Peticijom do vanredne sednice MNT-a

Uto, 20.10.2015 - 15:01 -- nikola.tumbas
Imre Toth o peticiji redakcije Radio Subotice na mađarskom jeziku
Imre Toth o peticiji redakcije Radio Subotice na mađarskom jeziku

U ideji da pokušaju spasiti Radio Suboticu, deo redakcije Radio Subotice, na mađarskom jeziku, predao je danas peticiju sa 6643 prikupljena potpisa građana, koju je u odsustvu predsednika Nacionalnog saveta Mađara, g. Jenőa Hajnala, preuzeo g. Atila Babi (Bábi Attila) pravnik.

U prilozima su molba i saopštenje za javnost gde se objašnjavaju razlozi akcije kao i izjava Imrea Tota u kojoj on pokušava da pojasni situaciju oko peticije kao i očekivanja od ostalih redakcija u Radio Subotici.

U razgovoru sa novinarima srpske i hrvatske redakcije Radio Subotice zaključio sam da sama inicijativa dela redakcije na mađarskom nije dobro predstavljena novinarima ostalih redakcija zbog čega je izostala njihova podrška - učestvovanje u ovoj peticiji, dok nemačka i bunjevačka redakcija nisu ni pitane (verovatno zato što su oni samo gosti na radiju).

 

*

Autor fotografija kod primopredaje peticije - Atila Sabo

 

**

Prilozi

***

 

MAĐARSKI NACIONALNI SAVET

Subotica

Age Mamužića 11/II.

 

Poštovani Mađarski Nacionalni Savet, poštovani predsedniče, g. Jenő Hajnal!

 

    Kao što je to i Vama poznato, zakonom predviđenom privatizacijom lokalnih medija je dovedena u opasnost informisanje na jezicima nacionalnih manjina. Dovedena je u opasnost i program ma mađarskom jeziku Radio Subotice. Radi očuvanja programa u zakonskim okvirima, Erne Nemet, glavni i odgovorni urednik, ujedno predsednik Odbora za informisanje u MNS je inicirao osnivanje fondacije „Szabadkai Magyar Rádió Alapítvány“, ali taj predlog je odbijen na sednici MNS dana 28.09.2015. godine.

    Nekoliko članova naše redakcije se izjasnio da bi se u slučaju gašenja Radio Subotice,  zaposlio u Pannon RTV (inače takva vrsta migracije između dve institucije je bila sasvim uobičajena do sada svih ovih godina), međutim većina, dve trećine redakcije odbija rešenje koje je ponuđeno od strane gospodina Ištvana Pastora. O svojoj ideji predsednik SVM-a nikad nije konsultovao sa članovima redakcije, kao ni sa Udruženjem Mađarskih Novinara Vojvodine, ni sa sindikatom novinara, a nije pitao ni slušaoce Radio Subotice.

    A pored toga smo zabrinuti, da li je ponuđeno rešenje u skladu sa zakonom.

 

Zbog ovih razloga smo inicirali peticiju sa sledećim sadržajem:

 

PETICIJA DA SE SPASI PROGRAM NA MAĐARSKOM JEZIKU RADIO SUBOTICE

 

Želeći prvenstveno da se Radio Subotica, kao višejezična i multikulturalna institucija spasi, ali s obzirom na okolnosti zbog obavezne privatizacije, zahtevamo od Mađarskog Nacionalnog Saveta da onsnuje fondaciju „Szabadkai Magyar Rádió Alapítvány“ i u okviru toga obezbedi dalje emitovanje programa u nepromenjenoj formi. Ne podržavamo i po pitanju zakonitosti smo zabrinuti zbog rešenja koje je ponudio predsednik SVM-a, tojest da se radio emisija ovog javnog servisa u buduće funkcioniše kao drugi program RTV Panona.

 

Peticiju je potpisalo  6643 građana

 

U svetlu gore navedenog zahtevamo od predsednika Mađarskog Nacionalnog Saveta, da odmah sazove vanrednu sednicu MNS, i da se do kraja ove nedelje usvoji predlog za formiranje pomenute fondacije, i da garantuju da se programi Radio Subotice na mađarskom jeziku emituju dalje bez promene.

 

Subotica, dana 20.10.2015.

 

Organizatori peticije,

Imre Toth

Norbert Piuković                                   

 

Postpisi na papiru: 6465

Online potpisi: 178

 

***

 

    1. Saopštenje za javnost u vezi peticije za očuvanje programa na mađarskom jeziku Radio Subotice

 

    U periodu između 05. i 19. oktobra 2015. godine, smo za dve nedelje sakupili više od 6600 potpisa. Ovim putem želimo svima da se zavhalimo za podršku. Peticiju su potpisali mladi i stari sugrađani: nezaposleni, poljoprivrednici, studenti, umetnici, prosvetni radnici, ličnosti javnog života, rukovodioci istaknutih institucija, kao i veliki broj članova SVM. Potpisi su skupljani u Subotici, Bajmoku, Čantaviru, Horgošu, Kanjiži, Senti, Novom Orahovu, Novom Sadu i u drugim mestima. Imamo veliki broj slušaoca u Mađarskoj u Čongrad i u Bač-Kiškun regionu, koji svakodnevno prate naš program i redovno uplaćuju muzičke čestitke. Od njih smo takođe dobili veliki broj potpisa. Naši programi se emituju i na internetu, a iste slušaju bivši subotičani, koji žive u inostranstvu. Na njihov zahtev smo 15. oktobra pokrenuli i online peticiju, koju je za 4 dana potpisao 178 slušaoca, potpisi su stigli sa 159 različitih IP adresa. Dobili smo podršku iz Austrije, Hrvatske, Izlanda, Kanade, Velike Britanije, Nemačke, Norveške, Mađarske, Španije, Švajcarske, Slovačke i Slovenije. Sa rezultatom smo zadovoljni. Broj potpisa je iznad očekivanog, sa obzirom da su u peticiji učestvovali samo članovi mađarske redakcije, dok ovu akciju na nađu veliku žalost nisu podržale ostale redakcije naše kuće, a nismo imali ni institucionalnu pozadinu. Zbog obavezne privatizacije, Radio Subotica, kao javno preduzeće se svakako gasi. Zbog toga smo se mi, članovi mađarske redakcije obratili Mađarskom Nacionalnom Savetu za pomoć oko očuvanja programa na mađarskom jeziku. Optužili su nas za destruckiju i separatizam, uprkos tome što smo u peticiji jasno definisali, i posebno naglasili, da želimo opstanak Radio Subotice u mulikulturalnoj i višejezičnoj formi. Matematički računajući smo mogli sakupiti više potpisa nego što smo imali pre 8 godina, da su u akciji učestvovali i ostale redakcije. U slučaju da uz podršku srpske redakcije i hrvatska, i nemačka i bunjevačka redakcija pokrenula prema svojim nacionalnim savetima sličnu inicijativu, da svi spase sovje programe, u tom slučaju bi se lakše mogao naći investitor i za programe na srpskom jeziku. Tada bi Radio Subotica mogla opstati ovakva kakva je sada, u formi nekog konzorcijuma, uz učešće privatnog investitora i nacionalnih saveta kao suosnivača.

Očekujemo od rukovodioca mađarske nacionalne zajednice u Vojvodini, da se predomisli i donese trezvenu odluku koja je u skladu sa zakonom i očekivanjem građana.

 

Subotica, 20.10.2015.

Imre Toth, Norbert Piuković

Autor teksta: 
Custom Search