Zemljoradnička zadruga „Sto-Vet” organizovala peti „Mali sajam semena”

Uto, 16.02.2016 - 17:49 -- nikola.tumbas
Džamil Džavić o sajmu semena i seljacima
Džamil Džavić o sajmu semena i seljacima
Dulić Ivan o sajmu semena u Žedniku
Dulić Ivan o sajmu semena u Žedniku
Detalji sa sajma semena u Žedniku
Detalji sa sajma semena u Žedniku

Zemljoradnička zadruga „Sto-Vet” organizovala peti „Mali sajam semena”

U organizaciji Zemljoradničke zadruge „Sto-Vet” u Osnovnoj školi „Pionir” u Starom Žedniku u utorak, 16. februara, održan je „Mali sajam semena”. Kako ističu organizatori, ciljevi Sajma su edukacija i pomoć kod odabira semena, đubriva i herbicida, a bila je to prilika i da okupljeni dobijupr savet stručnjaka oko poljoprivredne proizvodnje.

Kako ističe Džamil Džavić, jedan od osnivača Zemljoradničke zadruge „Sto-Vet”, ovo je peti sajam ove vrste, a ideja je bila da se  poljoprivrednicima omogući da u jednom danu, na jednom mestu vide što raznovrsniju ponudu.

Semenske kuće su i ranije, svaka posebno, pravile svoje prezentacije. Palo mi je na pamet da sve te semenske kuće skupim u jednom danu, na jednom mestu. Do sada smo to radili u jednom restoranu i obično je bila velika gužva, nisu mogli svi da stanu. Zato smo ove godine rešili da jubilarno, peto izdanje Sajma, napravimo u OŠ „Pionir”, a svaka kuća je imala svoju učionicu gde je predstavljala svoje proizvode. Ujedno, jubilej je značajniji, jer slavimo i dvadeset godina postojanja naše Zadruge. Ovo je do sada najposećeniji Sajam, a nadam se da ćemo u narednim godinama prevazići i današnju posetu – govori Džavić.

Gosti na sajmu su mogli da pogledaju šta im to nudi deset semenskih kuća, od toga su tri bile domaće, a sedam „zapadnih”. Takođe, bila je to prilika da zainteresovani čuju nešto više o hemijskoj zaštiti, đubrenju, ali i da saznaju kako podići povoljniji kredit, osigurati useve...

Ono što je posebno značajno je da je Sajam imao i „humanitarnu” notu. Naime, prikupljena su sredstva za nabavku opreme za školu u Žedniku.

Nismo hteli da „licitiramo” koliko je iznajmljivanje školskih prostorija, nego smo napravili dogovor sa semenskim kućama, fabrikama đubriva, bankama i osiguravajućim kućama koji su se predstavili na Sajmu da zajedno pomognemo OŠ „Pionir”. Insistirao sam na tome da se Sajam održi u školi, jer bez edukacije nema ni naše budućnosti, a da bi ta budućnost bila bolja, od sakupljenih sredstava ćemo opremiti 2-3 učionice sa projektorima, kompjuterima... – dodaje Džavić.

I zaista, poljoprivrednici su za kratko vreme mogli da dobiju mnogo korisnih informacija, a kišni dan je poslužio da ih na miru „svare”, da odluče šta će i kako sejati, jer, kako ističe Džavić, vreme slavlja je prošlo, pa valja početi novu poslovnu godinu.

Autor teksta: 
Fotograf: 
Custom Search