Radio Subotica na prodaju za 13.000 eura

Pon, 05.10.2015 - 15:54 -- nikola.tumbas
Ljubiša Stepanović i Miškolci Jožef
Jene Maglai Do danas se niko nije javio da kupi Radio Suboticu
Jene Maglai Do danas se niko nije javio da kupi Radio Suboticu
Slavko Parać o privatizaciji Radio Subotice
Slavko Parać o privatizaciji Radio Subotice
Zvučni zapis VII vanredne skupštine grada Subotica
Zvučni zapis VII vanredne skupštine grada Subotica
Mirko Bajić komentar o privatizaciji Radio Subotice
Mirko Bajić komentar o privatizaciji Radio Subotice
Mirko Bajić Evo prilike Petru Balaževiću da spasi Radio Suboticu
Mirko Bajić Evo prilike Petru Balaževiću da spasi Radio Suboticu

Skupština grada je na današnjoj vanrednoj sednici donela Odluku o modelu, metodu i merama za pripremu i rasterećenje subjekta privatizacije Javnog preduzeća Radio Subotica. Odluka je doneta sa 40 glasova za, 2 protiv i 11 uzdržanih.

Skupštinska odluka neophodan je uslov za treći pokušaj prodaje Radio Subotice. Skupština Grada odlučila je da Radio Subotica udje u treći krug prodaje kapitala pošto su prva dva bila neuspešna. Po toj odluci naša medijska kuća biće ponudjena za trećinu realne cene koja je ustanovljena 31.12.2014. godine, što je otprilike oko 13 hiljada evra.

Sednica je inače počela žalbama odbornika opozicije da nisu dobili materijale na vreme pa se nisu mogli pripremiti za raspravu. Ovo je okvalifikovano kao povreda poslovnika i nastavak bahatog ponašanja vlasti prema opoziciji. Skupština je medjutim, izglasala da se ne radi o povredi poslovnika. Deo opozicije predlagao je da se odluka o prodaji ne donese jer će se time omogućiti podela akcija zaposlenima. Drugi su upozorili da pri tako niskoj ceni neko može podići kredit, kupiti radio i upotrebiti ga za predstojeću izbornu kampanju, a posle ga pustiti niz vodu. Vlast je upozorila da ukoliko Radio Subotica ne udje u privatizaciju odlazi u stečaj. Izdvajamo ipak izlaganje profesora Radmila Todosijevića koji je predložio da se udje u postupak privatizacije, a da se u roku od 15 dana napravi fondacija zainteresovanih koji bi kupili radio. Tokom današnje rasprave je pomenuto da je član Odborničke grupe LDP–Mošt Robert Šebek predao gradonačelniku Subotice Jeneu Maglaiju peticiju kojom se traži da se madjarska redakcija Radio Subotice kupi uz pomoć Fondacije koju bi osnovao Madjarski nacionalni savet.

Nakon današnje rasprave jasne su dve stvari. Onaj ko bude novi vlasnik radija već prvog narednog meseca mora pripremiti novac za pokrivanje troškova zakupa, struje, održavanja i mnoštvo drugih obaveza. Sada je na redu Agencija za privatizaciju koja mora doneti odluku o tome da se Radio Subotica ponudi na tržištu treći put. Pri tome će morati sama da nadje način kako taj potez pomiriti sa kontradiktornim zakonima na koje je i danas u nekoliko navrata upozoreno za skupštinskom govornicom.

izvor - Radio Subotica

***

U prilozima govori gradonačelnik Jene Maglai o sledećim postupcima oko Radio Subotice, Slavko Parać o istoriji odlaganja privatizacije Radio Subotice, kao doprinosa Demokratske stranke samoj stvari i potom Mirko Bajić koji ima svoje mišljenje o mišljenju Slavka Paraća, odnosno Demokratske stranke.

I na kraju poruka Mirka Bajića Petru Balaževiću pošto je toliko zabrinut za Radio Suboticu da sada ima prilike da je kupi.

***

Realno, ovde najviše gube manje nacionalne zajednice Subotice jer će ostati bez informisanja na svom jeziku, a to je u suprotnosti sa principima neumanjivanja dosegnutog nivoa prava nacionalnih manjina u Srbiji.

Rešenje je javni medij na lokalnom nivou što za sada po zakonu nije moguće.

 

Custom Search