Zapadni Balkan na putu ka EU

Uto, 03.09.2013 - 17:17 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Srbijanka Turajlić - Kako se danas obrazuju ljudi
Srbijanka Turajlić - Kako se danas obrazuju ljudi
Vlastimir Matejić Srbija 2030 - Skica jedne vizije
Vlastimir Matejić Srbija 2030 - Skica jedne vizije
Dragoljub Mićunović - Jedna vizija razvoja političkog sistema Srbije
Dragoljub Mićunović - Jedna vizija razvoja političkog sistema Srbije
Danica Drakulić o XX naučnom skupu na Paliću
Danica Drakulić o XX naučnom skupu na Paliću
Modest Dulić Izjava za medije
Modest Dulić Izjava za medije

U okviru obeležavanja Dana Grada ove godine je uvršteno je i otvaranje XX skupa sa međunarodnim učešćem "Tehnologija, kultura i razvoj" sa temom ZAPADNI BALKAN NA PUTU KA EVROPSKOJ UNIJI. Iako jubilarni, dvadeseti po redu, zvaničnih gostiju sa nivoa republike nije bilo iz razloga što je aktuelna Vlada R.Srbije sa svojim ministarstvima praktično od juče u formiranju timova. Više o tome prof.dr Danica Drakulić u svom obraćanju medijima. Takođe, kasnije u prilozima će biti dodati zvučni zapisi nekoliko obraćanja i to :

Vlastimir Matejić, predsednik Programskog odbora - Srbija 2030. Skice jedne vizije

Dragoljub Mićunović - Jedna vizija razvoja političkog sistema Srbije

Srbijanka Turajlić - 48 bodova do masovnih otvorenih on-line kurseva: kolika je udaljenost i gde su međustanice ( ovo će vam objasniti kako vaši "poslovni" partneri - poznanici na Linkedinu,  svakih par meseci, ponekada i kraće, prijavljuju new skils u svoje profile - dok vi ne radite ništa na svom obrazovanju )

 

***

 

Počeo XX naučni skup Tehnologija, kultura i razvoj

Tranzicija nije uspela

U Eko centru na Paliću danas je počeo XX naučni skup Tehnologija, kultura i razvoj, koji će tokom tri dana trajanja za temu imati probleme zemalja zapadnog Balakana na putu ka Evropskoj uniji.  Organizator skupa je Ekonomski fakultet u Subotici, Institut Mihajlo Pupin, grad Subotica i Udruženje Tehnologija i društvo.

Glavne podteme ovo skupa jesu rezultati tranzicije i uloga znanja u ekonomskom razvoju našeg i bilo kog društva. Profesor dr Vlastimir Matejić sa Elektrotehničkog fakulteta ocenjuje da je tranzicija u Srbiji doživela neuspeh.

"Dosadašnja tranzicija u Srbiji proteklih dvadesetak godina  je bila neuspešna, zbog čega je loše i sadašnje stanje u zemlji. A jedan od razloga je to što nismo znali gde treba da stignemo, što nismo imali viziju o tome. Jer, ako ne znamo gde idemo, ne možemo znati ni treba li da se uputimo bilo gde. Ni ova ni dosadašnje vlade nisu imale viziju - ulazak u Evropsku uniju nije vizija, to je u stvari samo instrument koji može pomoći da se ostvari nešto što je prava vizija razvoja jednog društva. ..Ono što bi se u tom smislu moglo uraditi je da  Srbija uđe u novu tranziciju, koja će se zasnivati na novoj, jasnoj, ostvarivoj, obećavajućoj i od većine prihvaćenoj viziji, sa odgovarjućim mehanizmima i insticucijama koje imaju kpacitete i odgovornost da tu viziju dovedu do kraja. Mi smatramo da treba razvijati društvo koje će osim što će težiti da bud ekonomski efikasno, biti i socijalno odgovorno", kaže dr Matejić.

Dr Srbijanka Turajlić, vanredni profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, takođe navodi da proces integracije naše zemlje u EU nije dao vidljive rezultate.

"Ne vidim istinske pokušaje da se mi upristojimo, konsituišemo i uredimo u skladu sa standradima EU - a ja mislim da je najznačajniji aspekt prikljuvčivanja EU da zemlja konačno napravi neki sistem.  Ova farsa poslednjih dva- tri meseca oko rekonstrukcije vlade je upravo obesmišjavanje svih institucija koje zemlja ima", kaže profesorica Turajlić. 

Kriza u kojoj se zemlja nalazi je ne samo ekonomska,  nego i moralna i etička, i za to su odgovorne i obrazovne institucije, pre svega one koje stvaraju takozvane menadžere za budućnost, kaže dr Milenko Gudić, direktor Međunarodne akademije za razvoj menadžmenta.

"Mi smatramo da škole imaju veliku ulogu, da treba da naprave novu generaciju menadžera  koji neće voditi svoje preduzeća kompanije, institucije u smislu da rade samo na ostvarivanju profita,  već da budu i društveno odgovorni i odgovorni prema okolini u kojoj rade", kaže dr Gudić. 

Ni u pogledu obrazovanja nismo mnogo uradili na približavanju EU, napominje dr Turajlić. 

"U Srbiji nema Bolonje.  U Srbiji postoji karikatura Bolonje, kao što postoji karikatura čitavog niza drugih institucija.  Mi smo sve "kao" - mi kao imamo parlament, kao vršimo rekonstrukciju vlade,  kao reformišemo  visoko obrazovanje  u skladu sa Bolonjom... Sve je privid, ništa nije realnost", napominje dr Turajlić, 

Autor teksta: 
Fotograf: 

Više o ovoj temi...

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i član Gradskog veća zadužen za omladinu i turizam Vjekoslav Ostrogonac su, kod platoa ispred ulaza u Železničku stanicu u Subotici, prisustvovali premijeri multimedijskog umetničkog događaja "Arhitektura, da li se to pleše?".

Post date: Pon, 09.09.2013 - 13:17

Povodom Dana grada Međuopćinski zavod za zaštitu spomenika kulture u saradnji sa TIC-om organizovao je dvosatnu šetnju - obilazak i predstavljanje spomenika istaknutih osoba Subotice. Obilazak je vodila Biljana Govorušić, sa licencom turitičkog vodiča i volonter - greeter Đorđe Todorović.

Post date: Uto, 03.09.2013 - 15:39

Nakon trideset pet godina podstanarskog života, Radio Subotica se napokon preselila u svoje prostorije, koje je obezbedila lokalna samouprava. Nova adresa radija je Park Rajhla Ferenca 1-8 (preko puta Pošte 2). Tim povodom a u okviru proslave dana grada i 45 godina postojanja Radija Subotice danas su svečano otvorene nove prostorije.

Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Modest Dulić, predsednica Skupštine grada Marija Kern Šolja, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu i informisanje Aleksandar Kravić i veliki broj prijatelja Radija. Direktor radija Toni Bedalov zadovoljan je odnosom lokalne samouprave prema ovom medijskoj kući, i ovom prilikom je rekao: - Radio Subotica ima 47 zaposlenih koji...

detaljnije
Post date: Pon, 02.09.2013 - 19:43

Povodom Dana grada, u  petak je  ispred zgrade pozorišta podignut mozaik u obliku grba Grada Subotice, nastao  po ideji i realizovan od strane UG “PhotoWalkers”  a uz podršku Grada Subotice, Kancelarije za mlade Grada Subotice i UG”BOC”.

Projekat pod nazivom "Pokaži koliko voliš  Suboticu" realizovan je tokom leta  od  samih članova udruženja PhotoWalkers, kao i od polaznika početnog kursa fotografije.

Mozaik je veličine 5x5 metara i sačinjen od 6328 fotografija nastalih na teritoriji Subotice.  Na pozorištu će biti izložen do srede, a kasnije premešten na neku drugu lokaciju i biće od strene UG”PhotoWalkers”ustupljen gradu na korišćenje. Samim tim,  ovaj projekat  je veoma  važan za Suboticu jer se može koristiti u promotivne svrhe grada na različitim manifestacijama i...

detaljnije
Post date: Pon, 02.09.2013 - 13:25

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić, član Gradskog veća zadužena za obrazovanje dr Etela Jerinkić i Zoltan Šifilš, isped mađarskog nacionalnog veća, su Osnovnoj školi „Majšanski put”, svečano obeležili prijem novih đaka prvaka i početak školske godine.

Više o tome u video prilozima...

Post date: Pon, 02.09.2013 - 10:13
Custom Search