11.Biofest u znaku jubileja - 25 godina Terra’s-a

Pet, 16.10.2015 - 09:22 -- nikola.tumbas
Grupa Zlatovez i crnogorske narodne pjesme
Grupa Zlatovez i crnogorske narodne pjesme

U znaku obležavanja 25 godina od osnivanja Udruženja TERRA’S, u četvrtak,15. oktobra, uz prisustvo mnogobrojnih prijatelja i kolega, na Otvorenom univerzitetu svečano je otvoren 11. Međunarodni festival organskih proizvoda BIOFEST 2015.

Povodom jubileja na početku su uručena priznanja najzaslužnijim pojedincima koji su dali nemerljiv doprinos u uspešnom radu ovog udruženja: članovima Upravnog odbora: prof. dr Tomislavu Sudareviću, profesoru na Ekonomskom fakultetu, Nenadu Novakoviću, direktoru OCS-a i Snježani Mitrović, zatima stručnom saradniku i predevaču, Barnislavi Pantelić, iz Poljoprivredne stručne službe Subotica, Peteru Kolatu iz Mađarske i Angelini Bertović, direktorici predizeća za reciklažu, Eco Fenix B Team.   

Čestitajući nagrađenima u ime pokrovitelja 11. BIOFEST-a Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Lidija Aćimović, se osvrnula na zajednički rad, posebno na izradi prvog Zakona o organskoj proizvodnji u našoj zemlji pre petnaest godina. Među pokroviteljima i sufinansijerima ove manifestacije je i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, a ispred grada domaćina skupu se obratio, Nebojša Daraboš, član Gradskog veća zadužen za privredu. Naglasio je saradnju lokalne samouprave sa TERRA’S-om na donošenju Akcionog plana razvoja organske proizvodnje koji se uspešno sprovodi, a dokaz tome je i uskoro raspisivanje konkursa za, po prvi put, direktno sufinansiranje organskih proizvođača. Čestitajući jubilej, primetio je da retrospektiva aktivnosti od 1990. godine pokazuje prerastanje jednog udruženja u instituciju.

Tradicionalno su dodeljena priznanja za “Bioproizvod i bioproizvođača godine”. Saši Vitoševiću, generalnom direktoru kompanije Global seed uručena je nagrada “Bioproizvod godine”, za organsko juneće meso koje dolazi sa njihove farme u Čurugu, odakle se od 2013. godine tržištu već isporučuje organsko mleko.  

Uroš Vučurević, rukovodilac poljoprivredne proizvodnje preuzeo je nagradu ispred ovogodišnjeg dobitnika priznanja “Bioproizvođač godine”, a to je UNIVEREXPORT Novi Sad, koji je u svoj program distribucije uveo organske proizvode od domaćih i inostranih proizvođača, a na tržištu se pojavio i prvi njihov proizvod sa sopstvenih proizvodnih resursa - organsko hladno ceđeno suncokretovo ulje pod brendom ORGANA.

Ovogodišnja država partner BIOFEST-a je Crna gora. Tim povodom članice grupe „Zlatovez“ odseka za etno pevanje Muzičke škole iz Subotica otpevale su splet crnogorskih pesama.

Na izložbenoj manifestaciji učešće je uzelo petnaest izlagača organskih porizvoda. Najviše je svežeg organskog povrća, zatim jabuka, prerađevina od suncokreta, ali i kozmetičkih preparata i organskog đubriva.

I ovogodišnji BIOFEST je organizovalo Udruženje TERRA’S u saradnji sa Otvorenim univerzitetom Subotica, uz podršku Kolping društva Srbije, OEBS Misije u Srbiji, OCS-a i DDOR Novi Sad. Kao i proteklih godina, prijatelji manifestacije su: biofarme Mamžić, Čikoš i Farago, Bioteka, Eko Feniks B Team i rasadnik Džambula. Goranski rasadnik je ozelenio i uredio izložbeni prostor, a medijski sponzor je Yu eko radio i televizija, dok su u realizaciji programa učestvovali: Zavod za javno zdravlje Subotica, Predškolska privatna “Školica” i Hemijsko-tehnološka srednja škola.

 

Custom Search