeti oživljavanju bogatog vjerskog i kulturnog naslijeđa vezanog uz korizmu. Pridržavajući se stroge forme ove pobožnosti, posve vjeran teološkim sastavnicama, Tomislav Žigmanov je s unosom etnografskih, krajolikih i povijesnih sadržaja bunjevačkih Hrvata sačinio „Bunjevački Put križa“ koji će biti tiskan u vidu samostalne publikacije.

Aktivnosti u okviru projekta „Bunjevački Put križa“ počinju na Čistu srijedu, 13. veljače, s početkom u 17 sati, u crkvi sv. Jurja u Subotici gdje će biti otvorenje izložbe pod nazivom „Bunjevački putovi križova“. Na izložbi će biti izložene fotografije križeva krajputaša Augustina Jurige, snimljenih u okolici Subotice, a nakon toga će biti moljen „Bunjevački Put križa“, na bunjevačkoj ikavici.

Ovom prigodom počet će velika akcija u Godini vjere – obnova naših križeva krajputaša za što će se prikupljati novac pretplatom za knjigu i dragovoljnim prilozima. U 2013. godini planira se obnoviti Kopilovićev križ na Somborskom putu, poslije Male Bosne, i raspelo na Kalvariji u Bajmaku.

Medijski pokrovitelji izložbe i svih aktivnosti vezanih uz projekt „Bunjevački put križa“ su katolički mjesečnik „Zvonik“, „Hrvatska riječ“ i Radio Marija Srbije.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search