Evropski dan “Pokrenimo srce”

Sub, 17.10.2015 - 13:43 -- tomislav.dedovic

U Subotici 17. oktobra drugi put se obeležava Evropski dan “Pokrenimo srce” na Gradskom trgu u 10 časova. Ova manifestacija se održava pod okriljem Evropskog Resuscitacionog Saveta u 20 evropskih zemalja. Evropski parlament poziva sve evropske regionalne parlamentne da podrže ovu aktivnost. Cilj ovog skupa je podizanje svesti građana i njihova masovna obuka, u smislu ranog prepoznavanja srčanog zastoja i započinjanja osnovne životne podrške na licu mesta pre dolaska ekipe hitne medicinske pomoći.

Moto ovogodišnje manifestacije je “Vaše ruke će spasiti još više života primenom novih preporuka”. Dok će se na Gradskom trgu održavati obuka građana, paralelno će se održavati prezentacija novih Preporuka 2015 za lekare. Svake pete godine se objavljuju nove preporuke za reanimaciju na bazi najnovijih zaključaka Međunarodnog naučnog koncenzusa, Međunarodnog odbora za resuscitaciju, ILCOR, koje se prihvataju u celom svetu, na svim kontinentima. Za Evropu preporuke donosi Evropski Resuscitacioni Savet. Nove preporuke 2015 su objavljene danas, 15. oktobra. Iste preporuke će se prezentovati na naučnom skupu 17. oktobra, dva dana nakon objavljivanja, u  svečanoj Sali gradske kuće na simpozijumu “Da li smo spremni na promene-preporuke 2015 “,u saradnji Sekcije urgentne medicine SLD i Resuscitacionog saveta Srbije. Očekuje se oko 170 zvanica iz cele Srbije i BiH. Svi učesnici će dobiti monografiju, prevod sažetaka novih preporuka 2015. na srpskom jeziku.

Nove preporuke 2015. upravo prepoznaju potrebu za aktivnim učešćem građana, posebno određenih ne zdravstvenih profesija (sportski radnici, letačko osoblje aviona, vaspitači i drugi).  Obaveza lekara je da implementiraju nove preporuke u svoj rad, a društvena zajednica treba da obezbedi uslove za njihovo funkcionisanje. Nove preporuke treba da se ugrade u sistem, potrebno donositi sistemska rešenja, jer “sistem spašava život”.

Na Gradskom trgu su zaposleni iz SHMP Subotica demonstrirali građanima osnovne mere životne podrške. Prošle godine se na akciji, koja se odvijala pod lošim vremenskim uslovima, edukovalo oko 200 Subotičana.

Ličnosti: 
Autor teksta: 
Custom Search