Balkanska konferencija Olimpijskog konjičkog sporta

Sub, 24.01.2015 - 19:43 -- dejan.vukovic

Balkanska konferncija Olimpijskog konjičkog sporta održana je danas u subotu 24. januara u hotelu Majur na Kelebiji. Na konferenciji su učestvovali predstavnici Bugarske, Turske, Grčke, Rumunije, Hrvatske, BiH, Makedonije, Slovenije i Srbije. Cilj konferencije je promocija Srbije, srpskog konjičkog sporta i predstojećeg Balkanskog šampionata u vožnji zaprega koje bi se trebalo održati u Subotici na ergeli Kelebija u junu ove godine. 

Dejan Dragojević, predsednik Saveza za konjički sport Srbije za olimpijske i FEI discipline je istakao važnost organizacije Balkanskih prvenstva u Srbiji - Srbija je vrlo ozbiljnim angažovanjem u međunarodnim okvirima u Evropskoj i Svetskoj federaciji konjičkog sporta uspeli da napravimo dva Balkanska šampionata, jedan u Novom Sadu i jedan u Beogradu u dve različite discipline. Takođe imamo ideju da ovde u Subotici na ergeli Kelebija napravimo jedan Balkanski šampionat u vožnji zaprega, koji će biti ozbiljan signal da se konjički sport u Srbiji razvija u svim disciplinama. 

Ispred Grada Subotice, goste na konferenciji pozdravio je Vjekoslav Ostrogonac, član gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam  - Drago mi je da se jedna ovakva konferencija održava ovde u Subotici. Svi najvažniji ljudi iz vrha konjičkog sporta Balkana se danas nalaze ovde. Ovo je uvertira za Balkansko prvenstvo u vožnji zaprega koje bi trebalo da održi u Subotici na ergeli Kelebija. Podržavamo ovakvu akciju i sigurno ćemo sve učiniti da se ovo takmičenje održi u našem Gradu koji ima sportsku tradiciju. U narednom periodu više pažnje ćemo pokloniti konjičkom sportu. Treba napomenuti da je ovakva manifestacija kao što je Balkansko prvenstvo u zapregama na ovim prostorima poslednji put bila održana 1962. godine.  

Milenko Aleksić, današnji domaćin i vlasnik Ergele Kelebija  - Naša ergela se uglavnom bavi  zaprežnim sportom. Pokušali smo i da se oprobamo na međunarodnim takmičenjima, bili smo na Balkanskom prvenstvu prošle godine u Rumuniji zatim u Mađarskoj u Silvašvarodu i nekim kvalifikacionim takmičenjima. Želimo da privučemo ovu vrstu sporta u Srbiju. Ove godine Svetsko prvenstvo će biti održano u Mađarskoj nekih 100 kilometara od nas pa želimo da uzmemo učešće i na smotri najboljih na Svetu.  Mali problem za sve koji se bave ovim sportom u Srbiji predstavljaju carinski propisi. Velika su zadržavanja na graničnim prelazima zbog formalnosti, isti problem imamo mi kada idemo na međunarodna takmičenja kao i stranci koji dolaze kod nas sa konjima. Dešava se da konj provede po 12 sata u prikolici. Po ocenama čelnika naša ergela pruža odlične uslove za održavanje i svetskih takmičenja pa se nadam da ćemo biti dobri domaćini Balkanskog šampionata.  

 

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search