Kritika aktuelne vlasti u Srbiji

Čet, 16.04.2015 - 10:34 -- nikola.tumbas

Teme današnje press konferencije u GO DSa su bile: izveštaj o susretima sa građanima i njihovim primedba na gradsku vlast. Ksenija Marton, potpredsedik GO DSa je navela neke od istih:

- Penzioneri se žale na ukidanje besplatnih karata za gradski saobraćaj.

- Prozivka ponovo postala spavaona

- Zašto nije sprečen odlazak Coca Cole iz grad?

-Da Subotica prestaje da bude građanska- gašenje Radio Subotice.

Slavko Parać, predsednik GO, najavio je miting DSa u Beogradu i obrazložio razloge za isti.

U nastavku je tekst koji je Parać pročitao.

***

Miting Demokratske stranke

Zašto miting?

Nakon bizarne ideje o zakazanom, pa otkazanom mitingu samopodrške u Novom Sadu, Vladi sa sedištem u Beogradu, Demokratska stranka je odlučila da organizuje miting na treću godišnjicu Vlade SNS-a 25. aprila u Beogradu. Miting organizujemo jer je DS sa svojim partnerima uvek hrabro bila na prvoj liniji odbrane slobode i borbe za dostojanstven život građana.

Svakom danas je jasno da u Srbiji nije dobro i da se ona ne kreće u pravom smeru. Zato se okupljamo, da jasno kažemo šta mislimo o ovoj Vladi, Premijeru i njegovim nesposobnim ministrima.

27. aprila prošle godine napravljena je treća Vućićeva vlada, a oni i dalje svoju nesposobnost pravdaju greškama neke pretprošle vlasti, i, što je još gore, cenu njihove nesposobnosti plaćaju građani Srbije. Zato se okupljamo, na godišnjicu ove treće vlade, da kažemo da nesposobnima nije mesto u Vladi, da ne pristajemo na strahovladu, da nisu reforme kada policiji, vojsci, lekarima, nastavnicima i profesorima smanjuju plate, a razbacuju pare na besmislene projekte, da ne pristajemo na to da je Vučić zadužio zemlju više nego Tito, Milošević, Đinđić, Koštunica i Tadić zajedno, da ne pristajemo na navodne investicije zbog kojih se Srbija besmisleno zadužuje, da ne pristajemo na njihovo zastrašivanje i ućutkivanje svih koji drugačije misle, da ne pristajemo na urušavanje institucija i da ne pristajemo na bahatost, nestručnost, neznanje i nesposobnost.

Celokupna ušteda od smanjenja plata i penzija je 370 miliona evra, a u toku 2014. godine građani Srbije su platili blizu 30 milijardi dinara aktiviranih garancija datih za zaduživanje JP. 16 najvećih kompanija u zemlji imaju poreski dug preko milijardu i 100 hiljada evra, što je trostruko više od godišnjeg efekta smanjenja plata i penzija. Umesto da se poreski dug naplati, teret je prebačen na osiromašene radnike i penzionere. Sve u maniru „Superhika“ iz stripa Alan Ford koji je otimao siromašnima da bi davao bogatima.

Javni dug Srbije do danas je porastao za tačno 8 milijardi evra u odnosu na dan kada su bivši radikali preuzeli vlast 2012. godine, a za samo dva ipo meseca ove godine povećan je za 1,6 milijardi evra. U periodu od 12 godina za koji SNS optužuje DS da je sve vreme bila na vlasti, on je povećan za 1,3 milijarde evra.

Od 30 najavljenih investicija ukupne vrednosti oko 10 milijardi evra, za 3 godine traljavo i polovično realizovane su samo tri.

Najglasnije najavljen projekat je „Beograd na vodi“. Nijedan dokument o projektu nije dostupan, kao ni troškovi budžeta za pripremu terena za investiciju. Do sada je iz državnog budžeta potrošeno preko 200 miliona evra, dok je strani investitor uložio svega nekoliko hiljada evra. Stručna javnost je protiv ovog projekta, za njegovu realizaciju je donet specijalni zakon u skupštini Srbije, troškovi administracije države će biti astronomski.

Proglašen je javni interes ovog projekta za šta građani Srbije treba da izdvoje preko pola milijarde evra za pripremu zemljišta za privatnog investitora (ove podatke dao ministar Sertić). To je 12-13 godišnjih budžeta grada Subotice, to je 1400 km puteva širine 6m, 30 subotičkih pozorišta, 60 bazena. Šta bi to značilo za poljoprivrednike, da su dobili toliko sredstava za izgradnju sistema za navodnjavanje.

Druga realizovana investicija je formiranje ER Srbije. Prema delu objavljenih dokumenata sa naknadno menjanim datumima i uslovima, vidi se da su ulaganja Srbije više od pola milijarde evra u imovini i novcu, a stranog investitora oko 100 miliona evra kredita, zbog čega je stekao pola vlasništva nad kompanijom. Neslavno je propala investicija od 400 miliona evra u fabriku za proizvodnju delova za Boingove Erbasove modele, kao i za proizvodnju supersoničnih trenažnih aviona.

Neslavno je završen i ugovor za fabriku čipova u iznosu od 4 milijarde evra. Iako je premijer najavio raspisivanje konkursa za naučnike i da je pronađena lokacija za gradnju, od te investicije nije bilo ništa.

Protivno zakonima i ustavu R. Srbije, tajnim ugovorima uzurpirano je i prodato preko 20 hiljada ha najplodnijih vojvođanskih oranica vrednosti preko 250 miliona evra nepoznatoj kompaniji Al Rawafed umesto gromoglasno najavljivanoj kompaniji AL Dahra. U sred otimačine našlo se nekoliko poljoprivrednih preduzeća čijim se akcijama sada nelegalno trguje van berze i to dok su u restruktuiranju, a sve koristeći novčana sredstva iz kredita državnih banaka ili iz budžeta.

Ništa od najavljenih obećanja za poljoprivredu i povoljne kredite poljoprivrednicima. Kredit u iznosu 100 miliona dolara za sisteme navodnjavanja se ne koristi, a gradnja sistema za navodnjavanje nije ni počela zbog nesposobnosti i nekompetentnosti vlasti SNS.

Za 1000 dana čuli smo 1000 obmana i dobili jednu lepu maketu. Ukoliko se hitno ne pokrenu procedure za zaštitu države od šteta i transparentno ne prikažu sve preuzete obaveze i Srbija će se pretvoriti u maketu pustih obećanja u koje građani više ne veruju.

Koga sve zovemo?

Znamo da ne možemo sami i zato su nam potrebni svi ljudi kojima je demokratija i sloboda na srcu, koji znaju da samo zemlje gde se poštuju ljudska prava mogu biti prosperitetne. Ovo uključuje i druge političke stranke, i pojedince, i nevladine organizacije. Jedino zajedno možemo Srbiju vratiti na dobar put. Videli smo u ove tri godine šta se dešava kada se elita povuče i aktivno ne učestvuje u kreiranju budućnosti jedne zemlje. Uspeli su da svojim lažnim diplomama obesmisle svaki napor i postignuće. Tražimo kritičko učešće bez kojeg nema javnog interesa. Moramo školstvu vratiti ulogu i ugled. To ne možemo sami bez učitelja, nastavnika, univerzitetskih profesora i svih onih kojima je stalo do budućnosti naše dece i Srbije.

Zato pozivamo sve građane koji žele da se pridruže otporu aktuelnoj vlasti, da nam se pridruže. Ne tražimo da podrže DS, ali je važno i da brojem pokažemo da nas ima mnogo koji smo protiv. Važno je. SNS nije stranka. SNS je postao agencija za zapošljavanje. Mi razumemo ljude koji su ušli u tu stranku zbog posla. Ne razumemo SNS koji će zarad svojih kratkoročnih ciljeva uništiti budućnost Srbije.

Projekat ubijanja DS nije uspeo. Svakodnevno se proizvode afere kako bi javnosti skrenuli pažnju sa stvarnih problema i sprovodi se nasilje protiv neistomišljenika (poslednji primer u Inđiji). Mi ipak ostajemo jedina organizovana alternativa nesposobnoj vlasti. Nikad se nismo plašili pa se ne plašimo i danas. I zato se 25. aprila vidimo na protestu protiv štetočinske vlasti!

Custom Search