Svečani početak izgradnje Regionalne deponije

Pon, 23.11.2015 - 16:59 -- nikola.tumbas
Kolekcija članaka: 
Jene Maglai o značaju regionalne deponije
Jene Maglai o značaju regionalne deponije

POČETAK IZGRADNJE SISTEMA ZA UPRAVLJANJE OTPADOM U SUBOTIČKOM REGIONU UZ POMOĆ EU

Svečanim prijemom za učesnike u realizaciji projekta, održanim 23. novembra u Gradskoj kući u Subotici i obilaskom gradilišta, obeležen je početak izgradnje savremenog sistema konačnog zbrinjavanja komunalnog otpada za Subotički region. Projekat, koji je u skladu sa standardima Evropske Unije (EU) i Nacionalnom strategijom za upravljanje otpadom 2010 – 2019 Republike Srbije, finansira EU u saradnji sa Republikom Srbijom i lokalnim samoupravama, za grad Suboticu i opštine Senta, Kanjiža, Novi Kneževac, Čoka, Bačka Topola i Mali Idjoš.

O značaju ovog projekta za 260.000 stanovnika ovog regiona, Republiku Srbiju i proces integracije Srbije u Evropsku uniju, govorili su ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine prof. dr Snežana Bošković Bogosavljević, šef Delegacije EU u Srbiji Nj.E. Majkl Davenport, gradonačelnik Subotice Jene Maglai, pokrajinski sekretar za urbanizam Slobodan Puzović i direktor preduzeća “Regionalna deponija” Andrea Kikić.

Izgradnja Regionalne deponije za Subotički region predstavlja početak novog koncepta u upravljanju otpadom. Novi koncept podrazumeva da se otpad više ne posmatra kao opterećenje, već kao ozbiljan resurs, kao i u zemljama članicama Evropske unije. Usvajanje standarda, novi pristup postupanju sa otpadom i izgradnja regionalnog sistema za upravljanje otpadom će omogućiti revalorizaciju ekonomske vrednosti otpada i obezbediti najviše standarde zaštite zdravlja ljudi i životne sredine.

Ukupna vrednost projekta je 24 miliona evra. Finansijska podrška EU, u iznosu od 20 miliona evra (83%) usmerena je na izgradnju infrastrukture i jačanje kapaciteta regionalnog preduzeća i lokalnih javnih komunalnih preduzeća u Subotičkom regionu. Vlada Republike Srbije učestvuje u izgradnji komponenti Regionalne deponije sa 3,2 miliona evra (13%), dok će ukupno milion evra (4%) biti izdvojeno iz budžeta Grada Subotice i opština Regiona.

Izgradnja se sprovodi kroz tri EU projekta namenjena nadzoru i tehničkoj podršci, izgradnji kompleksa  Regionalne deponije i izgradnji tri transfer stanice u Regionu i uz finansijsku podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i jedinica lokalnih samouprava Regiona. Kompleks Regionalne deponije grade italijanska firma Ibi, šabački Set i novosadski Instel inženjering.

info: Saopštenje iz Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine R.Srbije

Više o ovoj temi...

Zamenik gradonačelnika Imre Kern i direktor Društva sa ograničenom odgovornošću za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom „Regionalna deponija“ Subotica, Gligor Gelert, danas su, u krugu „Regionalne deponije“ održali konferenciju za novinare povodom  integralne dozvole za zaštitu životne sredine (IPPC) koju je ovo preduzeće pribavilo 9. novembra. Kern je, tom prilikom, istakao da je Grad Subotica, kao najveći osnivač „Regionalne deponije“, sa velikom pažnjom i brigom pratio ceo proces dobijanja upotrebne dozvole, kao i dobijanja IPPC dozvole.

„Mislim da je ovo preduzeće, uz mnogo uloženog truda, napravilo dobar posao, naročito zbog toga što originalni sistem za prečišćavanje otpadnih...

detaljnije
Post date: Uto, 15.11.2022 - 19:45

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine odobrio je plan sanacije nesanitarne deponije u Subotici koji košta pet miliona evra. Za početak iz gradskog budžeta izdvojeno 15 miliona dinara.

– Gradsko veće upravo je donelo odluku o raspodeljivanju kamiona smećara i podizača kontejnera za opštine Senta, Mali Iđoš, Bačka Topola, Kanjiža, Novi Kneževac i Čoka koje su zajedno sa gradom Suboticom osnivači Regionalne deponije.
U javnoj nabavci vrednoj 319,3 miliona dinara, koju je sproveo grad Subotica nabavljeno je 25 vozila koja su jedan od neophodnih uslova kako bi se i iz Subotice, ali i iz okolnih opština smeće nastalo na lokalu prenosilo do Regionalne deponije u naselju Bikovo.
Takođe, u ovogodišnjem budžetu...

detaljnije
Post date: Uto, 08.02.2022 - 17:44

Dr Balint Pastor (dr. Pásztor Bálint), predsednik Skupštine grada, posetio je Regionalnu deponiju d.o.o. Subotica, u pratnji Imre Kerna, zamenika gradonačelnika, i članica gradskog veća, kako bi se upoznao sa ekološkim aktivnostima vezano za iskorišćavanje sekundarnih alternativnih sirovina u energetske svrhe.

Regionalna deponija d.o.o. u saradnji sa „E3 International“ je u fazi uspostavljanja pilot projekta tokom kojeg će se na površini od 1 ha izvršiti sadnja 14 hiljada energetskih vrba.

Više o tome u video prilogu izjava za medije dr Balinta Pastora i dr Gligor Gelerta, v.d. direktora Regionalne sanitarne...

detaljnije
Post date: Sre, 28.04.2021 - 10:59

U Srbiji niko nema interesa da se bavi sa bačenim plastičnim vrećicama tako da one završavaju sahranjene kao i ranije, a sada i u telu nove deponije.

Samo 3 - 5 % otpadnog materijala donetog na sanitarnu deponiju na Bikovu, biva iskorišćeno, predato u reciklažu, ostatak se pohranjuje u telo deponije posle niza tretmana na separaciji i kompostiranju.

Neobično, ali za sada se relativno malo količine otpada donose na ovu deponiju ?!

Danas u predstavnici grada iz sekretrijate za komunalne poslove i zađtitu prirodore obišli i videli proces rada na separaciji i pohranjivanja otpada.

Sve detaljne informacije u prilogu kazuje Čila Goli, dok ispred grada komentariše Timea...

detaljnije
Post date: Sre, 13.11.2019 - 18:07

Od početka izgradnje Regionalne deponije Subotica 2015. godine Arhus centar Otvorenog univerziteta Subotica u saradnji sa Udruženjem TERRA’S najčešće dva puta godišnje organizuje skupove na temu otpada. Kakva je situacija u ovoj oblasti u Srbiji, ali i kada će početi sa radom subotička sanitarna deponija, su samo neka od pitanja o kojima se razgovaralo na okruglom stolu 29. oktobra 2018. godine koji je organizovan uz podršku OEBS Misije u Srbiji.

Ekspert, Gordana Perović, doskorašnji šef Odseka za razvoj sistema upravljanja otpadom u Ministarstvu zaštite životne sredine dala je presek aktivnosti države na uređenju ove oblasti u proteklih desetak godina i ma kako se činilo da pomaka nema, ipak činjenice demantuju. U Srbiji trenutno radi devet...

detaljnije
Post date: Uto, 30.10.2018 - 12:11
Custom Search