Izložba - Priroda i secesija

Čet, 14.05.2015 - 20:41 -- nikola.tumbas

Izložba je rezultat petogodišnjeg projekta Art Nouveau & Ecology, koji je sproveden u okviru Mreže gradova secesije i posetiocima otkriva kakvu je ulogu priroda imala u novoj umetnosti i u kojoj meri je umetnicima na prelazu iz 19. u 20. vek bila glavni izvor inspiracije.

Subotica ima izuzetno arhitektonsko i umetničko nasleđe u stilu secesije. Pored najznačajnijih građevina kao što su Gradska kuća, Sinagoga, Rajhlova palata i kompleks objekata na Paliću, ima veliki broj drugih objekata, čiji značaj još uvek nije valorizovan na odgovarajući način.

Sa preko stotinu građevina u stilu secesije, koje se u najvećem broju nalaze u užem i širem centru grada, secesija predstavlja osnovno obeležje subotičke arhitekture i njenog identiteta. Iz ovih razloga Suboticu možemo slobodno nazvati gradom secesije.

Zahvaljujući svom bogatom arhitektonskom nasleđu Subotica je 2013. godine postala član međunarodne Mreže gradova secesije (Réseau Art Nouveau Network - www.artnouveau-net.eu) koja je tokom 2014. godine proglašena je Kulturnom rutom Saveta Evrope ukupno sa 18 gradova i dve regije iz Evrope i sveta.

Saradnja među gradovima i regijama u okviru Mreže gradova secesije rezultirala je nizom projekata koji su se odvijali od 1999. godine. U okviru petogodišnjeg projekta Secesija i ekologija (Art Nouveau & Ecology), zajedničkim radom predstavnika gradova, članova Mreže, kreirana je i putujuća međunarodna izložba Priroda i secesija.

Iako Subotica nije učestvovala u projektu, koji je započeo pre nego što je Subotica postala član, kroz angažman članova Neformalne grupe građana „Nasmeši se Subotici” i projektni menadžment Udruženja građana „authentic vojvodina”, uključila se u predstavljanje putujuće izložbe.

Custom Search