Poljoprivrednici nastavljaju protest

Pet, 04.12.2015 - 16:03 -- nikola.tumbas
Šime Ostrogonac Jasno prezentovane količine državnopoljoprivrednog zemljišta
Šime Ostrogonac Jasno prezentovane količine državnopoljoprivrednog zemljišta

Posle današnje tribine poljoprivrednicima jasno predstavljene količine državnopoljoprivredne zemlje u razgovoru sa predstavnicima gradske samouprave ali protest poljoprivrednika se nastavlja.

U prilogu izjave Šime Ostrogonca i saopštenje...

Saopštenje Udruženja poljoprivredinka

Na današnjoj tribini  poljoprivrednika posvećenoj temi ''Koliko ima državnog poljoprivrednog zemljišta u Subotici?'' na koju su uredno bili pozvani a nisu prisustvovali i ministar poljoprivrede Snežana Bošković Bogosavljević, vd direktor Uprave za poljoprivredno zemljište Dragana Gođevac Obradović, direktor Republičkog geodetskog zavoda službe za katastar nepokretnosti u Subotici Janoš Balanji, poljoprivredni inspektor zadužen za region Subotice Mirjana Ćosić i predsednik Skupštine grada Subotice Ilija Maravić, prisutnima su se obratili gradonačelnik Jene Maglai, član gradskog veća zadužen za poljoprivrdeu Šimon Ostrogonac i šef lokalne kancelarije za poljoprivredno zemljište Grgur Stipić.

Po rečima gradonačelnika, utvrđeno je po papirima Republičkog geodetskog zavoda da ima ukupno 16.925 ha državnog poljoprivrednog zemljišta. U kratkoj prezentaciji  je Grgur Stipić izložio da je u Programu korišćenja i održavanja državnog poljoprivrednog zemljišta svo ovo zemljište i uvedeno, da je oko 12.200 hektara izdato poljoprivrednicima, oko 1990 ha će biti izdato u drugom krugu licitacije, 680 ha je izuzeto iz licitacije jer ga koriste crkva i crkvene zajednice, 170 ha je pod sudom, a preostalo zemljište se ne može izdavati jer ili je u zaštićenoj zoni ili više nije poljoprivredno zemljište.

Utvrdili smo da u stvari Ministarstvo poljoprivrede i Republički geodetski zavod nisu odradili svoj deo posla, i zemljište koje je već odavno prevedeno u druge namene, kao što su autoput, razni putevi, javne površine itd, još uvek vodi kao poljoprivredno zemljište.

Mi i dalje tvrdimo da Nacrt izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu nije dobar, da se nikakvim amandmanima ne može povraviti, nego da se mora povući iz skupštinske procedure i napisati potpuno novi.

Zbog toga, poljoprivrednici ostaju u protestu i nastavljaju protestne vožnje, do povlačenja Izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu iz procedure.

 

Subotica, 04.12.2015.

Udruženje poljoprivrednika

Subotica

Ličnosti: 
Custom Search