Hokej klub Spartak uspešno okončao IPA projekat

Pon, 24.06.2013 - 14:00 -- dejan.vukovic

Hokej klub Spartak sa svojim partnerom u Segedinu Hokej klubom Tisza-Volan uspešno su okončali IPA projekat prekogranične saradnje u Razvijanju odnosa u oblasti hokeja na ledu.

- U uslovima opšte ekonomske krize kada je malo budžetskih sredstava, a potreba i problema mnogo, eksterni izvori finansiranja dobijaju više na značaju. Hokej klub Spartak je jedan od retkih sportskih klubov au Srbiji koji je uspeo da obezbedi sredstva za svoje funkcionisanje iz inostranstva. Radi se o IPA Programu prekogranične saradnje Mađarske i Srbije. Projekaz j etrajao osamnaest meseci i poslednjim danom juna se uspešno okončao. - rekao je Aleksandar Lovčanski, rukovodilac projekta sa Subotičke strane.

Osnovna namera dve strane je bila da se kroz učešće dece iz Subotice i Segedina u zajedničkom timu omogući njihovo povezivanje na sportskom planu. Projekat je obuhvatio i afirmaciju hokeja ali i dobrosusedske odnose dva bratska grada. Mladi hokejaši dva kluba učestvovali su na zajedničkim pripremama. Pored toga zajedno su nastupali u prvenstvu Mađarske hokejaške lige u sezoni 2012/13. Kroz projekat mladi hokejaši su odigrali 84 utakmice.  Ukupan budžet oba partnera iznosio je 88.000 evra od čega će Srpskoj strani pripasti 34.660 evra.

Na današnjoj konferenciji prisustvao je i dr. Pal Lipai, predsednik HK Tisza Volan koji je zadovoljan uspešnim okončanjem projekta. Istakao je da su dva sportska kluba u dugogodišnjim dobrim odnosima i da je uspešno okončanje ovakvog projekta samo potvrda toga. Teritorijalno klubovi su veoma blizu i prirodno je da se dobro slažu i funkcionišu. Projekat nije bilo lako okončati pošto se prvo mora sve isfinansirati i tek po okončanju i pravdanju sredstava Evropska Unija odobrava isplatu unapred određene količine sredstava.

Obe strane su se složile da će se po završetku radova na pokrivanju stadiona malih sportova u Subotici steći puno bolji uslovi za rad HK Spartak i samim tim može doći do još intenzivnije i bolje saradnje dva kluba.

Ulaskom Republike Hrvatske u Evropsku Uniju otvaraju se nove mogućnoisti za HK Spartak koji će pokušati i sa zapadnim susedima da ostvari dobru saradnju i nađe partnera za novi projekat.

Tagovi: 
Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search