Kakav će biti raspored prostorija u Narodnom Pozorištu

Uto, 31.12.2013 - 14:26 -- nikola.tumbas

Skupština grada Subotice, na 15. sednici donela je Rešenje o nastavku rekonstrukcije, restauracije i dogradnje zgrade  „Narodnog pozorišta – Narodnog kazališta – Népszínház“  u Subotici, usvajivši zaključke Komisije za izmenu projekta adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje zgrade „Narodnog pozorišta – Narodnog kazališta – Népszínház“ u Subotici. Usvajanjem ovih Zaključaka, odnosno Rešenja - Skupština grada Subotice zadužuje Komisiju iz da sprovede stručnu raspravu o bližoj nameni pratećeg i uslužno komercijalnog prostora

Saglasno svom zadatku, Komisija je u prethodnom periodu sprovela kompleksnu analizu svih dosadašnjih aktivnosti vezanih za projektovanje zgrade pozorišta  - vodeći računa o okvirima koji postoje: (projektni zadatak, izveštaj Revidenta o stepenu gotovosti projekta, o svim aspektima funkcionisanja pozorišta), da bi na kraju sagledala mogućnostima racionalizacije kako u pogledu nastavka same izgradnje, tako i u pogledu ekonomičnosti buduće eksploatacije zgrade.

U tom smislu, koncepcija ukupnog prostora u objektu je sagledana kao odnos prostora namenjenog Pozorištu i namenjenog pratećim uslužno-komercijalnim sadržajima.

Takođe,  ukupan prostor objekta mora u potpunosti da zadovolji visoko kvalitetan, efikasan i savremen rad ansabala pozorišta, a da pri tome ostali deo pozorišta može imati namenu tako da bude kompatabilan sa samim radom pozorišta,  da ostali sadržaji podražavju njegovu osnovnu namenu, te da bez apsolutnog ugrožavanja,  omoguće finansijsku podršku budućim troškovima nastalim kroz njenu eksploataciju.

U skladu sa tim Komisija predlaže sledeće definisanje pratećih uslužno-komercijalnih prostora:

Ovaj prostor treba da bude smešten u onom delu objekta koji omogućava dostupnost građanima sa okolnog javnog prostora gde gravitira najviše ljudi, pa je u tom smislu Komisija procenila da je to ulica Korzo i deo pročelja u starom zaštićenom delu objekta s obzirom da je u delu objekta prema Trgu Slobode svakako već izgrađena velika scenska dvorana.

Kada je reč o prostoru prema ulici Korzo -  on ima 5 etaža: podrum, prizemlje sa galerijom i još 3 spratne etaže. Mišljenje Komisije je da podrumsku etažu (odnosno njen deo orjentisan prema ulici korzo deo i na prostoru starog dela objekta) treba predvideti za restoran sa kuhinjom, kako je i prvobitno bilo zamišljeno (površine cca 670 m2), a da bi prizemlje sa galerijom trebao da bude prostor namenjen galerijskom izlaganju kulturnih sadržaja grada u potpunosti rešenim pitanjem pristupa sa ulice Korzo, tj. ulaza u moguće zasebne jedinice u okviru ovog prostora (površine -  cca 550 m2 + galerija 190 m2).

Etaže na visinskim kotama 5,5o i 13,05 m u istom ovom delu objekta, prema ulici Korzo (sa površinom od cca po 490 m2), bi takođe bili prostori namenjeni uslužno-komercijalnim sadržajima kojima nije potreban direktan pristup javnoj površini kao npr. apartmanima za smeštaj gostujućih umetnika, prostor za lokalne elektronske medije, prostor za lokalne kulturno umetničke amaterske ili profesionalne ansamble i slično.

Prostor na etaži visinske kote 9,90 bi trabalo zadržati kao prostor namenjen za kancelarije uprave ansabala, s obzirom da se na ovoj koti u delu prema Nušićevoj ulici nalazi prostor potpuno namenjen Pozorištu (kancelarije uprave pozorišta, administarcija, probna pozorišna sala i dr.).

U delu prizemlja prema ulici Ive Vojnića predvideti jedinstveni prostor površine od cca 300 m2, na mestu ranije planirane kamerne sale, takođe planiran kao višenamenski prostor (izložbeni paviljon, prostor za književne večeri, izložebni prostor za slikare i vajare i drugo), s obzriom da ima direktnu komunikaciju sa ovom ulicom, a koji u budućnosti, ukoliko se ukaže potreba, adaptacijom može biti pretvoren u kamernu scenu.

Na nivou preizemlja, ali u staromd delu objekta mišljenja smo da treba predvideti prostor za knjižaru (površine cca 90 m2) s obzirom da je moguće obezbediti direktnu komunikaciju sa ulicom. U starom zaštićenom delu , a na koti 9.90 m, prostor iznad Balske dvorane, treba instalaterski opremiti da može da funkcioniše kao pozorišni kafe površine cca 100 m2 sa mogućnošću podržavanja drugih polivalentnih sadržaja.

Stari -  zaštićeni deo objekta potrebno je sadržajno planirati na takav način da  omogući kombinovanje pozorišne i uslužno komercijalne delatnosti u prostorijama ulaznog hola u prizemlju objekta, kao i na prostoru višenamenske dvorane na koti 5,5 m (nekadašnja Balska dvorana).           

Pored smernica koje se tiču namene pratećih i uslužno komercijalni prostora Komisija daje svoje sugestije  koje se odnose na raspored i funkcionalnost pozorišnih prostora u objektu, pa tako navodimo da je u odnosu na ranije projektovano potrebno predvideti dve probne sale, smeštanje pozorišne biblioteke na koti 9.90 m i galeriji na koti  14.10 m, zatim grupisati garderobe na donjim etažama, kancelarijske prostorije menadžmenta pozorišta i kompleksa zgrade su iznad njih, a krojačnicu, vešeraj i vlasuljarnicu predvideti na poslednjoj etaži. Priručne radionice za manje popravke i intervencije su projektom smeštene u podrumu objekta. Na ovoj etaži su predviđeni i magacinski prostori.

Na osnovu ovih smernica i nove koncepcije prostora u objektu, proizilaze sledeći okvirni procentualni iznosi namene površina:

  • prostor namenjenih pozorišnoj delatnosti 46%,
  • kombinovani pozorišno-uslužnokomercijalni prostori 12%,
  • prostor namenjenim pratećim uslužnokomercijalnim delatnostima 17%,
  • tehničke prostorije 25%. 

Vidljivo je da je ispoštovan odnos namene površina, definisan tačkom 5. zaključka Komisije  - obzirom da odnos prostora namenjenog Pozorištu i namenjenog pratećim uslužno-komercijalnim sadržajima iznosi -  2/3 prema 1/3 u ukupnom odnosu.

FASADE:

Takođe, smatramo korisnim da Komisija prezentuje projektantske smernice vezane za izgled fasada   objekta i njihovu materijalizaciju, uzimajući u obzir sve važne parametre, poštovanje ambijenta  u kom  se objekat nalazi, te važnost koje ovo pozorište ima za grad:

”Stari“ izgled fasade, koji je zadržan u takozvanom „starom“ zaštićenom delu zgrade, proteže se, u vidu interpretacije duž prva dva sprata objekta prema glavnim fasadama – ulica Korzo i Trg Slobode.

Vezano za fasadu prema ulici Korzo:

Dvospratni front starog izgleda fasade (interpretacija), identične morfologije i ritma, zadržava se duž cele dužine objekta, izuzev na uglu objekta prema ulici Ive Vojnovića, kako bi se obezbedilo maksimalno uklapanje sa novom strukturalnom fasadom koja se predviđa na ostalim površinama novog dela objekta, u smislu integrisanja: ambijentalnog uklapnja objekta, kontekstualizacije, odnosno ostvarivanja veze sa okruženjem, poštovanja tradicije i duha mesta i karaktera prostora, sa jedne strane, sa činjenicom da se objekat projektuje savremeno, u duhu današnjeg vremena, sa druge strane. Na ovaj način bi se stvorila maksimalna moguća mera integracije tradicionalnog i savremenog prilikom definisanja ove fasade objekta.

Vezano za fasadu prema Trgu Slobode:

Projektno rešenje treba da predvidi „provlačenje“ stare fasade čitavom dužinom pročelja do visine 9 m (dva sprata), sve do scenskog otvora. Do te visine bi predstruktura fasade išla u prethodno razmatranoj širini, odnosno - na ovoj visini bila bi planirana platforma spoljašnje pozorišne scene – platoa. Iznad ove kote predstruktura bi bila izvedena samo u  tehničkom minimumu, kao tehnički ram, u smislu prohodnosti za tehnička lica, maksimalne širine do 90 cm. U sklopu ove površine zida binske kule, predviđa se platno ili displej multifiunkicionalne pojavnosti. Na koti od 9 m, predviđa se mogućnost da plato poprimi funkcionalnost u vidu dostupnosti i iz pozorišta, sa galerije objekta.

Izvori:

Ispred Komisije:

  • Snežana Pejčić master inž građ.
  • Mr. Sc. Jasmin Šečić dipl.inž.građ.
Autor teksta: 
Fajlovi: 

Više o ovoj temi...

САОПШТЕЊЕ
За јавност о привременој обустави саобраћаја на локалним саобраћајницама

У оквиру радова на рехабилитацији дела коловоза око Народног позоришта доћи ће до тоталне обуставе саобраћаја у улицама Браће Радић, Цара Душана и Бранислава Нушића.

Обустава ће трајати у временском периоду од 26. фебруара 2024. године до 20. априла 2024. године

***

KÖZÉRDEKŰ KÖZLEMÉNY

ideiglenes útlezárásról

A Népszínház körüli utak felújításán végzett munkálatok miatt a Radić fivérek utcája, a Dušan cár utca és a Branislav Nušić utca le lesznek zárva a forgalom elől.

Az útlezárás 2024. február 26-ától április 20-áig tart.

Post date: Pet, 23.02.2024 - 17:47

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić obišli su danas završne radove na adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji Narodnog pozorišta u Subotici.|

Angažovali smo sve  raspoložive resurse kako bismo u narednim mesecima pustili najstariji teatar na prostoru nekadašnje Jugoslavije u funkciju. Ovo je veliki i složen objekat sa mnogo izazova zbog čega smo obezbedili kontinuitet radova u finansijskom i tehničkom smislu, izjavio je Mirović.

Prema Mirovićevim rečima, biće to hram kulture i sedište kulturnih zbivanja, a u budućnosti, kako je dodao, i mesto kojim ćemo se ponositi i gde će umetnici imati prostor i uslove dostojne ovako velikog i uspešnog grada.

Na proleće...

detaljnije
Post date: Uto, 06.02.2024 - 18:28

Detalj radova na fasadi Narodnog pozorišta.
Ugovoreni radovi od ranije na popravci fasada i čišćenje oluka od lišća a nakon toga ugradnja svetla između stubova.

Post date: Čet, 01.02.2024 - 11:55

Radovi na 8/2 fazi, čijim završetkom pozorište može da bude u funkciji aneksima ugovora uvećani su za oko 30 miliona dinara.

U poslednja dva meseca potpisana su tri aneksa Ugovora sa izvođačima na nastavku adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje Narodnog pozorišta, čime je početna vrednost radova uvećana za oko 30 miliona dinara.

Posao na poslednjoj, završnoj 8/2 fazi kada je u pitanju teatarski prostor poveren je krajem prošle godine konzorcijumu preduzeća koji predvodi SMB gradnja iz Subotice, a uključene su još i firme „Rotel“, takođe iz Subotice, ARJ „Tehnolodži“ iz Novog Sada, „Tehnosektor“ iz Kragujevca i „Svetlost teatar“ iz Beograda. Za posao čija je procenjena vrednost bila 962,5 miliona dinara, oni su dali...

detaljnije
Post date: Pet, 18.08.2023 - 22:49

По уговору у наредних осам месеци треба да буду завршене све просторије унутар талијиног храма како би у њега могли да се уселе и глумци и техника. Реконструкција Народног позоришта у Суботици траје од 2007. године. Да ли ће ова година бити кључна за завршетак реконструкције Народног позоришта у Суботици?

Покрајинска и градска власт тврде да хоће, јер је управо у Градска управа Суботице закључила уговор о јавној набавци са компанијом „СМБ градња“ о извођењу радова на 8/2 фази, уједно и последњој фази у процесу реконструкције, адаптације и доградње Народног позоришта. За ову, последњу фазу радова обезбеђено је 1,154 милијарде динара, а Влада Србије је изградњу суботичког театра, која иначе тече од 2007. године, прогласила пројектом од...

detaljnije
Post date: Pet, 10.02.2023 - 13:09
Custom Search