Stavovi oko neizlicitiranog državnopoljoprivrednog zemljišta

Pon, 23.11.2015 - 17:59 -- nikola.tumbas
Snežana Bošković Bogosavljević Izjava za medije vezano za zakup državnopoljoprivredne zemlje
Snežana Bošković Bogosavljević Izjava za medije vezano za zakup državnopoljoprivredne zemlje

Danas, pri obilasku Regionalne deponije na Oromu, ukazala se prilika novinarima da postave pitanje prof. dr Snežana Bošković Bogosavljević, ministarki poljoprivrede i životne sredine R.Srbije, vezano za primedbe poljoprivrednika koji uzimaju u zakup državno-poljoprivredno zemljište (DPZ), da neće biti dosta zemlje da bi se mogla rasporediti svima koji su do sada to radili. Odnosno da njihove primedbe nisu usvojene.

U prilogu je njen odgovor u video zapisu u kojem izmađu ostalog kaže da:

- Gotovo 330.000 ha ne uđe u godišnje programe lokalnih samouprava za izdavanja DPZ u zakup a od onog što uše oko 240.000 ne bude izdano, izlicitirano. Prosto dolazimo do neverovatnih podataka da skoro 600.000 ha DPZ se ne koristi ili se koristi na nedozvoljen način! Ako imamo u vidu da je prosečna cena zakupa, prosečna, 189 eura /ha, lako je zaključiti da država gubi preko 110.000.000. eura godišnje po ovom osnovu. I ne gubi samo država nego pre svega poljoprivreda, gube mali poljoprivrednici...

...

Nećemo dozvoliti da se državni resusr koristi na neodgovoran način, da od njega imaju koristi pojedinci, pojedine lokalne samouprave, pojedinci koji su navikli da iz godine u godinu samo oni iz njima znanih razloga imaju privilegiju da koriste...

...

Slušali smo predloge i sugestije zemljoradinka kao nikada ranije, sve što je moglo da bude usvojeno usvojeno je, napravljen je kompromis između svega...

...

U Skupštini očekujem konstruktivnu raspravu i sve ono što se podnese u vidu amandmana mi ćemo prihvatiti sve što je u duhu poboljšanja zakona...

 

***

Stav poljoprivrednika iz okruženja

Na informaciju o ovoj izjavi  ministarke da ima toliko neizlicitiranog zemljišta, iskusni poljoprivrednik i član Udruženja poljoprivrednika Subotice Pavle Kujundžić, (videti nedavnu raspravu ovde) je rekao:

- Ministarka bi trebala da kaže sve činjnice oko ove teme. Neka ona izda tu zemlju koja ostaje neizlicitirana. Jer ona ne izdaje tu zemlju, negu zemlju koju mi radimo, a ta će zemlja opet ostati neizlicitirana.

- Zašto ta zemlja ostaje neizlicitirana?

- Pa ta zemlje su u stvari, peskovi, livade, zaslanjena zemljiša, zemlja na kojoj se ne može ništa saditi.

Za sve ono što je neizlicitirano, poljoprivrednici nemaju primedbe i neka se to da investitorima.

 

Zaključak je da je običnom građaninu situacija oko "natezanja" poljoprivrednika sa ministarstvom poljoprivrede nedovoljno jasna i građanin sigurno staje na stranu države.

 

Dopuna - pristigla u 23.11.18.25.

NE DAMO ZEMLJU STRANCIMA I TAJKUNIMA!

Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je
u Skupštinskoj proceduri treba ODMAH povući iz procedure i izraditi NOVI.

 

Davanjem prava prvenstva zakupa na period od 30 godina stranim i domaćim investitorima, 30% od okupne površine poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, nepovratno se gubi najveći i neobnovljivi prirodni resurs Srbije.
Ako ovakav zakon bude usvojen, porodična poljoprivredna gazdinstva će biti u potpunosti uništena i doći će do potpunog odumiranja sela, a naročito u Vojvodini gde se i nalazi 90% obradivog državnog zemljišta.
Ovim predlogom zakona ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković dokazala je da ne brine o poljoprivrednim proizvođačima jer je dovela do diskriminacije porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji i zato tražimo njenu neopozivu ostavku.

 

Ukoliko se naši zahtevi ne uvaže, sutra – 24.11.2015. – započinjemo protestnu vožnju
traktorima prema sedištu Skupštine Republike Srbije.

 

Novi Sad, 23.11.2015. UDRUŽENJA POLJPRIVREDNIKA

Custom Search