Nikolić - Moramo naučiti živeti sa promenama

Sub, 04.07.2015 - 17:12 -- nikola.tumbas

Stevan Nikolić - Edukativni centar Roma

U ovom serijalu bloka Subotička politička arena postavljeno je sledeća pitanje:

- Da li su u ovom vremenu multinacionalnost i multikonfesionalnost naše sredine postali hendikep u razvoju našeg grada?

a odgovor na to daju, u nizu, naši sugrađani iz različitih etničkih grupa, zainteresovani za boljitak naše zajednice.

- Ako na sadašnjost ne bih gledao kao posledicu nekih ranijih turbulentnih dešavanja, verujem da bih se veoma razočarao sa nastalom situacijom i ne bih znao šta i zašto nam se dešavaju čudne i nelogične stvari. 
Moramo biti svesni da smo savremenici prekrajanja granica, teritorijalnog pomeranja ljudi, promene sistema upravljanja imovinom i državom...

Sve je to uticalo na kompletno okruženje i promenilo ritam života običnog čoveka. Kompleksan vrtlog promena zahvatio je i Suboticu. 
Subotica je specifična sredina koju ljudi sa strane doživljavaju kao oazu lepote, sloge, sklad različitosti ... Kako smo se snašli i da li smo se održali u tom vrtlogu, pokušaću da odgovorim. 

Veoma je bitno da smo svesni da nam se promene dešavaju i da naučimo kako da živimo sa njima. Svaka promena u državi je uticala i na stanje u našem gradu. Ne treba da se nadamo da će se "strara vremena" vratiti. Moramo živeti u realnom svetu.    
U vremenu kada se zagovara inkluzija i "život jedni sa drugima" Subotica bi trebala da ima prednost u odnosu na druge sredine. Mi smo i od ranije bili "multi" u svim segmentima. Mudrom politikom i sinhronizovanim delovanjem svih društvenih i građanskih struktura omogućićemo  održive međuetničke i međukonfesionalne odnose. Oni su garant za stabilan razvoj grada i okruženja.
Mi smo još u fazi usklađivanja prošlosti i novonastale situacije. Politički pluralizam se definiše, zakonska regulativa ne prati praksu, "loša privatizacija" je uselila siromaštvo u domove građana koji su imali status srednjeg sloja... 
Dijagnozu za trenutno stanje smo postavili. Lek za novu fazu razvoja Subotice je nastavak negovanja multikulturalnosti&multikonfesionalnosti koji su garant za izgradnju zdrave osnovu za dalji razvoj. Treba da se međusobno "čujemo" i održimo način života po kome je Subotica bila poznata. Takva sredina svakom investitoru garantuje dobrodošlicu i mogućnost za ulaganje koje će svakome doneti dobrobit.

 

***

Sledeći u nizu svoje mišljenje daje Mijo Mandić iz bunjevačke etničke grupe.
 

Ličnosti: 
Custom Search