Kampanja Hajde da bez droga razvijemo naše živote, zajednicu i identitet

Sre, 24.06.2015 - 21:10 -- nikola.tumbas

Zavod za javno zdravlje Subotica je u okviru Projekta „Hoću da znam, jer ja biram“, koji finansira Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu u cilju realizacije Akcionog plana za borbu protiv droga u AP Vojvodini, raspisao video konkurs za izradu kratkog filma od 3 minuta koji je namenjen svim učenicima srednjih škola AP Vojvodine.

Na konkurs je pristiglo ukupno 11 filmova, a uključilo se 7 škola iz 7 gradova APV. U pripremi filmova je učestvovao 21 autor.

Gradovi iz kojih su stigli filmovi su: Senta, Sečanj, Subotica, Novi Sad, Ada, Vršac i Pančevo.

Škole koje su uzele učešće na konkursu su: Gimnazija sa Domom učenika za talentovane učenike „Boljai“ Senta, Gimnazija “Uroš Predić” Pančevo, Tehnička škola “Moša Pijade” Ada, Politehnička škola Subotica, Elektrotehnička škola “Mihajlo Pupin” Novi Sad, Školski centar “Nikola Tesla” Vršac, Srednja škola “Vuk Karadžić” Sečanj

Dobitnici nagrada video konkursa

Dana 01.06.2015. godine u 10,00 časova je zasedala komisija za izbor najkvalitetnijih i najuspešnijih kratkih filmova na konkursu „Život je vrh, osvoji ga!“ koji je raspisan za učenike svih srednjih škola u AP Vojvodini u okviru realizacije Projekta „Hoću da znam, jer ja biram!“.

Na osnovu broja pristiglih lajkova na fejsbuk stranici Projekta „Hoću da znam jer ja biram“ i glasova članova žirija dodeljuju se nagrade najuspešnijim kratkim filmovima:

PRVO MESTO: "IZABERI SAM", T43 razred iz Elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin", Novi Sad (autori; Petar Stojanović, Dušan Perovanović, Miroslav Živančev, Marko Karapandžić, Slobodan Jovanović, Strahinja Šerbula). Nagradni vaučer će biti uručen 26. juna.

DRUGO MESTO: "POBEDI POROKE", autor Petar Trkulja iz Elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin", Novi Sad. Nagradni vaučer će biti uručen 26. juna.

TREĆE MESTO: "GDE JE SREĆNA PORODICA?", autor Andrej Marinić iz Srednje škole “Vuk Karadžić”, Sečanj. Nagradni vaučer će biti uručen 26. juna.

Nagrađenima čestitamo! Zahvaljujemo se i svim ostalim učesnicima konkursa koji će dobiti utešne nagrade.

Prim. mr sc med Nada Kosić Bibić, koordinator Projekta „Hoću da znam, jer ja biram“

***

„Mladi protiv zavisnosti”- „Fiatalok a függőség ellen”

Zavod za javno zdravlje Subotica sa brojnim partnerima obeležava Svetski dan borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga 26. juna 2015. godine od 9 do 11 časova na Trgu Slobode, ispred službenog ulaza Gradske kuće.

U okviru manifestacije će biti uručene nagrade učesnicima nagradnog konkursa za kratki film koji je raspisan u okviru Projekta „Hoću da znam, jer ja biram!”. Projekat finansira Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu u cilju realizacije Akcionog plana za borbu protiv droga u AP Vojvodini. Nosilac Projekta je Zavod za javno adravlje Subotica, a partneri su UG „Restart” Novi Sad, Kancelarija za mlade Grada Subotice i Politehnička škola Subotica.

Na manifestaciji će se deliti informativni i promotivni materijal, a zainteresovani će, u cilju promovisanja zdravog života, moći da se uključe u zabavne i sportske aktivnosti (stoni tenis, pikado, aka-fitnes itd|) .

U organizaciji Kancelarije za mlade Grada Subotica i Zavoda za javno zdravlje Subotica će se istog dana održati tribina pod nazivom „Posledice pogrešnih odluka“ u terminu od 12 sati na Otvorenom Univerzitetu (sala br.212).

A szabadkai Közegészségügyi Intézet számos partnerével együtt a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napjáról emlékezik meg 2015. június 26-án, Szabadkán, a Szabadság téren, a Városháza előtt, délelőtt 9 –től 11 óráig.

A rendezvény keretein belül kiosztásra kerül a „Tudni akarom, mert én választok!” projket keretein belül készült rövidfilm pályázat díjai. A projektum a tartományi Ifjúsági és Sporttikárság támogatásával valósult meg, a vajdasági drog elleni küzdelem akciótervének megvalósításaként. A projekt hordozója: Közegészségügyi Inézet, Szabadka. Partnerek: Restart Polgárok Egyesülete, Újvidék, Szabadka Város Ifjúsági Irodája, Politechnikai iskola, Szabadka.

A rendezvényen az illegális droghasználattal kapcsolatos tudnivalókról kérdezhetik a szervezőket a térre látogatók, szórólapokhoz is juthatnak, valamint az egészséges életmód népszerűsítése céljából szórakoztató programokon, sportjátékokon (asztali tenisz, darts stb) vehetnek részt

Szabadka Város Ifjúsági Irodája és a  Közegészségügyi Intézet-Szabadka szervezésében ugyanezen a napon 12 órai kezdettel a Szabadegyetem 212 termében „Téves döntések következményei” címmel tribün megtartására kerül sor.

PROGRAM:

9,00 - 11,00 Trg slobode – Szabadság tér

Promocija fizičke aktivnosti – AKA fitnes – Fizikai aktivitások népszerűsítése
Sportski programi  (stoni tenis, pikado itd) – Sportprogramok (asztali tenisz, darts, stb.)
Merenja BMI i određivanje kompozicije mišićne mase i masnog tkiva – BMI mérés, valamint a zsír és izomtömeg meghatározása
Info desk – promocija zdravih stilova života i razgovor sa stručnjacima – egészséges életmód népszerűsítése, beszélgetés szakemberekkel

10,00-11,00

Proglašenje pobednika nagradnog konkursa za kratki film „Život je vrh, osvoji ga!“ – „Az élet a csúcs, hódítsd meg!“ elnevezésű rövid film pályázat győztesének kihirdetése
Izjave za medije organizatora i dobitnika nagrada – Szervezők és díjazottak sajtónyilatkozatai

11,00 – 12,30 Tribina na Otvorenom univerzitetu – „Posledice pogrešnih odluka“ – „Téves döntések következményei“ – tribün a Szabadegyetemen

Prim. mr sc med Nada Kosić Bibić: Načelnica Centra za promociju zdravlja Zavod za javno zdravlje Subotica – „Šta je zavisnost?“ – Mi a függőség?
Cecilija Hajzler iz UG „RESTART“ Novi Sada – „Život u krivom ogledalu“ – „Élet a görbe tükörben“
Dejana Baltes koodinatorka Kancelarije za mlade Grada Subotice – „Slobodno vreme i mladi“ – „Szabad idő és a fiatalok“

Partneri - Résztvevők:        

  • Komisija za borbu protiv bolesti zavisnosti – Községi Drogmegelőzési Bizottság,
  • Fondacija mentalne higijene „Exspecto”  Mentálhigiéné Alapítvány
  • Dom zdravlja - Patronažna služba -  Egészségház - Védőnői Szolgálat
  • Apoteka Subotica – Szabadkai Gyógyszertárak
  • Kancelarija za mlade Grada Subotica – Szabadka Város Ifjúsági Irodája
  • Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku u Subotici – Magyar Tannyelvű Tanjtóképző Kar, Szabadka
  • UG „Restart” Novi Sad – Restart Polgárok Egyesülete, Újvidék
  • UG „Restart” Subotica – Restart Polgárok Egyesülete, Szabadka
  • Klub „Mesečina” – Holdsugár Klub
  • Crveni krst Subotica – Vörösköröszt
  • Centar za socijalni rad Subotica – Szociális Központ Szabadka
  • AKA trening centar – AKA Tréning Központ.

***

Generalna skupština UN-a je 1987. godine proglasila 26. jun Međunarodnim danom protiv zloupotrebe i nezakonite trgovine drogama kao izraz odlučnosti da ojača delovanje i saradnju u borbi protiv zloupotrebe i trgovine drogama. Cilj obeležavanja je motivacija čitave zajednice za učešće u svim aktivnostima koje mogu da doprinesu smanjenju zloupotrebe droga. Posebno značajna ciljna grupa su mladi koje treba motivisati da usvajaju zdrave stilove života.

Slogan ovogodišnje kampanje je "Hajde da bez droga razvijemo naše živote, zajednicu i identitet" i ima za cilj mobilisanje podrške čitave javnosti i podsticanje stanovništva da pruži svoj doprinos u promociji zdravih stilova života, kao i u suzbijanju problema zloupotreba droga i u zaštiti mladih širom sveta od opasnih supstanci.

Globalizacija, nove tehnologije, internet i aplikacije su stvorile virtuelno tržište droga. Sve je teže odrediti granicu između „starih“ i novih droga kao tržišnih kategorija jer nove droge oponašaju postojeće vrste. Ozbiljan problem je dostupnost novih droga koje se sasvim legalno mogu nabaviti i predstavljaju sintetičke analoge „kontrolisanih ili zabranjenih“ droga. Nove psihoaktivne supstance se prodaju kao biljni začini, osveživači prostora, soli za kupanje, biljna đubriva, dijetetski suplementi, čak i kao bombone i žvake.

Time se mladi dovode u veliku zabludu misleći da je „ono što se može kupiti i nije zakonom zabranjeno“ sigurno i bezbedno. Upravo suprotno, ova nova sredstva su mnogo opasnija jer imaju znatno jače i razornije delovanje od svojih „kontrolisanih“ paralela ili zabranjenih droga.

Prema poslednjem izveštaju Evropskog monitoring centra za droge i zavisnost od droga i EU sistema ranog upozoravanja samo u prošloj godini je otkrivena 101 nova psihoaktivna suspstanca. To su uglavnom sintetički kanabinoidi, stimulansi, halucinogeni i opioidi koji oponašaju postojeće droge. Zabrinjava procena stručnjaka koja ukazuje na povećanje čistoće i potentnosti novih psihoaktivnih supstanci.

Prema rezultatima Nacionalnog istraživanja o stilovima života stanovništva Srbije iz 2014. godine u Srbiji je bar jednom u toku života drogu koristilo 8% od ukupne populacije starosti od 18 do 64 godine. Češće su je koristili muškarci (10,8% muškaraca u odnosu na 5,2% žena) i mlađa odrasla populacija od 18 do 34 godine starosti (12,8%). Najčešće korišćena ilegalna droga među odraslom populacijom je kanabis (marihuana i hašiš), čija je upotreba, bar jednom u toku života, zabeležena kod 7,7% osoba, češće kod muškaraca (10,4% muškaraca). Kanabis je u prethodnih 12 meseci konzumiralo 1,6% populacije (3,4% među mlađom odraslom populacijom). Visokorizična upotreba kanabisa je retka u Srbiji, tek kod 0,5% odrasle populacije, češće muškaraca (0,8%). Procena je da to odgovara ukupnom broju od 14 000 do 28 000 ljudi, od kojih je približno polovina starosti od 18 do 34 godine.

Socijalni i zdravstveni odgovori na izazove koji predstavljaju nove droge su i u mnogim  evropskim zemljama spori i nisu postavljeni sistemski. Ipak, u razvijenoj Evropi su danas intervencije sa novim zaletom i sveobuhvatnije. Uključuju celovit spektar odgovora na postojeće nezakonite droge, obrazovanje i aktivnosti osposobljavanja, zaštitne intervencije korišćenja droga na internetu, kao i programe za smanjenje štete (podela igala i šprica intravenskim korisnicima).

Prim. mr sc. med. Nada Kosić Bibić, načelnik Centra za promociju zdravlja
***

Osnovni rezultati Nacionalnog istraživanja o stilovima života stanovništva Srbije

iz 2014. godine, korišćenje psihoaktivnih supstanci i igara na sreću

Prevalencija korišćenja psihoaktivnih supstanci u Srbiji, uzrast 18-64 godine:

  • U Srbiji se najviše koriste cigarete i alkohol.
  • 36,4% odraslih svakodnevno puši.
  • Skoro dve trećine odraslih konzumiralo alkohol u zadnjih 12 meseci (72,2%).
  • 6,7% muškaraca prijavilo ekscesivno pijenje bar 1 nedeljno.
  • Svaki 4-5 muškaraca ima rizičan obrazac upotrebe alkohola (22,1%).
  • 10,6% muškaraca ima štetno ili problematično pijenje.
  • 30,9% žena koristilo sedative u zadnjih 12 meseci, što je značajno više nego u Evropi.
  • 8% odraslih bar 1 probalo ilegalne droge, što je manje nego u Evropi.
  • 10,4% muškaraca bar 1 probalo kanabis, a  0,8% ima visoko rizičnu upotrebu kanabisa.
  • Svaka druga odrasla osoba u Srbiji igrala neki vid lutrije (54,6%).
  • 17,2% odraslih upražnjavalo sportsko klađenje, a 5,5% igralo slot mašine.
  • 3,7% odraslih u Srbiji ima rizik od problematičnog kockanja.
  • U najvećem riziku su oni koji kockaju na kazino igrama, slot mašinama i online igrama.

Evropski izveštaj o drogama 2015.

  • EMCDD - Evropski monitoring centar za droge i zavisnost od droga
  • Kanabis je u središtu pažnje i Amerike i Evrope.
  • U Evropi kanabis činio 80% svih zaplena droga i 60% svih prijavljenih krivičnih dela.
  • 23,3% Evropljana starosti 15-64 god. u 2014. godini bar 1 probalo kanabis, a 5,7% u zadnjih 12 meseci što odgovara ukupnom broju od 19,3 miliona ljudi.
  • 22,1% Evropljana starosti 15-34 god. u 2014. godini bar 1 probalo kanabis, a 11,7% u zadnjih 12 meseci što odgovara ukupnom broju od 14,6 miliona ljudi.
  • 1,6 miliona osoba u Evropi započelo lečenje od zavisnosti u 2013.god.,  od toga 700.000 korisnika opijata što je činilo 41% svih prijava za lečenje zavisnosti.
  • 3,4% svih smrti Evropljana starosti 15-39 godina je zbog predoziranja, a opijati su pronađeni u 66% svih smrtonosnih predoziranja.
  • U Evropi svake godine umre između 10.000 i 20.000 korisnika opijata.

 

Autor teksta: 
Custom Search